SCJU Craiova: Bătaie de joc cu proiectul NATALCARE. După două controale, unora dintre gravide li s-a spus că s-a terminat programul

Circa 3.000 de gravide din Oltenia pot beneficia servicii medicale de îngrijire prenatală, depistare precoce, diagnostic, tratament și monitorizare pentru principalele patologii asociate sarcinii, în cadrul unui proiect finanțat de UE, în valoare de circa 2,4 milioane de euro, obținut de Spitalul Județean din Craiova. programul este în parteneriat cu organizația Salvați Copiii, care se ocupă de partea socială, adică identificare gravidelor pentru a beneficia de pachetele oferite. 

Proiectul, intitulat „NATALCARE-Program complex de informare, conștientizare și îngrijire a gravidei și copilului”, a fost lansat oficial în luna iulie, printr-o conferință de presă susținută la unitatea medicală implicată, iar informațiile au fost diseminate de mass-media, pentru promovarea lor în rândul potențialilor beneficiari.  

„Prin implementarea acestui proiect se urmărește înființarea unui Centru de prevenție (...). Rolul acestuia este de a oferi îngrijire prenatală femeilor gravide din regiunea Sud-Vest Oltenia, astfel încât să se depisteze precoce și să se trateze problemele de sănătate ce pot apărea în timpul și în urma sarcinii, pentru a preveni nașterile premature și a asigura sănătea mamei și a copilului”, a spus medicul Ștefania Tudorache, managerul proiectului. Conform informațiilor transmise în cadrul conferinței și a comunicatelor de presă, vor fi identificate pentru screening 3.200 de femei, dintre care minim 1.800 aparținând grupurilor vulnerabile și toate femeile prinse în program vor beneficia gratuit, pe tot parcursul sarcinii, de servicii medicale de monitorizare (screening) personalizate, de activităţi de educaţie prenatală privind îngrijirea pe perioada sarcinii, vizând îmbunătăţirea sănătăţii gravidei și a fătului.

Numai că, unele dintre gravidele care au fost incluse în proiect spun că, după numai două controale, li s-a comunicat că de atât au beneficiat. Simona Modoran, din Târgu-Jiu, este însărcinată în 13 săptămâni, iar ieri a mers la cel de-al doilea control, programat la SCJU Craiova, ca beneficiară a proiectului NATALCARE, în care a intrat de la început. Este la a treia sarcină, după ce pe celelalte două le-a pierdut, iar cea actuală este cu risc, din cauza Trombofiliei și a altor probleme medicale. Așadar, este un pacient care se pliază pe ceea ce urmărește programul.  

Ieri (marți, 7 septembrie 2021 n.r.) am mers la programarea pe care o aveam și mi-au făcut dublul-test (un test de screening prenatal ce detectează riscul crescut pentru anomalii cromozomiale la făt n.r.). Medicul la care am fost distribuită să mă supravegheaze mi-a spus că aparent fătul este bine și că 80% ar fi fetiță, în rest absolut nimic. Mi s-a părut ceva ciudat că nu m-au programat pentru următorul control, așa că am întrebat când trebuie să mai vin pentru triplul test. Mi-au comunicat, însă, că aici se încheie cu proiectul, pentru că beneficiem de doar două controale, fiindcă ei nu se mai ocupă în continuare. Mi-au spus că, eventual, ar fi posibil și un al treilea control, dacă aș reuși să fac rost de un bilet de trimitere. Mi s-a părut incredibil! Cum adică să fac rost de trimitere și să vin de la Tg. Jiu tocmai aici, la Craiova, când proiectul dvs., așa cum ați și anunțat în toată presa și peste tot, se va desfășura cu gravidele până la final, cu toate investigațiile și tot ce trebuie în mod gratuit?! Dar nu am primit nicio altă explicație. Prietena mea a fost la doamna dr. Tudorache (Ștefania Tudorache, managerul de proiect al NATALCARE n.r.), care a fost prezentă chiar ieri la discuție și m-a șocat că nu a zis nimic. Nu-mi vine să cred! Am două sarcini pierdute, îmi doresc tare mult un copil, și tocmai că știau asta, pare că nu a interesat pe nimeni. Am sarcină cu risc pentru că sufăr de tromboză și fac și injecții zilnic, în burtă. Prietenei mele i-au spus același lucru, că e ultimul control. Nu mi se pare deloc normal comportamentul, atitudinea. Pe de altă parte, ne-au spus că ne decontează și banii pentru transport. Vă dați seama, analizele pe care noi trebuie să le facem lunar sunt foarte, foarte scumpe. Eu având și tiroidă și trombofilie, trebuie să fac și alte controale, pe care nu le fac cu niciun bilet de trimitere, pentru că dacă vreau să le fac prin CAS trebuie să aștept trei luni. În proiectul lor scria clar că dacă suferi de trombofilie ești monitorizat pe tot parcursul sarcinii. Nu știu de ce fac asta, de ce se pretează la așa ceva”, afirmă Simona Modoran. 

