Primăria Craiova vrea să dea Judecătoriei Craiova, în folosință gratuită, clădirile de lângă Centrul Multifuncțional

Municipalitatea craioveană va supune votului Consiliului Local, în ședința din 31 decembrie, un Proiect de Hotărâre privind transmiterea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii, a două imobile ”ce satisfac normele de funcţionare şi amenajare conform specificului activităţii Judecătoriei Craiova”, şi anume Centrul de Excelenţă şi Centrul de Sprijin al IMM-urilor şi Institutelor de Cercetare şi Inovare, situate în str. Târgului nr. 26 (lângă Centrul Multifuncțional) către Tribunalul Dolj, în vederea relocarii unei părţi a activităţii Judecătoriei Craiova.

Prin adresa nr.172992/2020 Tribunalul Dolj solicită atribuirea în folosinţă gratuită a unui spaţiu pentru relocarea unei părţi a activităţii Judecătoriei Craiova în vederea desfăşurării activităţii acesteia. Tribunalul își motivează cererea arătând că numărul dosarelor a crescut considerabil şi spaţiul actual a devenit insuficient pentru desfăşurarea activităţii. Pe de altă parte, după cum se arată în raportul Direcției Patrimoniu din cadrul Primăriei Craiova, spaţiul destinat birourilor judecătorilor şi personalul auxiliar a devenit neîncăpător și nu mai sunt asigurate condiții optime de muncă. În plus, pe rolul instanţelor de judecată sunt acţiuni formulate de personalul Judecătoriei Craiova pentru despăgubiri, urmare a condiţiilor improprii de muncă și, în contextul pandemiei de coronavirus, e necesară găsirea soluţiilor de optimizare şi de distanţare socială a spaţiului de lucru, pentru asigurarea unei distanţe recomandate de 2 metri între angajaţi, iar aceste aspecte nu pot fi îndeplinite în actualul sediu al Judecătoriei Craiova, se mai arată în același raport.

Cele două clădiri în care se solicită relocarea unor secții ale Judecătoriei Craiova au fost ridicate cu fonduri europene și, din 2019, nu mai sunt supuse condițiilor prevăzute în contractul de finanțare, prin care nu își puteau schimba destinația. Este vorba despre Centrul de Dezvoltare Tehnologică şi Excelenţă în Afaceri și Centrul de Sprijin al IMM-urilor şi Institutelor de Cercetare şi Inovare, care fac parte domeniul public al municipiului Craiova. Primul are o valoare de inventar de 2.145.744,16 lei, iar al doilea de 2.720.791,19 lei. Imobilul Centrul de Excelenţă în Afaceri este o clădire dispusa P+1 cu 807 mp, suprafață desfășurată realizată, cu o sală de training, 6 birouri cu suprafețe de 21,40 mp - 23,00 mp la parter, 11 birouri cu suprafețe de 21,30 mp - 27,20 mp la etaj, 55 locuri de parcare și 3000 mp suprafeță de peluze cu gazon.

Imobilul Centrul pentru IMM – uri şi Institutelor de Cercetare şi Inovare este o clădire în regim de înălţime P+1, care are o suprafaţă construită de 511,50 mp, o suprafaţă desfăşurată de 1.003,50 mp, din care suprafaţă utilă nou creată este de 824,80 mp. Totalul suprafeţelor parter + etaj este de 1.003,50 mp, suprafaţa sălii pentru prezentări este de 77,7 mp, are 4 încăperi pentru birouri, cu suprafeţe între 20,80 mp și 40,70 mp, și 6 încăperi pentru birouri, cu suprafeţe între 41,00 mp și 58,20 mp.

Transmiterea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 5 ani, ar urma să se facă începând cu data de 16.03.2021, cu posibilitatea prelungirii. Predarea - primirea imobilelor se va face pe bază de protocol încheiat între părţi în termen de 30 de zile de la data mai sus menționată. 

Și Primăria Craiova se va muta în luna martie în sediul Centrului Multifuncțional Craiova, pentru demararea lucrărilor de reabilitare și modernizarea a celor două clădiri din centrul orașului (sediul principal și Palace). Chiriașii au fost notificați că trebuie să părăsească sediul CMF până la 15 februarie, contractele lor fiind reziliate. Reprezentanții administrației locale mai precizau în urmă cu trei săptămâni că primăria va ocupa și cele două clădiri care adăposteau Centrul de Excelență și cel pentru IMM-uri.

 ”Din martie trebuie să ne mutăm pentru că în cele două clădiri din centru ale primăriei intră constructorul pentru lucrări. Însă, ne trebuie o perioadă tampon, de amenajare, de compartimentare, de aceea chiriașii trebuie să se mute mai devreme”, a explicat, pentru Ziarul de Craiova, viceprimarul Aurelia Filip, pe 9 decembrie. ”Vom ocupa și Centrul de Excelență în Afaceri și pe cel de Sprijin al IMM-urilor, dar din martie, pentru că contractele celor de acolo expiră în mare parte în martie”, a mai spus Filip.

Petru Becheru, craioveanul care a atacat în instanță validarea Olguței Vasilescu ca primar al Craiovei, apoi a intervenit în apelul făcut de consilierul local av. Lucian Săuleanu privind faptul că hotărârea dată de Tribunal în legătură cu jurământul de primar este fără cale de atac, a susținut încă de acum două săptămâni că Judecătoria Craiova este interesată de clădirile care adăpostesc Centrul de Excelență în Afaceri și Sprijin pentru IMM-uri. 

Președintele Judecătoriei a consemnat că hotărârea lui este fără cale de atac, sperând astfel că nimeni nu o va contesta, având o înțelegere cu Olguța să îi preia jurământul, primind în schimb, ilegal, de la primărie, un sediu nou pentru Secția Penală a Judecătoriei, constând într-o clădire nouă de lângă centrul expozițional (Centrul Multifuncționa Craiova n.r.)”, declara Becheru.

Referitor la aceste aspecte, craioveanul a înaintat o reclamație la Parchetul European, în care precizează că are probe și există martori dispuși să depună mărturie. ”(...) Am primit informația certă prin adresa emisă de Primăria Craiova—Direcția patrimoniu sub nr. 179500/09.12.2020, că Vasilescu Lia Olguța a dispus subalternilor emiterea unui adrese de încetare a tuturor contractelor de închiriere cu firmele din clădirile „Centrul de excelență” și „Centrul pentru sprijinirea IMM-urilor”. Aceste clădiri au destinația speciala prevăzută în proiectul de accesare a fondurilor europene folosite la ridicarea lor. (...) De asemenea, sursele noastre ne-au informat că, în aceeași perioadă, la aceste imobile s-au deplasat magistrați din conducerea Judecătoriei Craiova și Tribunalului Dolj (instanța cu personalitate juridică) pentru a inspecta locația promisă de VASILESCU Lia Olguța pentru secția penală în schimbul acceptării depunerii jurământului și respingerii oricăror căi de atac împotriva încheierii de acceptare a jurământului. Precizăm că persoanele de la care avem aceste informații, care ne-au dat și probe în acest sens, sunt dispuse să depună mărturie în fața organelor competente, cu rugămintea protejării identității lor”, se arată în plângerea formulată de Petru Becheru, adresată procurorului-șef european, Laura Codruța Kövesi. 

 

 

 

Adauga comentariu