Rușii anunță parteneriat cu Universitatea din Craiova, rectorul instituției dezminte. Nimeni nu știe cum s-a creat confuzia

O declarație a purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe Rus, Maria Zaharova, a aruncat Universitatea din Craiova într-un șir de controverse asupra parteneriatului pe care l-ar avea cu instituția de la Moscova. Diplomatul rus a anunțat că ar urma să se creeze o comisie de experți ruso-română pentru diplomație publică şi dialog ştiinţific şi cultural. 

Memorandumul dintre Universitatea din Craiova și Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe ar urma să fie semnat cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi România, potrivit Rador. 

„Programul forumului dedicat acestui jubileu include şi desfăşurarea unui simpozion ştiinţific internaţional cu participarea unor renumiţi oameni de ştiinţă ruşi şi români. Este planificată semnarea Memorandumului de cooperare între Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe şi Universitatea din Craiova. Acesta prevede crearea unei comisii de experţi ruso-române pentru diplomaţie publică şi dialog ştiinţific şi cultural” – a declarat diplomatul rus. 
„Astfel va fi creată o platformă de dialog între cercurile ştiinţifice din Rusia şi România, în cadrul căreia vor fi discutate inclusiv paginile complicate ale istoriei, precum şi o serie de probleme actuale ale relaţiilor bilaterale moderne”, a mai spus declarat Maria Zaharova, citată de Rador.

Doar că reprezentanții Universității din Craiova neagă că ar fi existat discuții pe marginea acestui subiect cu vreo instituție rusă. Rectorul Universității, Cezar Spânu, a anunțat că este nemulțumit față de implicarea numelui Universității din Craiova în comunicatul Ministerului rus de Externe, din 10 octombrie 2018, referitor la semnarea unui Memorandum cu Academia Diplomatică a respectivului Minister.

“Sperăm că este vorba doar de o regretabilă neînțelegere și că această confuzie va fi grabnic și cu bună-credință corectată, în sensul onestei informări a opiniei publice asupra situaţiei reale, inclusiv prin publicarea acestui material. În fapt, Universitatea din Craiova nu are cunoștință de intențiile Ministerului de Externe Rus de a crea o comisie de experți ruso-română şi nu a existat niciun contact între instituţia noastră şi Academia Diplomatică citată sau cu alţi reprezentanți ai Ministerului. Universitatea din Craiova consideră că o asemenea intenție ar fi trebuit stabilită la nivel diplomatic și transmisă Universității înainte de comunicarea ei în media. Universitatea din Craiova cere sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României pentru a clarifica această situație.”, au transmis reprezentanții Universității.
 


Adauga comentariu