Contactați de Ziarul de Craiova, reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență ne-au comunicat că ”pachetele de servicii sunt conforme cu ghidurile în vigoare” și că dacă pacientele își doresc pot veni în continuare la controale. Asta deși, în repetate rânduri, s-a menționat că gravidele vor fi monitorizate pe tot parcursul sarcinii pentru a se asigura că o vor duce până la capăt, iar ele și-au și exprimat dorința să vină în continuare. Pe de altă parte, deși nici noi, nici viitoarea mămică nu a ridicat problema momentului nașterii, managerul de proiect, dr. Ștefania Tudorache, medic primar Obstetrică - Ginecologie în cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Craiova, a ales să pună mare accent, în punctul de vedere pe care ni l-a transmis, pe naștere, ca și cum pacientele ar fi fost deja gata să aducă pe lume copiii, iar doctorii ar fi trebuit, cu abnegație sau obligație, să le ajute. În declarația sa, medicul a făcut trimitere și la faptul că spitalul este în carantină și că ”este o stare de urgență”, deși aceste aspecte sunt irelevante în context.

Pentru ca înrolarea să fie conformă cu design-ul proiectului, este de dorit ca fiecare pacientă să aibă oferite minim 2 pachete de servicii. Dacă se prezintă de la începutul sarcinii pot beneficia de toate 4. E standard. Dacă vin pe parcursul sarcinii, benefiiciază progresiv, de tot ce a rămas de făcut. Dacă sunt sesizate probleme severe sunt invitate să se interneze. Pachetele sunt conforme cu ghidurile in vigoare. Toate pacientele sunt binevenite pe tot parcursul sarcinii, dar la intervalele recomandate de ghiduri. Nașterea este cu totul alt serviciu. Toate au fost invitate să nască in SCJUC. Dar niciun medic din proiect nu are obligația de a se implica in naștere. Este un spital carantinat. Este o stare de urgență. Toți ne ajutăm între noi (membrii celor două colective). Nașterea e un fenomen care poate fi prevăzut in putine situații, și care are o durată lungă. Fiecare medic de gardă își face datoria, indiferent dacă face parte din programul NATALCARE sau nu”, ne-a transmis dr. Ștefania Tudorache.

Conducerea SCJU Craiova ne-a precizat că toate pacientele implicate în proiect trebuie să beneficieze de toate controalele prevăzute și că cele care nu au mai fost chemate vor fi programate și pentru celelalte teste. ”Nu am mai avut nemulțumiri până acum, din contră, am primit multe mesaje de la gravide mulțumite de proiect. Este un program complex, se muncește extraordinar în cadrul lui și este o presiune foarte mare ca totul să fie bine. Situația se va rezolva și în cazul doamnelor care nu au mai fost chemate și la următorul control”, ne-a declarat Laurențiu Ivanovici, managerul unității spitalicești.

***

De partea socială a proiectului se ocupă Organizația Salvați Copiii. Practic, cu ajutrul acesteia, sunt identificate și înrolate în program femeile însărcinate din zona Olteniei. „Vom avea echipe de specialiști locali în cele cinci județe din Oltenia, unde se implementează proiectul și vom oferi servicii de informare, educare, înștiințare pentru gravide și în special pentru gravidele vulnerabile ”, potrivit Silviei Burcea”.

După ce sunt cooptate, gravidele sunt apoi aduse la centrul înființat în cadrul SCJU Craiova pentru a beneficia de toate serviciile medicale ce se impun. Beneficiile pe termen lung ale implementării proiectului se doresc a fi reducerea mortalitatii infantile și a riscului de deces neonatal prin creșterea accesului gravidelor la îngrijiri adecvate; favorizarea instalarii unui comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților, cât și din partea medicilor de familie.

Valoarea proiectului este de 11.804.996 de lei, cu o finanțare prin Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman, și este implementat pe o perioadă de 33 de luni.

Sursa fotografie simbol cover: Donna Medical Center

Sursa foto interior: Jurnalul Olteniei/ conferința de presă lansare proiect NATALCARE

 

Adauga comentariu