S-a dat startul programului de susținere a crescătorilor de porci de rasă românească. Azi s-a încheiat prima livrare de mangalița în Dolj

S-a dat startul programului de susținere a crescătorilor de porci de rasă românească. Azi s-a încheiat prima livrare de mangalița în Dolj

Direcția Agricolă Dolj a primit sute de cereri de la doljenii care vor să crească porci de rasă Mangalița în propriile ferme. Primul fermier înscris pe listă a primit astăzi cei 10 purcei solicitați de la un crescător din Craiova. 

Norocosul este din localitate Brădești, acolo unde deține deja o microfermă de capre. Odată cu înscrierea în acest program, omul se gândește serios să își dezvolte ferma cu exemplare de mangalița.

“De aproximativ patru ani am plecat la drum cu această fermă de capre, iar porci cumpăram doar pentru consumul propriu de la Harghita, tocmai pentru că nu știam că sunt crescători și în județul nostru. Și anul acesta, în februarie, am cumpărat doi purcei de mangalița de acolo ,pe care am plătit câte 350 de lei. Acum că i-am primit pe cei solicitați prin programul de minimis am speranța că mă voi putea dezvolta și în zona aceasta de creștere a porcilor. În primul rând, am garanția unui contract ferm cu procesatorul, iar acest lucru îți dă garanția unui profit sigur.”, explică Adrian Leoveanu, primul beneficiar de purcei din Dolj.

Acesta susține că cinci exemplare le va livra, conform programului, către singurul procesator exclusiv de carne de mangalița din Dolj, iar produsele din carne obținute vor fi vândute ca produse tradițional românești. Alte cinci exemplare ar urma să fie folosite pentru dezvoltarea fermei.

Reprezentanții Direcției Agricole susțin că, în următoarea perioadă, alte livrări vor fi efectuate în funcție de ordinea în care fermierii au făcut cererile.
“În acest moment, avem doar doi mari crescători care pot livra purcei de rasă Mangalița către fermierii care au făcut solicitări. Livrarea de astăzi s-a făcut de la un crescător din Craiova. În total, cei doi crescători pot pune la dispoziție aproximativ 200 de purcei, ceea ce înseamnă că putem asigura primele 20 de cereri. Doar că, în total sunt 404 cereri de la fermieri care vor să crească mangalița, ceea ce înseamnă că pentru restul livrărilor va trebui să găsim soluții în alte județe.”, a explicat Corina Lungu, reprezentantă a Direcției Agricole Dolj.

Programul de susținere a crescătorilor de rase de porci românești are ca scop creșterea consumului de carne din fermele românești și vrea să asigure colaborarea între crescători și procesatori. În Dolj, cel mai mare crescător de porci mangalița a reușit să deschidă un punct de procesare la Dăbuleni și un magazin în care comercializează produse din carne de mangalița amplasat în Piața Centrală din Craiova. Produsele lui sunt primele cu atestare de produse tradițional românești din Craiova. 

 

Adauga comentariu