Procesul pentru frauda de peste 1 milion € la Water Park a ajuns la ”venerabila vârstă” de 74 de termene la Tribunalul Dolj

74 de termene în decurs de 6 ani. Atâtea s-au scurs de când procesul în care sunt vizate infracțiuni de corupție, printre care și fraudarea fondurilor europene, în legătură cu construirea Water Park din Craiova, a fost pus pe rol. Cristian Dobre (foto), fost șef al camerei de Comerț și Industrie Dolj, patronul firmei care a executat parte di lucrări, este judecat pentru dare de mită, instigare la infracțiunea de spălare a banilor, dar și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Mai exact, anchetatorii l-au acuzat pe patronul Polystart că a modificat structura de rezistență a unei clădiri a parcului acvatic pentru a-și băga în buzunare 1,2 milioane de euro. În același dosar sunt judecate alte opt persoane, iar Primăria Craiova și Ministerul Dezvoltării sunt parte civilă.

Direcția Națională Anticorupție, structura teritorială Craiova, a deschis dosarul în 2014 și l-a ținut în lucru timp de 2 ani. În 2016, a fost trimis în instanță, la Tribunalul Dolj, în cameră preliminară procedurile derulându-se de-a lungul unui an. De atunci s-au scurs 74 de termene. Iar în viitorul apropiat nu sunt premise prea mari pentru o soluție. 

Conform procurorilor DNA, Primăria Craiova a semnat un contract de lucrări, la data de 6 februarie 2013, pentru realizarea complexului de agrement Water Park cu mai multe firme, printre care și o societate controlată de Dobre. Proiectul din Parcul Tineretului a fost finanţat din fonduri europene cu o valoare totală de 80.699.200 lei. â

În acest context, în perioada 2013-2014, inculpatul Cristian Dobre a coordonat un întreg mecanism prin care au fost denaturate situaţiile de lucrări privind realizarea unuia dintre obiectivele contractului. În acest sens, a fost schimbată integral fără respectarea prevederilor legale structura de rezistenţă a unei clădiri din cadrul complexului, urmărindu-se reducerea costurilor ocazionate de execuţia lucrărilor, în raport cu proiectul tehnic iniţial şi devizul ofertă, astfel încât diferenţa în plus dintre sumele de bani solicitate şi obţinute din fondurile europene, respectiv bugetul naţional şi sumele de bani cheltuite pentru execuţia obiectivului să fie însuşită pe nedrept“, conform DNA.

Dobre a fost reținut în luna iunie 2016, însă magistrații au decis să fie cercetat în stare de libertate. Anchetatorii au stabilit că acesta a acţionat atât direct, cât şi prin intermediul altor persoane, inclusiv pentru coruperea celor care aveau sarcina supravegherii executării construcţiei în conformitate cu contractul de lucrări semnat cu beneficiarul şi contractul de finanţare încheiat cu autoritatea de management. 

Tot la iniţiativa omului de afaceri a fost disimulată şi provenienţa unei părţi din suma pretinsă şi primită ca mită de către un diriginte de şantier pentru neexercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale de serviciu, prin încheierea unui contract fictiv de prestări servicii.Urmare a acestei conduite infracţionale, Primăria Craiova şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice au fost prejudiciate cu suma totală de 5.547.055 lei ( aprox. 1.232.678 euro), care reprezintă în acelaşi timp şi un folos patrimonial necuvenit realizat de societatea controlată de inculpate“, au mai arătat procurorii DNA.

Pe lângă Cristian Dobre, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată în stare de libertate și a numiților Luis Guiherme Gomes de Almeida, Cezar Răzvan Romanescu, Viorel Florescu, Tudor Răgălie, Mariana Sabău, Gheorghe Gavrilă, Marius Florin Romanescu, Irina Liliana Cojocaru. 

Ultimul termen a avut loc pe 11 aprilie 2022, iar cauza a fost din nou amânată pentru data de 9 mai 2022, pentru că la dosar nu a fost depus un supliment la raportul de expertiză tehnică judiciară specialitatea construcţii civile, iar doi martori care trebuiau audiați au lipsit. De notat că la un termen anterior, judecătorii au admis o cerere a inculpatului Dobre Cristian prin care s-a dispus sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Constituţia României şi din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

 

Adauga comentariu