Răsare un imobil P+3 în locul fostei grădini de vară ”Jean Negulescu” din Craiova. Investitor - Bănică, ”polițistul păcănele”

Fosta grădină de vară a fostului Cinematograf ”Jean Negulescu” din Craiova, situată pe Str. Mihail Kogălniceanu nr. 4 (foto, sursa google maps), aflată (cel puțin până în 2019) în patrimoniul RADEF ROMÂNIAFILM (în insolvență) va fi iar ”plină”. Nu cu spectatori. Golul va fi umplut cu o clădire care va adăposti birouri, dar și locuințe de serviciu, pe o parte a terenului fostei grădini, în suprafață de 980 mp. Suprafața a fost disputată în instanță, dosarul litigiului fiind înregistrat în mai 2020 pe rolul Tribunalului Dolj, pentru constatarea nulității absolute a unui act emis de un notar public care viza intabularea imobilului pe numele unei persoane fizice. Soluționarea cauzei a fost declinată către Tribunalul București, în cele din urmă reclamanta (Societatea Civilă de Avocați Rădulețu și Gherghe) renunțând la judecată în februarie 2021. În orice caz, câștigat a fost, în cele din urmă, un anume Ștefan Cătălin Bănică. Din sursele noastre, numele lui nu doar ar coincide cu a fostului ofițer de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Dolj, tot Ștefan Cătălin Bănică, cunoscut publicului ca polițistul ”păcănele”. Acesta a fost condamnat la închisoare pentru mai multe infracțiuni, după ce și-a ”croșetat” o afacere în toată (ne)regula ”plantându-și” ilegal ”mașinuțe” în diverse cazinouri și săli de joc din oraș, cu ajutorul patronilor care îi plăteau taxă de protecție, de pe urmele cărora s-ar fi îmbogățit. Ci ar fi una și aceeași persoană. După ce a ieșit din pușcărie ar fi devenit un investitor de... succes.

În februarie 2022, Ștefan Cătălin Bănică și Anca Bănică (cu calitate de pârâți în litigiul menționat), au solicitat Primăriei Craiova emiterea unui Certificat de Urbanism (CU) în scopul construirii unui imobil S+P+3 cu parcări /spații tehnice la subsol, birouri la parter și etajul 1 și locuințe de serviciu la etajul 3, CU care a fost emis de municipalitate pe 7 martie a.c..

Conform documentului, privitor la regimul juridic se consemnează că este ”teren intravilan proprietate privată”, cu destinație curţi construcţii: ”se intabuleaza drept de superficie in favoarea STATULUI ROMAN - PRIN REGIA AUTONOMA A DISTRIBUTIEI SI EXPLOATARII FILMELOR ROMANIAFILM SA, conform extras CF 224435/17.02.2022 (foto cu locația mai jos). Imobil aflat în zona protejata Centru Istoric al Municipiul Craiova - zona de protectie monumente istorice poz. 100, cod DJ-II-a-A-08068, din Ordinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National nr. 2828/2015. Se noteaza litigiul 2804/63/2020 aflat pe rolul Tribunalului Dolj ce are ca obiect constatarea nulitatii absolute a actului unilateral autentificat sub nr. 297/02.03.2020 emis de NP BAIAS VALERIA ce vizeaza intabularea imobilului pe numele Bostan Eliza”. 

Cu alte cuvinte, terenul fostei grădini de vară a fost retrocedat, iar imobilul a ajuns în proprietatea lui Ștefan Cătălin Bănică și Anca Bănică. Cei doi intenționează, așadar, să ridice un imobil pe Mihail Kogălniceanu, la nr 4, unde, conform ultimei prelungiri a PUG făcută prin HCL 543/2018, utilizările permise sunt: administrație publica/unitati finaciar-bancare/comert si alimentatie publica/invatamant, cultura si culte/agrement, spatii publice plantate/ locuire si functiuni complementare /stationarea-gararea autovehicolelor in constructii si spatii publice special amenajate/retele - edilitare si constructiitii aferente.

Conform Certificatului de Urbanism, clădirea va trebui să se conformeze ”caracterului reprezentativ al zonei si sa se armonizeze cu constructiile inconjuratoare”. ”Astfel, propunerea de construire va tine cont de cladirile existente in acelasi front (cele mai apropiate), cu privire la: conformarea volumului (panta acoperisuri, rezolvare cornisa, joc de inaltime fata da vecinatatile imediate); proportii si tratare arhitecturala (raport plin-gol, proportii goluri, linii de forta verticale si orizontale, relieful anvelopei, tratarea parterelor comerciale); materiale (textura si culoare)”, după cum se arată în document. În plus, mai scrie în CU, ”constructia se va amplasa in afara zonei afectate de strada si aliniament de construibilitate si va respecta retragerea pentru construire de 8,00 din axul propus al strazii Mihail Kogalniceanu profil 3 din PUG. Inaltimea constructiei se va stabili astfel incat sa se respecte aliniamentul la cornisa cladirii P+2 din vecinatate; Se vor respecta prevederile Codului Civil pe limita de proprietate privind servitutea de vedere si picatura la streasina; Scurgerea apelor pluviale se va face in incinta proprietatii; Se vor asigura locuri de parcare în incintă, conf. R.L.U. aprobat cu H.C.L. 489/2021; se vor amenaja spatii verzi si plantate in conformitate cu prevederile R.G.U. Se va respecta RLU HCL505/2011 privind fatadele si cromatica cladirilor, modif cu HCL304/2015 si HCL 231/2021; Acordul autentificat al proprietarilor afectati de construire la o distanta mai mica de 60 cm fata de limita de proprietate cf. prev CC, inclusiv pt. finisaje exterioare. (...)”.

Cine e Ștefan Cătălin Bănică

Ștefan Cătălin Bănică este un fost ofițer de poliție în cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor al IPJ Dolj, care, în 2010, a fost trimis în judecată, acuzat fiind că a cerut mită și a încasat taxe de protecție pentru a muşamaliza diferite dosare penale. În octombrie 2014, ”polițistul-păcănele”, așa cum l-a poreclit presa, a fost condamnat, conform gds.ro, de Curtea Supremă, la trei ani și patru luni de închisoare pentru luare de mită, fals material, uz de fals, trafic de influenţă şi distrugere de înscrisuri. Polițistul a fost eliberat condiționat în august 2016. De menționat că fostul ofițer nu a stat degeaba în pușcărie. Conform unei anchete publicată de putereacincea.ro, acesta a lucrat asiduu la trei lucrări științifice, despre care autorul articolului menționează, citând date ANP, că ”fiecare dintre aceste cărţi a fost scrisă în decurs de fix două luni, fără să menţioneze perioada în care au fost documentate şi scrise”. 

Revenind, Bănică ar continua să facă afaceri împreună cu un anume Ovidiu Gîrbovan (al cărui nume este menționat în articolul Polițistul Bănică, regele mașinuțelor,), de al cărui nume s-a legat un dosar similar, la Olt, implicat fiind tot un polițist, pare-se după aceeași rețetă cu plantarea mașinuțelor ilegale în cazinouri.

 

 

Adauga comentariu