Șefii de laborator de la Spitalul de Boli Infecțioase și Spitalul Județean de Urgență, din Craiova, sunt bănuiți de abuz în serviciu. În timp ce numărul bolnavilor de coronavirus creștea, apărând focare și extinzându-se, iar DSP-ul și autoritățile ridicau din umeri, explicând că circuitul birocratic și algoritmii nu permit testări mai numeroase, cele două laboratoare refuzau să mai lucreze probe motivând că au deja prea multe și nu fac față. În fapt, susțin procurorii, se făceau teste, dar la cerere, pentru persoanele care voiau să plece în concedii sau călătorii în străinătate.
Practica din cele două laboratoare a fost descoperită după ce numărul alarmant de cazuri de Covid-19 la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova și Spitalul Filiași a făcut subiectul mai multor relatări de presă, dar și a unei anchete a poliției, care a deschis un dosar penal.
”Organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada iunie 2020 și până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică”, se arată în comunicarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.
În realitate, șefii făceau teste, însă nu pentru pacienții din metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, ci contra-cost, pentru persoane care le solicitau în vederea unor călătorii în străinătate.
Conducerea Spitalului de Urgență din Craiova spune că laboratorul de genetică medicală de aici nu a refuzat niciodată direcțiile de sănătate publică, însă solicitările acestora au fost foarte numeroase și nu a fost timp fizic pentru prelucrarea tuturor. În prezent, capacitatea este de circa 400 teste/zi, dintre care, în urma unei decizii luate la nivel de conducere, maximum 30 de teste pot fi cu plată, la cerere. Până la începutul lunii în curs, capacitatea era de circa 250 de teste zilnic. La rândul său, managerul Spitalului de Boli Infecțioase a spus că nu poate comenta situația până nu i se va aduce oficial la cunoștință despre această anchetă deschisă la nivelul unității medicale.
În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate.
Adauga comentariu