Primul euro din PNRR

Mediafax ridică o problemă extrem de importantă: când va fi cheltuit primul euro din avansul din PNRR, care deja se află în conturile României?

Ca de obicei, perspectiva e greșită. Întrebarea corectă e: când va fi furat primul euro din PNRR?

Îmi și imaginez cum stau într-un cont cei 1,8 miliarde de euro primiți avans și așteaptă să fie furați. Pentru că au ajuns în România și ȘTIU SIGUR că vor fi furați!

Ce ghinion pe ei, să ajungă tocmai în România. Alți euro au fost mult mai norocoși și au ajuns în țări civilizate, unde se fură, dar nu chiar ca-n codru. Asta e cea mai mare problemă a hoților noștri: nu știu fura cu bun-simț.

Că nu suntem noi boșii corupției mondiale, se fură peste tot, doar că alții o fac mai elegant. Mai aruncă o coajă de pâine și populației, mai o autostradă, mai un spital, să simtă oamenii că trăiesc în civilizație, iar hoții să poată fura în liniște.

Oricum, e o minune că a reușit să ne intre avansul din PNRR. La cum e țara asta, mă așteptam să fie poprit contul în care a virat banii Comisia Europeană.

Reprezentant UE: Săracilor, v-am virat banii!

Reprezentant România: N-au intrat.

Reprezentant UE: Stăpâniți-vă entuziasmul, că durează un pic.

Reprezentant România: Tot n-au intrat...

Reprezentant UE: Bă, cât de fomiști sunteți? Aveți puțină răbdare!

Reprezentant România: Scuzați-ne insistența, dar tot n-au intrat...

Reprezentant UE: Normal că n-au intrat, idioților! E blocat contul!

Să se organizeze o conferință de presă și să ni se comunice: „Dragi români, dintr-o regretabilă eroare, contul în care Comisia Europeană a virat avansul din PNRR a fost poprit pentru o datorie de un euro. Am solicitat de urgență alocarea unui euro din fondul de rezervă al guvernului, astfel încât contul să fie deblocat cât mai repede și să putem intra în posesia banilor”.

Nu-i așa că e un scenariu absolut plauzibil? Așa mă gândeam și eu.

Totuși, când va fi cheltuit primul euro din PNRR? Marcel Boloș, fost ministru al fondurilor europene, dă un răspuns năucitor, pentru mediafax.ro: „Este foarte greu de spus”.

Așa a zis omul: „Este foarte greu de spus”. Cu alte cuvinte: nu știm de unde să ne apucăm de ei.

N-am crezut că o să-i prostim pe ăia de la UE să ne dea atâția bani și, acum că îi avem, să moară mama dacă știm ce să facem cu ei!

Marcel Boloș continuă: „Gândiţi-vă că mecanismul propus este destul de complex. Ministerele care preiau responsabilitatea unor părţi din PNRR pentru implementare trebuie să se gândească la beneficiari, să vadă mecanismele de selectare a proiectelor. Până se ajunge să fie contractate şi încheiate documentele la nivel de proiect şi beneficiar, poate dura o perioadă bună de timp”.

Traducere: ăștia de la UE ne-au dat țeapă! Au creat un mecanism atât de complicat, încât nu doar că e greu să cheltuim banii, dar nu știm dacă vom reuși să furăm ceva! Să vă fie rușine, bă, cu banii voștri cu tot!

Și premierul Nicolae Ciucă se declară ușor depășit. „Suntem în urmă cel puţin cu elaborarea ordonanţei de urgenţă privind stabilirea cadrului de implementare a PNRR. Aş dori să avem o dezbatere, să vedem cât de repede avem această ordonanţă pe masă şi să o aprobăm”.

Deci, banii sunt în cont, iar noi suntem în urmă. Uau, cine s-ar fi așteptat? Mai stăm un pic, mai dezbatem, mai discutăm și poate vom reuși să încropim o ordonanță de urgență.

Vedeți voi, numa' probleme cu banii ăștia din PNRR. Stau, săracii, în cont, până ne dăm noi seama cum să-i furăm mai eficient, fără să se prindă ăia de la UE.

Adauga comentariu