Se schimbă imaginea Spitalului Județean. S-au demarat deja investiții majore pentru UPU și mai multe clădiri. Curtea unității medicale intră și ea în reabilitare

Bugetul județean a fost tranșat ieri, iar investițiile în domeniul Sănătății se anunță consistente în acest an. Reprezentanții CJ Dolj au stabilit că vor direcționa peste 23 de milioane de lei pentru proiecte în desfășurare sau pentru investiții noi. Banii sunt meniți să transforme imaginea unităților medicale, atât ca amenajare, cât și ca dotare. Cea mai mare parte din această sumă se vor duce către Spitalul Clinic Județean de Urgență, iar planurile sunt mari.

Clinica de Cardiologie Intervențională va beneficia de echipamentele medicale necesare dotării unei săli de operații, printr-un proiect transfrontalier  cu Bulgaria. Două dintre cele 6 echipamente prevăzute în program au ajuns deja la unitatea medicală la începutul acestei luni. Investiția totală se ridică la 1,5 milioane de euro, din care mai mult de un milion de lei este asigurat prin programul de investiții al CJ pentru 2019.

Și clădirea Clinicii de Oncologie urmează să beneficieze de investiții majore. Contractul pentru reabiliitarea clădirii a fost semnat deja în urmă cu două săptămâni. Clădirea urmează să fie reabilitată termic, se vor înlocui instalațiile de încălzire, climatizare, ventilație, iluminat și apă caldă. În plus, se vor monta două ascensoare, dat fiind că locația nu era dotată cu această facilitate. Din bugetul propriu s-au alocat 176.000 de lei, dar investiția totală se ridică la 2,8 milioane de euro, diferența fiind asigurată din fonduri europene. 

Clinica de Radioterapie va beneficia și ea de finanțare pentru realizarea studiului de fezabilitate necesar construirii unui al doilea buncăr pentru încă un  accelerator liniar. În acest moment, spitalul are un singur buncăr reabilitat de curând pentru acceleratorul liniar performant achiziționat de Ministerul Sănătății printr-un program cu Banca Mondială. Acest echipament de radioterapie urmează să fie pus în funcțiune în această vară.

Cea mai mare lucrare se va desfășurare la Unitatea de Primiri Urgențe. Spațiul în care se desfășoară activitatea de Urgență urmează să fie extins de la 800 mp la peste 3.600 mp. În plus, urmează să se construiască un depozit de gaze medicale necesar acestei Unități. Investiția totală este de 5 milioane de euro, din care peste 11 milioane de lei au fost alocate din bugetul județean în acest an. Investiția ar putea fi mult mai mare, în funcție de necesitățile de dotare.

Și curtea spitalului o să intre în reabilitare, dar propiectul a demarat de curând, iar lucrările vor mai dura. 

„Tema de proiectare va cuprinde amenajarea întregii incinte. Adică, împrejmuirea integrală, reabilitarea aleilor, și a celor carosabile și aleilor pietonale, iluminatul acestora, mobilierul urban care înseamnă băncuțe, foișoare, reabilitarea spațiului verde din spatele spitalului, acolo unde este heliportul, reabilitarea parcărilor existente și plus alte spații pentru parcare, iluminatul arhitectural al fațadei și demolarea căminului pentru medici”, au explicat reprezentanții Consiliului Județean Dolj. 

„Dacă vom avea puterea să facem investiția în acest an, o să o facem. Nu de bani este problema”, a declarat Ion Prioteasa despre proiectul reamenajării curții spitalului. 

 

Adauga comentariu