Războiul de ”după”. Radu Preda versus Claudiu Manda: ”Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!”

De la prietenie la dușmănie, între Claudiu Manda și Radu Preda, nu ar fi fost decât o listă: Lista PSD Dolj a candidaților pentru Camera Deputaților. Cel puțin acesta este motivul invocat atât de Radu Preda, cât și de Claudiu Manda pentru ruptura anunțată aseară, când cel dintâi a anunțat că a plecat la PMP. Preda s-ar fi supărat că a fost trecut pe locul 11, de pe primul loc, ca să facă loc unor personaje care nu au avut niciodată legătură cu partidul în care el a muncit: controversata avocată Laura Vicol și fiul lui Pavel Badea, Iulian Badea. Manda spune că, oricum, nu el a decis, ci colegii din organizație, prin vot secret, ”în inteligența și înțelepciunea lor”, jocul de glezne al lui Preda. ”Nu pot decât sa ma bucur că noi, toți, constatam astazi cine era de fapt omul Radu Preda”, a spus nonșalant Claudiu Manda, întrebat despre situația lui Radu Preda.  

Atât PMP, cât și PSD au depus, astăzi, listele pentru parlamentare, la interval de o oră unii de alții. Primul a ajuns, la ora 15.00, Radu Preda, alături de Anișoara Stănculescu, dar și de câțiva colegi din PSD Dolj, care au rămas în spatele lui și pe parcursul declarațiilor. În jurul orei 16.00 au ajuns și cei de la PSD Dolj, în față afișându-se Olguța Vasilescu, de cot cu soțul Claudiu Manda.

Radu Preda a încercat să explice cum a ajuns la PMP și de ce crede că a fost trimis pe banca de rezerve a deputaților PSD Dolj. A subliniat că nu cunoaște exact motivul și că nu i-a fost comunicat niciodată oficial unul. ”Am trăit o deziluzie foarte mare, dar, ce nu te omoară, te face mai puternic. Am găsit puterea să pășesc pe o ușă pe care mi s-a deschis. Am fost sunat, am fost invitat să mă alătur echipei Mișcarea Populară în Dolj. E o echipă mică, dar cu gânduri și ambiții mari. Am făcut această alegere cu gândul la oameni. Chiar nu a fost o alegere ușoară. (...). În cariera mea politică nu am făcut compromisuri, nu am lucrat cu jumătăți de măsură, am fost totalmente implicat în toate proiectele și, sincer, mă așteptam să mi se răspundă în aceeași măsură. Explicațiile sunt greu de dat, cu atît mai mult cu cât, de azi, sunt și eu, oficial, un traseist. Un om care alalteri seară m-am culcat de stânga și astăzi am venit în fața dumneavoastră ca fiind un brav reprezentant de al dreptei. (...) Am încredere că, împreună cu Anișoara putem transforma organizația de la Dolj într-o echipă care are deputați, poate are și un senator. Eu nu sunt un om naiv, eu nu cred că am primit un cadou, că am primit o sinecură, cred că pur și simplu am primit o șansă. Chiar dacă e mică. (...) Rămân cu amintiri plăcute din activitatea mea politică de până mai ieri. Că plec cu sentimentul datoriei împlinite și că, astăzi, după 24 de ore, nu mai am regrete. Decizia cumva s-a luat independent de voința mea. Am plecat de la București știind că sunt parlamentar al Doljului pe locul 1 la camera Deputaților, am anunțat colegii din echipa PSD Craiova că sunt propunerea organizației județene pentru deputat pentru locul 1, oamenii au alergat pentru partid, nu pot să spun că pentru mine. Au depus semnături și am ajuns în ipostaza în care m-am întors brav reprezentant pe banca de rezerve. Cred că este decizia partidului să nominalizeze oamenii așa cum vrea, cred că e decizia partidului să pună pe liste oameni care s-au înscris ieri în partid. Dar, mai cred că munca, abnegația, dedicarea, rezultatele ar trebui recunoscute și apreciate. (...) Cred că am o șansă (...) pentru că singura judecată rămâne ce iese din urna de vot pe 6 decembrie. (...) Sunt mai mulți oameni din PSD care, deocamdată, nu au curajul să facă pasul în față. (...).

