Primăria Craiova a renunțat la achiziția terenurilor la prețurile actuale. Cimino, out of business!

Aleșii locali nu au vrut să voteze proiectele cu rapoartele de evaluare pentru stabilirea prețului minim de negociere pentru achiziția de către Primăria Craiova a opt terenuri de la mai multe persoane fizice și juridice. Consilierii USR au cerut în ședința de ieri reevaluarea lor, iar cei social-democrați au achiesat la idee, admițând că, cel puțin unele dintre prețuri, sunt foarte mari. Spre exemplu, al celui de pe A.I. Cuza, de 500 mp, care îi aparține lui Cimino, pe care există spațiu verde și pentru care evaluatorul angajat de municipalitate stabilise un preț de pornire de 300.000 de euro, respectiv 600 de euro pe metrul pătrat. O sumă ”exagerată”, au fost de acord toți consilierii locali, în condițiile în care terenul respectiv nu este construibil, conform certificatului de urbanism eliberat chiar de instituție. Caz în care primarul Craiovei a fost de acord și chiar a cerut retragerea lor pentru reevaluare, iar în cazul terenului lui Fănel Trandafir, retragerea a fost definitivă. Adică administrația renunță la cumpărarea lui.

Așa cum am anunțat, am solicitat refacerea rapoartelor de reevaluare. Eu nu pot să-mi însușesc, ca ales local, un raport de evaluare care va aduce un potențial prejudiciu la nivelul municipiului Craiova, de aceea propun acest amendament - să se refacă rapoartele de evaluare, dar pe bază de certificate de urbanism, pentru că avem, spre exemplu, terenuri evaluate la 600 de euro/mp și ele sunt de fapt spații verzi”, a spus useristul Cezar Drăgoescu.

La rândul său, pesedistul Dan Spânu a afirmat că și el are în vedere prețul unora dintre suprafețe și a marjat pe ideea de transparență, însă nu a fost de acord cu motivele invocate de Cezar Drăgoescu, anume că evaluatorul nu a avut la bază sau nu a luat în considerare datele din certificatele de urbanism, care ar arăta dacă ele sunt construibile sau neconstruibile.

Eu vreau să-i spun domnului Cezar că Certificatul de urbanism nu este obligatoriu și am să invoc nu articolul 14, pentru că a fost invocat în mod greșit, ci paragraful 16, care spune că setul de documente necesare la expertiza de evaluare, poate include, fără a se limita, o serie acte (...), deci nu sunt obligatorii. Din ce am înțeles, toate au certificate de urbanism, mai mult decât atât, expertul este abilitat să-și aleagă metoda de evaluare. El a ales metoda comparației, cu oferte similare de pe piață, și nu criteriul dacă terenul este construibuil sau neconstruibil. Primăria Craiova are nevoie de aceste terenuri, altfel nu le-ar fi solicitat. În acest moment, aș fi de acord să respingem aceste proiecte, dar nu pentru argumentele invocate de colegul consilier, ci pentru argumentele de transparență totală și de eliminare a oricăror suspiciuni privind modul în care au fost evaluate aceste terenuri. Pentru aceste motive, eu aș dori să le respingem și să solicităm un nou evaluator care să evalueze din nou aceste terenuri. Poate vom avea surpriza ca aceste prețuri să fie mai mari sau mai mici. (...) Cu excepția prețului acela de 600 euro/mp (terenul lui Fănel Trandafir ”Cimino” n.r.), care mi se pare exagerat, toate celelalte eu zic că sunt de bun simț”, a spus alesul.

Pe marginea proiectelor a intervenit și Olguța Vasilescu.

Eu vreau să fac niște precizări. Noi am lucrat cu un expert ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România n.r.) care a fost ales printr-o procedură de achiziție publică, deci nu este vreun evaluator din partea primăriei. Personal nu-l cunosc, cred că niciunul dintre colegii consilieri nu-l cunoaște, deci nu am putea să discutăm despre, nu știu, vreo înțelegere pe care noi am fi făcut-o. Nu aveam cum să nu pun pe ordinea de zi aceste puncte pentru că ați solicitat să vedeți niște rapoarte de evaluare. În al treilea rând, expertul respectiv trebuie să respecte un ghid și ghidul respectiv a fost respectat. Dvs. vorbiți aici că primăria ar fi trebuit să-i pună la dispoziție certificatele de urbanism și n-a făcut-o. Chiar și dvs. ne-ați comunicat să vă punem la dispoziție aceste certificate. Eu cred că nu aveți nevoie niciunul dintre dvs., că știți cu toții să folosiți un calculator și, la trei click-uri distanță, apare certificatul de urbanism pentru orice persoană care construiește în Craiova sau pentru oricare a solicitat certificat de urbanism. El poate fi găsit după nume sau după adresă. Deci este clar că acest expert a avut la dispoziție certificatele de urbanism, așa cum și expertul dvs. le-a avut, pentru că ANEVAR a făcut referire la ele și bănuiesc că nu le-a avut pe undeva pe acasă, prin vreun sertar, ci le-a găsit chiar pe site-ul primăriei. Nu cred că putem fi acuzați de lipsă de ransparență”, a afirmat primarul Olguța Vasilescu.

Edilul le-a spus consilierilor că au posibilitatea să voteze respingerea rapoartelor de evaluare, fără să ceară reevaluarea, ”asta dacă dumneavoastră consideraţi că nu mai merită pe terenul respectiv să aibă Primăria sau Consiliul Local vreo preferinţă de a cumpăra”.

Aveţi varianta să respingeţi Raportul ca fiind neconcludent pentru dumneavoastră sau să solicitaţi o nouă reevaluare sau să votaţi. Eu ca primar nu pot să retrag aceste puncte de pe ordinea de zi”, a mai spus Vasilescu.

Proiectele au fost respinse în unanimitate, pentru reevaluare, cu excepția terenului de pe A. I. Cuza, care nu va mai reintra pe ordinea de zi.

 

Adauga comentariu