Salarii mizere de doar 1300 de lei în rândul angajaților din Ministerul Național pentru Sport și Tineret. Astăzi au fost în grevă generală și amenință și cu alte proteste

Astăzi nu s-a muncit la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dolj, la Casa Studenților și la Clubul sportive Municipal Craiova. 35 de angajați au protestat prin grevă împotriva a ceea ce ei numesc încălcarea drepturilor salariale. Foarte mulți dintre ei au un salariu care nu depășește 1300 de lei.

“Ieri și astăzi au avut loc ședințe cu reprezentanții Ministerului pentru a se găsi o cale de rezolvare a revendicărilor. Nu am primit promisiuni că se va rezolva, doar s-au declanșat niște verificări. Vor să afle dacă s-au calculat corect salariile, ce prevăd contractele colective de muncă și ce alte nerguli ar fi putut duce la această situație. Așteptăm să vedem ce se stabilește, iar dacă nu o să fie un rezultat pozitiv, protestele noastre vor continua.”, a declarat Mihai Milu, reprezentantul Sindicatului pentru Sport și Tineret Dolj.

Revendicările au legătură cu plata unui salariu decent, plata orelor suplimentare, stabilirea pontajelor și a gradațiilor de vechime.

“În cadrul subordonatelor MTS sunt salarii diferite pentru funcții similar. Solicităm egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată pentru funcții similare, lipsa de personal și supraîncărcarea cu sarcini a angajaților existenți. Administratorul este și mecanic și fochist și instalator si sofer etc; cumulul de funcții este dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuții. MTS este imun la orice propunere de corectare a situației salariaților și respinge dialogul constructive. Puținele întâlniri se produc cu greu și fără finalizare concretă.

70% dintre salarariați au venituri de 1.300 de lei net, fără diferențiere în funcție de studii, funcții, răspundere sau complexitatea muncii. Funcțiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, șofer, recepționer, cameriste, profesor – antrenor) sunt încadrate incorect și neunitar. Majoritate salariilor sunt aproape de minimul brut pe economie. 

Nu se acordă sporul/gradația de vechime. Sunt plătiți la fel și angajații cu un an și cei cu 35 de ani vechime. Deși există hotărâri judecătorești care spun că gradația de vechime se acordă la salariul de bază minim brut și nu este inclus în acesta, MTS refuză aplicarea și acordarea gradației de vechime. Nu este platită munca în zilelele de sâmbătă, duminică si sărbatoare legală și nici munca suplimentară.

Pontajele nu reflectă situația reală, iar MTS refuză să intervină în această problem. Dacă s-ar efectua pontarea corectă conform Codului muncii, ar fi evidențiate sute de mii de ore suplimentare prestate anual.

Nu se mai acordă sporul de 25% pentru antrenorii care au sportivi la lotul național începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul național le-au scazut veniturile.”, acestea sunt doar câteva dintre revendicările transmise Ministerului, dar și presei printr-un comunicat.

Protestele au început pe 27 iulie cu o grevă de avertisment timp de două ore și au continuat cu o nouă grevă de avertisment pe 2 august, dar și cu un miting de protest în fața ministerului în aceeași zi. Astăzi s-a declanșat greva generală valabilă până la rezolvarea revendicărilor.


Adauga comentariu