S-a semnat masterplanul de apă al județului Dolj, în prezența ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici. Proiectul include și cea mai mare aducțiune de apă din Europa

În aceasta dimineață, mai mulți oficiali doljeni s-au întâlnit cu ministrul de Finanțe pentru a semna masterplanul de apă al județului, un proiect ce urmează sa fie pus în aplicare după trei ani de demersuri.

Pe lângă alimentarea cu apă și amenajarea canalizării, masterplanul include și aducțiunea de apă de la Izvarna către Craiova și mai multe localități din nordul județului.

"Noi acum primim jumătate de miliard de euro în județul Dolj și, dacă mai punem la socoteală ceea ce s-a mai atras din alte fonduri de Primăria Craiova, de celelalte primării, de Consiliul Județean, apreciem că au întrat peste un miliard de euro în județul Dolj. Practic, craiovenii vor avea în următorii ani apă potabilă la robinet. Acesta este un lucru extraordinar. Este vorba despre calitatea vieții și la noi. De aceea s-a aprobat acest al doilea fir de la Izvarna și, pe de altă parte, s-a aprobat și reabilitarea vechiului fir. 16 localități primesc apa de la Izvarna, iar cu cel de-al doilea fir rezolvăm câteva probleme în nordul județului, acolo unde pânză freatică a fost infestată de poluările de sonde", a explicat Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj, despre însemnătatea acestui masterplan.

De Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și de apă uzată din județul Dolj beneficiază aproape 60 la suta din populația județului, adică 400. 000 de locuitori. Se vor amenaja peste 25.000 de branșamente, 154 km de canalizare, 96 km de extindere conducte cu apă, stații de clorinare și stații de epurare a apelor uzate.

În plus, se va construi cel de-al doilea fir al aductiunii de la Izvarna, în lungime de 124 km, considerat cel mai mare proiect de aducțiune din Europa din acest moment.

De toate aceste investiții vor beneficii 23 de unități administrative teritoriale: Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăț, Ghercești, Mischii, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Cotofenii din Dos, Calafat. Maglavit, Băilești, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rastu Nou, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călărași Dăbuleni, Plenița și UAT Dolj.

Valoarea totală a proiectului este de 445.831.222 euro, cu finanțare majoritară din fonduri europene, dar și din fonduri asigurate din bugetul de stat, bugetele locale și o cofinanțare a Companiei de Apă Oltenia.

Adauga comentariu