Seceta i-a pus pe butuci pe fermierii doljeni. Sunt disperaţi...producţie puţină, bani puţini. Floarea soarelui, cea mai afectată cultură

Seceta continuă îi pune în dificultate pe producatorii doljeni. Pe lângă faptul că nu pot onora contractele din cauza producţiei mici, aceştia trebuie să-si vândă cerealele la preţuri mai mici pentru că marfa nu este de cea mai bună calitate.

Culturile de floarea soarelui, grâu, porumb şi rapiţă au fost serios afectate. 


Adrian Pisică cultivă cereale pe o suprafaţa totala de de 11 hectare, dar ca anul acesta spune că nu a avut niciodată probleme.


"Ultimele 2 luni de seceta ne-au afectat. Productia a fost undeva sub media anuală. La grâu aveam asteptari la 5-6 tone la hectar si am facut la jumatate,iar la porumb ne asteptam la 8-10-12 tone si am facut în medie 3 tone. Avem speranta ca va ploua să putem sa semănăm grâul în arătură. Asteptăm precipitaţii, dacă nu suntem nevoiti să lucrăm pământul ca şi anul trecut, numai din groapă cu discuri. Pământul e tare, crăpat, abia întra sapa în el", a declarat agricultorul.


În aceeaşi situaţie este şi Silviu Constantin care cultivă pe 25 de hectare. Omul consideră că cea mai afectată de secetă anul acesta a fost cultura de floarea soarelui.


"Am încercat să le diversific. Porumb, grau, orz,floarea soarelui. Toate culturile, indiferent că au fost plante oleaginoase sau cereale au fost afectate de secetă într-o mai mare sau mai mică măsură, în funcţie de epoca in care au fost insamantate si respectiv recoltate. Cea mai afectata cultura din punctul meu de vedere a fost cea de floarea soarelui, la care asteptarile noastre ar fi insemnat undeva la 4-4,5 tone la hectar. Din pacate abia am reusit sa inregistram 2,8-3 tone la hectar. Daca la porumb intr-un an bun pentru soiurile pe care noi le folosim ar fi trebuit sa avem 10-12 tone de boabe la hectar, anul acesta nu am reusit sa obtinem decat 7 tone in cele mai bune cazuri, 8 tone la hectar", a adaugat Silviu.


Mai mult decât atât, pe cât de slabă este producţia pe atât de costisitoare este recoltarea, pentru că utilajele agricole nu consuma doar carburant ci si aer iar un aer uscat si bogat in praf si alte impuritati conduc inplicit la un consum de motorina mai mare.


Seceta nu îi ajută prea tare nici la vânzarea cerealelor, pentru că preţul scade odată cu calitatea.

Adauga comentariu