Primii militari care au intrat în Alba Iulia după Marea Unire de la 1918 au făcut parte din Regimentul 5 Vânători Craiova. Ce se află acum în locul cazarmei militarilor craioveni. IMAGINI RARE CU ACEŞTIA

O poză din 19 decembrie 1918 îi înfăţişează pe militarii craioveni din Regimentul 5 Vanători participand la Alba lulia la sfinţirea steagului Jandarmeriei Romane. 


“Drapelul din stanga imaginii este drapelul de luptă al unităţii craiovene şi sub faldurile acestuia bravii militari au luptat la Mărăşeşti in august 1917. După cercetările noastre, aceasta este singura imagine in care apare steagul de luptă al acestei unităţi participante la Bătălia de la Mărăşeşti.”, scriu cei de la "Oltenia Mea".


Potrivit acestora, militarii Regimentului 5 Vanători făceau parte din Divizia 2 lnfanterie ce cuprindea 12 mari unităţi situate în zona Olteniei: Craiova, Caracal, Balş, Slatina şi Ramnicu Valcea, regimentul 5 Vanători Craiova fiind prima unitate a Armatei Romane care a intrat in Alba lulia, pe 19 decembrie, dupa savarşirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Cazarma Regimentului 5 Vanatori se afla in Craiova, pe actuala strada Caracal la nr. 99 , clădirile existând şi acum, ele adăpostind in zilele noastre Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab-Scorpionii Roşii. Comandantul de atunci, colonelul Vasile Gagiu, apare in această imagine al patrulea din stanga, cu sabie.

Fotografia a fost făcută de Samoilă Mârza (n. 18 septembrie 1886, Galtiu, Alba - 19 decembrie 1967, Alba Iulia) românul cunoscut şi ca ,,fotograful Marii Uniri '', cel care a realizat singurele clișee fotografice care surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 şi intrarea primilor militari romani la 19 decembrie 1918 (Reg. 5 Vanători Craiova) in Alba lulia.

Sursa foto si info facebook Oltenia Mea

 

Adauga comentariu