Românii care trăiesc pe malul Dunării, în caz de urgență, ar putea primi ajutorul pompierilor bulgari. Și pompierii românii vor interveni în situații critice pe malul bulgăresc

România și Bulgaria vor colabora în situații de urgență pentru ca ajutorul în cazul unor accidente sau calamități să se facă în cel mai scurt timp posibil. Astfel, dacă autoritățile bulgare ar putea să intervină cu mai multă rapiditate decât cele române, o vor face chiar dacă situația de urgență are loc pe teritoriul României. Totul se va realiza în baza unui proiect transfrontalier de eficientizare a acțiunilor comune de răspuns în cazul situațiilor de urgență, proiect finanțat prin fonduri europene care a fost anunțat astăzi.
 

 
Beneficiarii finanțării sunt opt inspectorate pentru situații de urgență din România, printre care și cel din Dolj, dar și omologii bulgari de pe malul Dunării. 
 
Partea bulgară dorește să investească o parte din fonduri în renovarea poligonului de la Balchik, poligon în cadrul căruia urmează să se desfășoare cursuri de salvare, și vor să achiziționeze echipamente necesare desfășurării antrenamentelor specifice. La Balchik se vor organiza sesiuni comune de antrenament și exerciții de cooperare între pompierii români și bulgari. Aceștia se vor specializa în misiuni de căutare și salvare din mediul acvatic și în misiuni de salvare de la înălțime. 
 

 
Parte română va achiziționa prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență un modul mobil de purificare a apei. Aceasta va fi compus din două unități mobile de purificare a apei de mare capacitate, ce vor asigura un debit de 225.000 litri pe zi, o unitate mobilă de stocare a apei și un laborator mobil de tratare.
 
În cadrul aceluiași proiect se vor achiziționa vehicule și echipamente tehnice specifice misiunilor de salvare din apă și de la înălțime.
 
“Proiectul urmărește îmbunătățirea cadrului operațional comun prin revizuirea planului comun de intervenții și elaborarea a trei planuri de contingență. De asemenea, noțiunile deprinse în urmă antrenamentelor comune desfășurate în cadrul poligonului de la Balchik si Craiova vor fi puse în practica prin intermediul unui exercițiu comun.”, a declarat Constantin Florea, inspectorul-șef al ISU Dolj. 
 
Proiectul se va derula în perioada 2018- 2021 și are un buget total de 1.008.946 euro. 


Adauga comentariu