Scandal diplomatic de proporții. Ministrul ungar de externe: "De aici nu se poate coborî mai jos. Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român/ Maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare"

LATER EDIT: Timea Szabo îl acuză pe ministrul maghiar de Externe că minte, într-o declarație pentru portalul Index.hu. Parlamentara de opozitie arată că ambasadorul român s-a referit la atacurile și amenințările pe care ea le-a primit personal, si nu la atacurile la adresa ei din Parlament.

ŞTIREA INIŢIALĂ: Ministrul ungar de externe, Szijjártó Péter, a publicat, sâmbătă, pe Facebook, un mesaj trimis de ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, mai multor ambasadori în care îi informează că o politiciană a opoziției maghiare a fost atacată și insultată. Ministrul ungar de Externe lansează un atac fără precendent la adresa ambasadorului român, despre care spune că ”probabil de aici nu se poate coborâ mai jos” și că ”este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român”.

Timea Szabo a adresat în Parlament mai multe întrebări la adresa guvernului Viktor Orban privind trimiterea de echipamente medicale maghiarilor din Ardeal și Ținutul Secuiesc, dar parlamentarii Fidesz nu au lăsat-o să își termine discursul. Ulterior, presa controlată de guvern a lansat o campanie de discreditare la adresa ei. Mai mult, Timea Szabo a declarat pentru 444.hu că a primit amenințări pe telefonul personal după declanșarea campaniei de presă împotriva sa.

În mesajul trimis pentru parlamentara maghiară, ambasadorul Lazurca își exprimă solidaritatea în fața acestor amenințări și menționează explicit că nu exprimă nici o poziție față de temele politice.

”Obligația mea este, desigur, să rămân în afara și deasupra competiției politice din Ungaria și am toate intențiile să să supun acestei reguli. În același timp, nu pot să abdic de la principiile fundamentale ale decenței umane și bunului simț. Vă rog să îmi permiteți să vă trimit acest modest semn al solidarității mele, odată cu cele mai bune urări”, se arată în mesajul trimis de ambasadorul Lazurca parlamentarei Timea Szabo.

”Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum”, își încheie postarea pe Facebook ministrul ungar de externe. Szijjártó Péter susține că a intrat în posesia mesajului trimis de ambasadorul român de la fostul său secretar de stat, care se află în grupul de Whatsapp și care se pregătește să plece la post la Londra.

Nu este prima dată când relațiile dintre cele două țări s-au tensionat în ultima perioadă din cauza ajutoarelor trimise de Ungaria maghiarilor din România.

În noiembrie 2019, ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, i-a transmis public vicepremierului maghiar Zsolt Semjen, într-un eveniment desfășurat la Bekescsaba că Programul guvernului Ungariei pentru subvenționarea fermierilor din Transilvania nu a fost discutat cu guvernul României și că România nu şi-a dat acordul pentru implementarea acestor măsuri.

Redăm mai jos integral postarea ministrului ungar de externe

”Probabil de aici nu se poate coborâ mai jos, ambasadorul român i-a luat apărarea lui Szabó Tímea

Luni, Szabó Tímea (Partidul Párbeszéd/ Dialog) a atacat guvernul în Parlament pentru că acesta a trimis maghiarilor de peste hotare instrumente, bunuri medicale necesare pentru protecția împotriva coronavirusului.

Când doamna parlamentar a început să enumere localitățile din Transilvania, Ținutul Secuiesc, Subcarpathia (Ucarina) unde au ajuns măștile și bunurile de protecție, parlamentarii guvernului au început să aplaude.

După acest moment, ambasadorul României la Budapesta a scris către mai mulți ambasadori care sunt la post în Budapesta (fostul meu secretar de stat, care se pregătește acum să preia postul de la Londra, este în grupul de Whatsapp și de aici am aflat despre mesaj) că Szabó Tímea a fost expusă unor serii de amenințări și insulte.

Din acest motiv, ambasadorul României i-a trimis o scrisoare lui Szabó Tímea, prin care își exprimă solidaritatea cu ea și în care își exprimă speranța că Szabó Tímea va rezista după aceste insulte.

În opinia lui Szabó Tímea este o problemă că maghiarii din Ardeal și Ținutul Secuiesc au primit măști și combinezoane de protecție de la țara-mamă. Iar ambasadorului român îi place că există în Parlament partide maghiare care gândesc ca el.

Este șocantă isteria mincinoasă evidentă a ambasadorului român, dar este și mai rușinos că opoziția din Ungaria și ambasadorul român au ajuns pe o platformă comună împotriva maghiarilor din afara granițelor.

Să clarificăm faptul că opoziția maghiară, cu Szabó Tímea în rândurile ei, și ambasadorul român trebuie să înțeleagă limpede ca apa că maghiarii din afara granițelor sunt parte a națiunii maghiare. De aceea, și în viitor îi vom ajuta exact cum am făcut-o și până acum.

Pentru că maghiarii din afara granițelor pot să conteze pe guvern. Iar ambasadorul român pe opoziție.”

Adauga comentariu