Primul giratoriu modular din lume a fost inaugurat la Craiova. Ideea unui inventator craiovean a fost pusă în practică de trei tineri cu inițiativă care au donat întreg ansamblul municipalității

Giratoriul a fost amenajat la intersecția străzilor Râului și Nicolae Romanescu în numai patru zile, fără ca traficul să fie perturbat. Modulele de beton au fost montate ca un puzzle, astfel că forma giratoriului a fost gata în numai 24 de ore. Alte trei zile s-a lucrat la întărirea și amenajarea lui, astfel că în această dimineață a fost inaugurat oficial.

“Sensul giratoriu modular se deosebește de tehnicile tradiționale de construcție prin timpul redus de montaj, neafectarea circulației rutiere în timpul montajului și posibilitatea relocării acestuia cu mare ușurință, contrar sensurilor giratorii actuale. Rezistența betonului clasa B500 împreună cu sistemul de armare ne permit să oferim o garanție de 50 de ani. Brevetul de invenție va fi obținut în cursul anului 2018, firma noastră aplicând încă de anul trecut pentru acesta. De asemenea, urmează să aplicăm pentru obținerea brevetului internațional.”, a declarat Greta Bloj, administratorul firmei SC Arva SA, compania care a conceput și construit ansamblul.

Greta are numai 26 de ani și s-a specializat în Managementul internațional la o școală din Londra. Împreună cu sora sa, Francesca, studentă la Facultatea de Drept din Craiova, dar și cu un tânăr de numai 22 ani, student la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, au pus în aplicare o invenție a tatălui lor. El este cel care a conceput acest tip de giratoriu de modular pentru care se așteaptă acum patentarea oficială.

“Totul a plecat de la ideea de a realiza construcții cu cât mai puțin deranj posibil, iar de la concept până la proiect și punerea lui în aplicare nu a mai fost decât un pas. Aceste subansamble care vin gata create din fabrică sunt apoi montate într-un timp foarte scurt, fără perturbarea traficului și cu posibilitatea de a fi montate oriunde este nevoie.”, explică Andrei Stancu, tânărul proiectant al firmei.
Următorul pas îl reprezintă promovarea primului proiect finalizat.

“Ne dorim să facem această tehnologie cunoscută la nivel național și internațional. Considerăm că ar trebui să aibă success, dat fiind faptul că o construcție clasică durează săptămâni întregi.”, susține Francesca Bloj. 

Primăria Craiova a primit giratoriul cadou printr-un contract de sponsorizare. Oficialii municipalității au transmis că iau în considerare să amenajeze și alte giratorii din oraș după aceeași tehnologie. 


Comentarii

Alin Barbu

20.07.2018 15:20

Invenția aparține prietenului meu Ghiță Bloj, tatăl celor două fete, Greta și Francesca, patronul firmei ARVA SA, ce administrează Complexul Comercial Marlorex din Craiova. Cred că un astfel de giratoriu ar fi util și în strada Severinului, la complexul comercial amintit. Bravo vouă, oameni de ispravă!

Adauga comentariu