Să ungem școala cu untură, s-o mănânce câinii!

Când eram mici și ne aminteau părinții, neamurile și vecinii că începe școala, venea mai mereu, după oftatul nostru, o replică aproape duioasă și sarcastică: ”Lasă, că ungem școala cu untură, să o mănânce câinii!”. Între timp, până și câinii maidanezi și-au dat seama că au și ei mândria lor, că linsul școlii în România ar fi precum ronțăitul unei șosete murdare și stafidite, aruncată cu dispreț de stăpân într-un colț plin de păianjeni. Și societatea a evoluat, ori, mă rog, a adoptat, pe nerăsuflate, apucături așa-zis democratice, aspirații și visuri mărețe pentru elevii care vor ieși de pe băncile școlii.

Viitorul nu prevestea covizi și dezinfectanți în loc de câini cu covrigi în coadă, care să zburde liberi prin curtea școlii și prin clase. Și, iată-ne pe noi, copiii de ieri, părinții de azi, punându-le copiilor masca pe figură, dezinfectantul și șervețelele, hârtia igienică și săpunul în ghiozdan, să fie ”regulamentari” la școală. Acelora care merg la școală. Ceilalți pot să-și pună untură pe pâine, acasă, în fața tabletei, a mobilului sau calculatorului. Unii chiar și-ar da haina de pe ei să aibă o felie să le-o pună pe masă copiilor, că de gadget-uri nici nu poate încăpea vorba. În starea deplorabilă în care se află (și) sistemul nostru de învățământ, încă o grijă în plus e ca părinții să cumpere produsele de igienă în locul celor care sunt obligați să o facă. Fiindcă nu toate școlile au rezolvat problema asta. 

La Craiova unii dintre părinți deja se vaită că li s-a pus în vedere să dea bani pentru dezinfectanți. Puțini, cei drept, raportat la numărul elevilor dintr-o clasă, fiindcă, se pare, toți sunt dornici să nu-i lipsească ceva propriului copil, așa că nu mai comentează la cerințele venite pe linie de Whatsapp. ”E pentru copii, nu pentru școală”. Și, gata, coarda sensibilă s-a activat. Fiindcă nimic altceva nu mai contează: nici că X nu are bani și pentru asta, nici că primăria Y s-a bătut în piept că a dat bani suficienți pentru materiale, nici că Z, director de școală, nu a cerut administrației banii necesari pentru stocuri, ca să nu ”deranjeze” sau ca să demonstreze că se descurcă pentru că e un extraordinar manager. Oricine nu vrea să dea bani pentru odrasla sa e un păgân.

Vine în curând și scadența ”taxei” următoare, că nu cred că scapă nimeni de ea doar pentru că s-a băgat și Covidul ăsta în seamă: fondul școlii sau fondul clasei. Să nu invocăm Legea educației care menționează că este interzisă ”colectarea și/sau gestionarea fondului clasei/școlii prin implicarea copiilor/elevilor sau personalului din unitatea de învățământ”. La noi, legile sunt făcute să fie încălcate. Și sunt. Nimic nu s-a schimbat în țara asta. Doar s-a înrăutățit!  

Adauga comentariu