Am plecat din Biroul lui Marcel Ciolacu, unde erau în discuție Claudiu Manda, Ion prioteasa, Vasile Cosmin  și Radu Preda – sunt oameni pe care i-am nominalizat, care pot să confirme sau să infirme, dacă ei spun că eu mint, în fine, eu am spus-o public, nu retractez ce-am spus – și am plecat ca fiind propunerea județului Dolj pe locul 1 la camera Deputaților, acum o săptămână și jumătate. Nu știu ce s-a întâmplat. În general, din ce știu eu, organizațiile care au câștigat alegerile și-au făcut listele, fără să intervină Bucureștiul. Și asta s-a întâmplat și în Dolj. (...)”, a declarat radu preda în fața ziariștilor. Întrebat dacă a avut un dialog cu conducerea PSD Dolj, acesta a afirmat că a încercat să transmită niște mesaje, să vorbească, dar ”pur si simplu răspunsul a fost că nu știu ce s-a întâmplat”. ”Mi-e greu să înțeleg, dar cu siguranță ceva s-a întâmplat. Să se explice dacă am greșit, cu ce am greșit, când și în ce fel. Eu nu mă știu să fi făcut vreodată lucuri de care să-mi fie rușine sau teamă. Eu nu mă regăsesc în definiția românească de a săpa groapa cuiva”, a răspuns Preda.

Manda spune că rezultatul alegerilor pe municipiu l-au nemulțumit la Radu Preda. Dar nu el a decis trecerea lui ”în rezervă”

Întrebat la rândul său ce s-a întâmplat cu Radu Preda, președintele PSD Dolj, Claudiu Manda a explicat: ”Eu am avut o discutie cu el si discutia a fost inainte de alegerile locale, mi-am dorit initial ca si in etapele precedente sa propun organizatiei o lista inclusiv de candidati la parlament, considerand care sunt cei mai ok, cei mai implicati si care ar puea sa fie ok in aceasta campanie electorala. Am avut si o conditie, i-am spus ca ar putea fi candidat pe locul 1 la Camera Deputaților, dar sa fiu multumit de implicarea lui la nivelul organizatiei municipale si de rezultatul de la nivelul alegerilor locale pe municipiul Craiova. Daca va uitati pe rezultat si pe dvs va multumeste, inseamna ca am gresit eu sau ca a gresit organizatia. Dupa ce am vazut rezultatul de la alegeri, inclusiv votul pe Craiova, impreuna si cu alti colegi am crezut, pe de o parte, ca ar trebui sa improspatam organizatia, chiar daca suntem organizatie castigatoare (...) si atunci am considerat ca nu eu ar trebui sa ma gandesc cine da si cine nu, ci organiatia judeteana, sa decida colegii nostri prin vot secret. A fost un vot secret in cadrul organizatiei, pe care nimeni nu l-a contestat, nici macar domnul Radu Preda. Conform votului secret, colegii nostri l-au desemnat pe locul 11. Nu pot eu sa raspund in numele colegilor, nici macar in al meu, ca si eu am votat tot secret, dar acesta a fost rezultatul pe care l-a obtinut colegul nostru Radu Preda. Observand pozitia pe care este situat imi dau seama ca eu am avut mai multa incredere in el, mai multe sperante de la el si mai multe asteptari de la el decat colegii nostri, in inteligenta si intelepciunea lor, pentru ca imediat ce a stiut ca nu o sa fie intr-o zona eligibila a inceput sa sune pe la toate partidele pe unde isi gaseste un loc. A gasit, inteleg, locul 1 pe liste la Senat, la PMP. Sunt foarte interesat ce le va explica oamenilor carora pana acum le spunea: noi am dat, ceilalti au luat! Acum, ce o sa spuna: era bine ca s-a luat, era prost ca s-a dat. (...) A fost colegul nostru timp de 14 ani, a ocupat diverse pozitii (...) adica munca pe care a depus-o a fost cumva rasplatita, dar trebuie sa inteleaga si el ca vine un moment in care democratia se exprima prin vot. Ma asteptam sa ramana in echipa. (...) M-a intrebat totusi daca putem gasi un loc eligibil, desconsiderand votul colegilor — 36 sau 38 care au votat acolo secret. Stiti cum este, fereste-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma feresc singur. Nu pot decat sa ma bucur ca noi toti constatam astazi cine era de fapt omul Radu Preda si cat de coechipier era cu noi sau, probabil, ar fi fost coechipier cu noi doar daca lui ii era bine”, a declarat Claudiu Manda. 

Adauga comentariu