Primarul Craiovei care şi-a dorit să fie înmormântat în picioare pentru a vedea mereu oraşul! Visul i s-a indeplinit mult după moartea sa. Despre cine este vorba

Nicolae a fost al şaselea copil al lui Petrache Romanescu şi al Mariei, botezat la biserica Mântuleasa. Legendarul primar al oraşului Craiova, Nicolae Romanescu, şi-a legat numele de introducerea apei potabile şi a canalizării, de construirea reţelei electrice şi de iluminat public, de pavarea unei mari părţi din străzi şi de salubrizarea orasului.

 

"Avea obiceiul să străbată străzile oraşului stând in picioare în birjă, rezemat în baston. Când vedea lucruri nelalocul lor, sărea din trăsură fără ca birjarul să apuce să mai oprească. Controla, la 4 sau la 5 dimineaţa, la barierele orasului , impreună cu medicul şef al Craiovei, calitatea şi densitatea laptelui şi a smântânii adusă de lăptărese si de iaurgii." , scrie Oltenia Mea.


Marea sa realizare, parcul care astăzi ii poartă numele, i-a devenit şi loc de veşnică odihnă.

Decedat la 27 august 1931, Nicolae Romanescu a fost îngropat iniţial pe aleea principală a cimitirului Ungureni. A fost dus pe ultimul drum într-un car cu boi plin de covoare tradiţionale olteneşti şi acoperit cu mii de flori de culoare violet, culoarea sa preferată. Ultima sa dorinţă, aceea de a fi îngropat in picioare pentru a putea vedea oraşul mereu, nu i-a fost îndeplinită.


În 1976 autorităţile locale decid in privinţa reînhumării osemintelor lui Nicolae Romanescu la domul Belvedere de la intrarea în Parcul Romanescu, alături de tatăl său şi de unul din fiii săi, lonel. Astfel că de peste 40 de ani domul Belvedere a devenit locul de veşnică odihnă al celebrului primar.

Ca un omagiu, ani buni panta de la Belvedere a fost plantată cu flori d culoare mov.

Sursa foto Oltenia Mea

 

Adauga comentariu