Profesorii de la Colegiul “Odobleja” nu se lasă. Nemulțumiți de decizia Consiliului Local de a găzdui Liceul „Voltaire” într-o clădire în care învățau elevii lor, cadrele didactice vor să meargă în instanță

Scandalul Liceului „Voltaire” nu s-a stins odată cu stabilirea în Consiliul Local de la sfârșitul lunii trecute că noul sediu le va fi repartizat într-o clădire aparținând până acum Colegiului „Ștefan Odobleja”.  Scandalizați, profesorii de la „Odobleja” au venit în ședință și și-au spus nemulțumirile, dar vocile lor nu au schimbat cu nimic propunerea Primăriei Craiova și a Inspectoratului Școlar Dolj. 

Spiritele s-au încins și la finalul ședinței, atunci când reprezentantanta colectivului de părinți ai elevilor de la Liceul „Voltaire” a îmbrâncit o profesoară de la Colegiul „Odobleja”. 

“Conflictul iscat în sediul primăriei Craiova, în data de 28 unie 2018, nu a fost provocat de mine, iar eu nu i-am adresat doamnei respective, la acel moment nu ştiam în ce calitate vorbeşte şi cine este, cuvinte ,,injurioase”. Eu am rugat-o frumos : ,, Nu mai jigniţi profesorii de la Colegiul ,, Ştefan Odobleja”! ” , pe care îi cataloga ,,hoţi” pentru că iau bani din chiriile spaţiilor excedentare. Aceste cuvinte au provocat-o pe doamna. Din acel moment, eu am fost cea agresată, nu doar verbal, ci şi fizic. Nu ne-am bătut, ci eu am fost lovită şi  îmbrâncită de dumneaei. Deci nu am fost o ,, femeie agresivă”, ci o femeie agresată fizic şi verbal. În concluzie, nu ,,bătaia” trebuia să fie subiect de presă, ci cum se hotărăşte în Consiliul Local soarta a 1500 de elevi.”, a explicat Clara Drăguț, profesoară a Colegiului Odobleja. 

Tocmai soarta celor 1500 de elevi este adusă în discuție de toți profesorii de la „Odobleja” care consideră că, prin aducerea unei alte unități de învățământ în spațiul destinat până acum doar lor, le afectează dreptul la educație într-un spațiu decent.

“Această revoltă s-a născut din teama profesorilor că va exista o comasare a celor două unități de învățământ, comasare în urma căreia și elevii și profesorii vor avea de suferit. Elevii de la “Odobleja” pentru că nu vor mai avea la dispoziție spații pentru laboratoare pentru a studia în condiții decente, iar profesorii ar putea să își piardă posturile în favoarea cadrelor didactice de la “Voltaire”. Și ceilalți elevi vor fi afectați pentru că vor ajunge să studieze la o școală pentru care nu au optat.”, a explicat Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului Spiru Haret. 

Pentru a se asigura că temerile lor nu o să devină realitate, cadrele didactice vor să meargă în instanță și să atace decizia luată în Consiliul Local.

“Corpul de clădire unde ar urma să vină elevii de la „Voltaire” a fost reabilitat pe un proiect cu fonduri europene chiar de către Primăria Craiova. Acea clădire are destinație clară pentru laboratoare de specialitate. Ori, ca să îi schimbe destinația în săli de clasă, ar însemna că vor pierde finanțarea europeană. Cu aceste argumente vom ataca în contencios administrativ decizia de mutare a liceului „Voltaire” în respectiva clădire de laboratoare. Vom face tot posibilul ca mutarea să nu se facă în fapt pentru că noi punem pe primul loc interesele elevilor noștri.”, a declarat Veronica Șerban, reprezentanta profesorilor Colegiului Stefan Odobleja. 

Întreg scandalul s-a iscat după ce Universitatea din Craiova, instituția care a înființat Liceul Voltaire, a anunțat că nu mai poate găzdui elevii în spațiile în care au învățat din anul școlar 2015-2016 și până acum. Notificat de această situație, Inspectoratul Școlar Dolj a căutat soluții împreună cu proprietarul clădirilor de învățământ din oraș, Primăria Craiova. După ce au stabilit că numărul de elevi și, implicit, de clase de la Colegiul Odobleja au scăzut sistematic în ultimii șase ani de la 80 de clase la doar 57, au propus ca o clădire aflată în dministrarea Colegiului să treacă în administrarea Liceului Voltaire. Propunerea a devenit decizie după ce a fost votată în Consiliul Local de săptămâna trecută. Din anul școlar 2018-2019, 14 clase de elevi de la “Voltaire” ar trebui să studieze în noua locație.

 

Adauga comentariu