ROMÂNIA "EDUCATĂ" PRIN NEPĂSARE: Profesorii intră în grevă. Încă mai aşteaptă cei 6% din PIB promişi de Klaus Iohannis

Profesorii fac grevă. Au anunțat că astăzi nu vor preda, din cauză că ar avea salarii mici și că nu le-ar fi plătite orele suplimentare. Protestul va dura două ore, între 11.00 și 13.00. În acest interval, cadrele didactice care participă la acțiunea de protest doar vor supraveghea elevii. 

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au anunțat că profesorii vor intra în grevă de avertisment miercuri, între orele 11:00 și 13:00.

Sindicaliștii sunt nemulțumiți de refuzul guvernanților de a purta negocieri cu reprezentanții federațiilor din Educație și de a adopta măsuri concrete în ceea ce privește veniturile cadrelor didactice, condițiile de muncă și finanțarea sistemului de educație.

1. Acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învățământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar și nedidactic).

2. Alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanțarea educației.

3. Adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie, prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul și plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranșelor de vechime în învățământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creșteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

4.Acordarea sporurilor pentru condițiile de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017.

5. Plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar și nedidactic peste timpul normal de muncă.

6. Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice necesare pentru ca unitățile de învățământ să își desfășoare activitatea în condiții cât mai bune”, sunt revendicările sindicaliștilor din învățământ.

 

Adauga comentariu