Referendumul la sat. Primari manipulați să scoată oameni la vot, enoriași momiți cu punga de făină

Mai sunt doar câteva zile până la referendum, iar chemarea la vot se face se face atât prin glasul membrilor de partid ai PSD, cât și al fețelor bisericești. În mediul rural, campania se duce intens pe ambele flancuri, astfel că de acolo se așteptă să vină cele mai multe voturi.

Și dacă unii preoți au ales să promoveze referendumul și familia tradițională pe cont propriu, la slujba de duminică sau pe ulițele satului, alții au mers acolo unde au știut că pot obține sprijinul necondiționat. Astfel, dacă la primarii PSD lucrurile și susținerea erau clare, preoții au apelat cu vorba blândă și la primarii altor partide și le-au cerut ajutorul să mobilizeze oamenii la vot. Și pentru că nimeni nu vrea să se pună rău cu părintele din sat, așa au ajuns primarii PNL să pună umărul la mobilizare pentru un referendum pe care mai-marii din partid îl contestă. Strategia a mers de minune, astfel că în toate localitățile primarii s-au declarat susținători ai familiei tradiționale și au acceptat mitingurile și întâlnirile de informare a cetățenilor despre cum trebuie să voteze.

O altă strategie a fost aceea a promisiunilor. Pentru a-i convinge să meargă la vot, un preot din localitatea Apele Vii le-a spus sătenilor să se prezinte la urne pentru că în schimb vor primi ajutoare. Primarul din localitate crede că promisiunile s-au făcut pentru ajutoarele care vin oricum prin finanțare de la Uniunea Europeană.

“Nu știu ce ajutoare ar putea să promită, dar dacă este așa, cel mai probabil se referă la ajutoarele pe care nevoiașii le primesc de la Uniunea Europeană: făină, zahăr și altfel de pachete. Nu cred că vine nimeni să le dea mai mult. La mine nu au venit preoții să îmi ceară ajutorul, s-au rezumat doar la discuțiile cu oamenii din sat. Eu nu vreau să le spun localnicilor cum să voteze, oamenii sunt liberi să decidă. Eu m-am ocupat de obligațiile mele ca primar, am dat dispoziție să se amenajeze un spațiu pentru afișarea materialelor de campanie și cam atât.”, explică Augustin Stanciu, primarul comunei Apele Vii.

Într-o altă localitate, la Seaca de Câmp, preoții au refuzat să se asocieze cu campania politică și și-au făcut propria promovare.

“Fiecare preot în parte s-a ocupat de enoriașii săi. Și consilierii bisericii au mai mers să convingă oamenii să meargă la vot. Însă la mitingul pe care l-am autorizat pentru cei de la PSD, preotul nu a vrut să vină. Așa că fiecare și-a făcut treaba separat. Eu o să merg să votez pentru că susțin din convingere familia tradițională și mi-aș dori ca acest referendum să treacă pentru a se justifica cheltuirea acestor sume imense de bani pentru organizare. Dacă este să mă întrebați pe mine, era mult mai oportună organizarea referendumului odată cu alegerile europarlamentare. ”, a declarat Iulică Băloi, primarul localității Seaca de Câmp. 

Campania oficială se încheie vineri dimineața la ora 7, dar cel mai probabil ea se va desfășura și la slujba de duminică, chiar în cea de-a doua zi a referendumului. 


Adauga comentariu