Saptamana asta, politicienii lui peste, fatati de toate partidele din Parlament, au votat scoterea ursilor de sub protectie. Se da drumul la vanatoare!

Stiti povestile din ultimii ani cu ursii... Ca intra peste animalele domestice si le omoara, ca vin in orase sa manance de la ghena de gunoi, ca ataca turisti pe munte, ca intra pe sosele si se produc accidente!

Da, aceste lucruri se intampla! Sa vorbim putin despre cauze, despre solutii si despre vinovati.

Cauza e simpla: aceleasi partide care au dat dobitocii de mai sus au acceptat, ca altfel nu se explica, taierea padurilor din Romania. De acord, se taie padure in mod legal, desi nu stiu cat de bine este sa omori plamanii care dau oxigen unei populatii de 20 de milioane de oameni. Dar mai stiu ca se taie paduri in mod ilegal! Iar cei care beneficiaza de pe urma acestor jafuri incomensurabile sunt si unii oameni politici. Unii aveau chiar si porecle care duceau cu gandul la taierea padurilor. Vi-l amintiti pe Cherestoi? Dumnezeu sa-l odihneasca! Lucrul a fost demonstrat, au intrat in puscarie niste tarani care au fost prinsi cu drujba in padure, dar banii au ramas in buzunarele cui trebuie. Domnilor, ati distrus habitatul animalelor! Ii este greu unui urs sa traiasca in desert! Si atunci, vine spre sat! Daca tot ati taiat padurea, de ce nu ati ajutat satenii care se plang ca le sunt omorate animalele domestice de ursii infometati? Simplu, cu garduri prin care trece curent electric. Nu sunt scumpe, nu omoara pe nimeni si sunt foarte eficiente. Asa cum dati subventii pentru culturi, si-l plimbati mandri pe Daea in bat ca pe icoana care aduce ploaia, puteati sa subventionati gardurile electrice. Ursii sunt animale inteligente. S-ar fi atins o data, de doua ori de gard si a treia oara nu ar mai fi venit!

Vin ursii in oras sa se hraneasca? Sigur ca vin! Ca si padurile de langa orase le-ati taiat! Si vin pentru ca tot niste oameni politici, la fel de blambeci - primarii, nu au fost in stare timp de 30 de ani, sa cumpere pubele speciale, care se ingroapa. Ursii nu ar fi ajuns la mancare iar orasele ar arata mai bine, nu ca acum, cand pubelele soioase si urat mirositoare fac parte din peisajul urban romanesc precum sculpturile in Barcelona. Sunt scumpe aceste pubele? Poate! Dar daca le-ati fi cumparat timp de 30 de ani ati fi iesit ieftin! Si ati fi ramas si cu bani de concerte, mici si bere moka, ca sa le dati prostilor care va pupa in cur si va voteaza! Ca doar nu va voteaza oamenii cu cap!
Se supara Romsilva ca ii sunt atacati oamenii de catre hotii care vin sa fure lemn din padure? Priviti tot spre cei care fac legi! Padurarii, angajatii ocoalelor silvice, au ramas ca niste cersetori in padure, neinarmati, fara drepturi. Hotii le rad in fata si ii calca pe bombeuri cu caruta plina de lemne. Dar printre padurari sunt si unii mana in mana cu hotii, nu? Stiti cine da legi!

Acelasi stat permite unor firme straine sa taie padurea de la noi, sa cheleasca muntii. Uneori absolut legal. Dar ati auzit de ceea ce se cheama "doboratura"? Vine furtuna, scoate din radacini doua hectare de padure, iar apoi vin taietorii de lemne, si sub motivul "doboraturii", taie 20 de hectare! Ii verifica dracu'! Si stiti de ce mai vin firmele straine? Pentru ca la ei in tara nu si-ar permite sa jefuiasca in halul asta. Iar acolo, legea e lege!

Sa presupunem ca toata povestea asta vine din urma si este de nerezolvat! Ca oamenii politici vechi au fost niste dobitoci - nu toti, dar au fost - si ca astia noi sunt niste lumini, niste genii aduse in situatia de a lua masuri radicale. Deci, ce e de facut? Au luat masura omorarii ursilor, geniali cum sunt! Gresit! Sunteti la fel de dobitoci!

Niste privati, care nu se compara financiar cu statul roman, au facut acum cativa ani, in apropiere de Zarnesti, un sanctuar al ursilor chinuiti in circuri, in restaurante, fabrici, chinuiti de fotografi care au profitat de pe urma lor... In sanctuarul de la Zarnesti, pe o suprafata de cateva zeci de hectare, traiesc peste 100 de ursi. Sunt bine hraniti, sunt ingrijiti. Locul a devenit un spatiu al copiilor, care invata ca un animal este tot o fiinta, ca se joaca, ca il doare cand e bolnav, ca se bucura cand mananca mere, ca face gesturi prietenoase catre copiii care se amuza. Acolo, copiii invata despre natura, intr-o ora de vizita, mai mult decat invata in cativa ani la scoala!

Oare statul roman nu are cateva sute de hectare la dispozitie sa multiplice ceea ce au facut oamenii la Zarnesti? Sau statul nu vrea? De ce sa nu protejezi aceasta comoara si, pana la urma sa reusesti sa mentii populatia de ursi adecvata cu ajutorul rezervatiilor inchise? Cred ca oamenii politici nu vor! Este mai simplu sa omori animalele si sa castigi bani de pe urma lor. Eu nu cred ca vanatoare este un mijloc de a face populatiile de animale salbatice mai viguroase. Eu cred ca vanatoarea nu este un sport, ci doar un mijloc ca unii oameni tarati, cu probleme psihice grave, sa isi potoleasca setea de a ucide. Folositi poligoanele daca vreti sa trageti cu pusca, bolnavilor! Ce va indeamna sa ucideti? Si sa platiti bani multi pentru asta?

Este o presiune uriasa acum pentru a se da drumul la vanarea ursilor! Psihopatii de la noi sau din strainatate vor avea din nou posibilitatea sa omoare doar pentru a-si agata trofeul in casa! Si pentru ca vor da bani, vor alege cele mai frumoase si mai sanatoase exemplare. Nu vor omori ursii periculosi, care vin hamesiti de foame in apropierea localitatilor. Vor dori ceva frumos, ca pentru bosi. Si astfel, populatia de ursi va deveni mai slaba si peste niste ani nu ii vom mai avea.

Am semnat petitia impotriva legii care permite omorarea ursilor. Nu le va pasa de petitie, dar macar sa aratam ca suntem multi!

Adauga comentariu