Primăria Craiova solicită vot în CLM pentru alocarea a 1,5 milioane de lei școlilor și grădinițelor din oraș. Municipalitatea spune că părinții nu trebuie să dea niciun ban

Administrația locală a făcut calculele și scoate la interval circa 1 milion de lei pentru susținerea măsurilor de prevenire a infectării cu Covid-19, printr-o rectificare bugetară. Sunt bani care vor fi direcționați pentru dezinfectați și alte materiale și măsuri de igienă necesare în școlile și grădinițele de stat. Pe de altă parte, alocă 500 de mii de lei pentru mobilier. Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, banii vor fi distribuiți în urma solicitărilor făcute de unitățile de învățământ preuniversitar, mergându-se pe principiul ”primește cine cere”.

Consilierii locali sunt convocați joi, 10 septembrie, să voteze o rectificare bugetară a veniturilor și cheltuielilor pe anul în curs. Unul dintre capitole prevede transfer de bani din fondurile care nu au mai fost consumate către investiții necesare în contextul pandemiei. Municipalitatea ia din banii de burse și îi dă pentru cumpărarea de mobilier.

Prin adresa nr.129968/07.09.2020, Direcția Investiții, Achiziții și Licitații propune alocarea sumei de 500,00 mii lei pe titlul II - Bunuri și servicii pentru achiziționarea unor obiecte de inventar - mobilier școlar, conform acordurilor cadru încheiate. (...) Analizând execuția bugetară la zi a unităților de învățământ preuniversitar de stat, se constată economii față de estimarea inițială astfel încât este necesară diminuarea fondurilor alocate burselor cu suma de 500,00 mii lei”, se arată în Raportul întocmit de funcționarii din primărie.

Pe de altă parte, reprezentanții municipalității dau asigurări că se achiziționează și materiale igienico-sanitare. ”Cu ocazia începerii noului an școlar 2020-2021 și în contextul situației epidemiologice actuale, se impun măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 prin suplimentarea măsurilor de igienizare, a achiziționării de materiale pentru curățenie și a materialor cu caracter funcțional în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat de pe raza municipiului Craiova, conform anexelor nr 2-64. Astfel, se propune alocarea sumei de 1.083,00 mii lei”, se mai arată în documentul care va fi suspus votului mâine. 

Potrivit reprezentanților municipalității ”sunt zeci de unități de învățământ cu zeci de solicitări” pentru a obține bani de la primărie, pentru achiziționarea celor necesare. ”În această vacanță de vară, domnul viceprimar Stelian Bărăgan a vizitat de mai multe ori toate unitățile de învățământ din Craiova și a preluat și rezolvat solicitările directorilor”, au precizat angajații din cadrul Serviciului Imagine al Primăriei Craiova. Tot ei spun că dacă sunt situații când le sunt ceruți bani pentru diverse achiziții de către reprezentanții școlilor ”pentru că nu le-am dat noi (Primăria Craiova n.r.), să demonstreze că ne-au cerut și nu le-am dat”.

Deocamdată, nu se știe în ce condiții și în ce scenarii vor merge la școală elevii din Craiova și Dolj. 

Adauga comentariu