Primarul Șimnicului de Sus, Marius Cosmin Dumitru, își pierde mandatul

Marius Cosmin Dumitru, primarul comunei Șimnicu de Sus, și-a pierdut mandatul, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis recursul Agenției Naționale de Integritate (ANI) împotriva Sentinţei nr. 92 din 25 februarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Craiova– Secţia contencios administrativ şi fiscal. Dumitru s-a judecat cu ANI după ce Agenția l-a declarat incompatibil în martie 2018 pentru că, în perioada 23 noiembrie 2012 – 1 octombrie 2014, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Leșile. Marius Dumitru a cerut instanței anularea raportului de evaluare ANI și apoi sesizarea Curții Constituţionale cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 12 alin.1 din Legea nr.176/2010. 

Înalta Curte s-a pronunțat, însă, nefavorabil reclamantului: ”Admite recursul declarat de recurenta-pârâtă Agenția Națională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 92 din 25 februarie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Craiova– Secţia contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa atacată şi în rejudecare, pe fond: Respinge acţiunea formulată de reclamantul Dumitru Marius Cosmin ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 11 martie 2022”.

Și viceprimarul comunei, Jana Fulga, și-a pierdut funcția după un proces similar, însă, după o rețetă deja celebră, aceasta a fost numită administrator public al comunei.

Conform legii, data încetării de drept a mandatului primarului din cauza incompatibilității este data pronunțării definitive a hotărârii judecătoreşti asupra legalității raportului de evaluare al ANI. Prefectura Dolj trebuie să ia act de sentință urmând să emită decizia de încetare a mandatului înainte de termen.

În atare condiții, și pentru că localitatea nu mai are nici viceprimar care să preia atribuțiile primarului, la nivelul comunei vor fi organizate alegeri pentru desemnarea unui nou edil. 

Dumitru a candidat în 2020 la funcția de primar al comunei Șimnicu de Sus pe lista PSD Dolj.

Adauga comentariu