Protestul durerii și al neputinței. Părinții copiilor cu dizabilități, dar și adulți cu handicap au ieșit în stradă pentru că Guvernul nu a prevăzut niciun leu în buget pentru asistență socială și protecția specială a copilului

Câteva zeci de persoane, copii cu handicap însoțiți de părinți și mai mulți adulți cu dizabilități, au protestat astăzi în Piața „Mihai Viteazul” împotriva ignoranței de care au dat dovadă cei care au conceput bugetul pe anul 2019. Aceștia acuză faptul că nu au fost prevăzute fonduri pentru indemnizațiile celor cu probleme speciale, dar nici pentru însoțitorii sau asistenții sociali care se îngrijesc de ei. 

Pe pancartele lor au scris mesaje emoționante prin care cer să fie văzuți, ascultați și ajutați, așa cum li s-a promis. 

O tânără cu pareză spastică a explicat motivul pentru care persoanele cu dizabilități au nevoie de sprijin financiar.

“O ducem foarte greu, avem nevoie de ajutor din partea statului. În această țară și noi existăm. Nu putem să facem ceea ce ne dorim, dar putem să fim și noi oameni. Avem nevoie de recuperare, de ajutor pentru recuperare pentru a mai suporta aceste dureri. Vrem ca statul să ne vadă, să ne audă. De asta suntem astăzi aici”, și-a strigat aceasta durerea.

Anemarie Vlăsceanu este mama unui adolescent cu sindrom Down. Ea susține că se luptă pentru drepturile tuturor celor care sunt în situația de a se îngriji de copiii cu nevoi speciale, toți cei care, pe lângă drama bolii, trăiesc și durerea de a fi ignorați de autorități. 

„S-a promis că acești bani vor veni în continuare de la bugetul central și că va fi o prioritate, dar luni nu s-a mai răspuns la telefon și nici nu am primit e-mailul care trebuia să conțină materializarea acestor promisiuni. Practic, bugetul pe care ei îl alocă pentru acești copii, și nu este vorba numai despre copiii cu dizabilități, este vorba și despre adulții cu dizabilități și copiii din orfelinate, pentru toți este zero. Sunt două categorii de părinți, cei care primesc o îndemnizație de însoțitor pentru copiii sau adulții cu dizabilități grave sau sunt părinți care au copiii în stare foarte gravă și sunt angajați ca asistenți sociali pentru aceștia. Venitul este de 1200 de lei, bani care nu ajung decât pentru trai modest, nu pentru un trai decent și nici pentru terapiile de recuperare. Domnii de la guvernare confundă acești părinți cu asistații sociali. Nu este același lucru pentru că unii dintre ei sunt medici, avocați, ingineri care au renunțat la profesie pentru că un părinte este legat de un copil cu dizabilități”, explică Anemarie.

În bugetul acestui an, au fost tăiate toate fondurile destinate salariilor pentru asistenții personali, indemnizațiile pentru creșterea copilului cu dizabilități, protecția specială a copilului și adulții cu dizabilități din instituțiile rezidențiale. Întreaga responsabilitate a fost transmisă către bugetele locale ale primăriilor.

Pe lista cererilor protestatarilor de astăzi se menționează asigurarea acestor fonduri din bugetul central, așa cum prevede legea, înființarea Fondului pentru Dizabilitate, cu destinație fixă pentru programe de tranziție și inserție pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități, din sumele colectate de la angajatorii publici și privați pentru neangajarea în muncă a persoanelor cu dizabilități și decontarea terapiilor și a tehnologiilor asistive pentru copii și adulți. 

Proteste au avut loc și în București și în zeci de alte orașe din întreaga țară. 


Adauga comentariu