Șansa la viață a Anei, iapa a cărei suferință a fost curmată nu prin eutanasiere, ci prin eforturile supraomenești ale unei iubitoare de animale. După chinuri îndelungate, se bucură de libertate lângă alți doi cai salvați de la moarte

Imaginea suferinței pure a fost cuprinsă într-o poză care a fost postată la începutul anului trecut pe Facebook. O iapă tânără, cu piciorul frânt, slăbită vizibil, cu coastele la vedere și coama plină de ciulini stă lângă un măgar care îi ține companie. Poza a fost văzută de Daniela Popovici, o mare iubitoare de animale din Calafat. Cu ochii în lacrimi, femeia a dat numeroase telefoane până ce a găsit pe cineva dispus să meargă tocmai la Bacău, pe câmpul pe care calul stătea abandonat de mai bine de o lună.

Foto: Ana, calul abandonat pe un câmp din Bacău

 

“Am găsit un profesor de la Facultatea de Medicină Veterinară din București dispus să meargă tocmai în localitatea Săscuț din județul Bacău pentru a căuta calul. La trei dimineața am primit telefonul care mi-a dat speranță: Ana, căluța cu piciorul frânt fusese găsită și se afla în drum spre București. A fost primul pas către salvare.”, povestește emoționată Daniela.

Doar că greul nu se terminase. O radiografie a piciorului frânt de la genunchi a adus cu sine și verdictul medicilor. Ana trebuia eutanasiată.

Foto: Starea în care se afla când a fost adusă la Facultatea de Medicină din București

 

“Sora mea a mers să plătească 500 de lei numai radiografia care a fost trimisă apoi în Ungaria și Germania pentru a primi verdictul specialiștilor. Cu toții au transmis că piciorul este nevindecabil, iar Ana trebuie să moară. Nu m-am dat bătută și am căutat acel om cu suficientă putere cât să facă o minune. Și l-am găsit.”, își amintește stăpâna Anei.

Calul rănit, cu infecții severe care îi puneau viața în pericol, a ajuns la o clinică din Cluj, acolo unde un medic ortoped specializat în patologia cailor a cutezat să o trateze pe iapa suferindă. După o intervenție extrem de grea care a presupus anestezii speciale și montarea unor plăcuțe de titan în piciorul bolnav, Ana s-a născut pentru a doua oară.

Foto: Dupa operatia de la clinica din Cluj

 

“Simt fericirea pură atunci când o văd cum este acum. Se bucură de libertate în adăpostul de animale de la Calafat, este sănătoasă și fericită. Cineva mi-a spus că nu îmi câștig mântuirea pentru un cal cu piciorul rupt, dar eu nu am făcut asta pentru mântuirea mea, ci pentru că orice suflet merită o șansă la viață.”, este crezul proprietarei calului.

Foto si video: Ana după tratament și stăpâna sa

 

Intervențiile Anei au costat mai bine de 20 000 de lei, bani obținuți de la prieteni și alți iubitori de animale. Deși tratamentul s-a încheiat anul trecut, Daniela mai are de plătit și astăzi 3000 de lei către clinica din Cluj. Chiar și cu aceste greutăți, femeia nu s-a lăsat, alți doi cai fiind și ei salvați de la moarte.  Victoria și Puiu au povești aproape le fel de triste. 

Foto: Victoria, iapa salvată de la abator

 

“Pe Victoria am salvat-o în dimineața în care stăpânul o ducea la abator pentru că era prea încăpățânată ca să tragă la căruță. Am trimis o furgonetă tocmai la Buzău pe timpul nopții care să o preia înainte de ora 7, ora la care proprietarul stabilise să o predea abatorului. Am plătit 1100 de lei și acum Victoria se bucură de libertate, fără jugul căruței. Tot de la Buzău l-am adus și pe Puiu, un cal bătrân abandonat pe marginea unui camp. Tot pe Facebook l-am văzut și pe el, slab, plin de cicatrici, bolnav.”, povestește Daniela Popovici.

Foto: Puiu, abandonat la marginea unui câmp

Foto: Puiu, după ce a fost hrănit și îngrijit

 

Toți cei trei cai trăiesc într-un adăpost de animale construit de la zero în numai câteva luni. Alături de ei, se bucură de viață și 350 de câini salvați de pe stradă, 65 dintre aceștia fiind câinii care ar fi trebuit să fie eutanasiați la Adăpostul de animale de la Breasta.

Adauga comentariu