SecUSRiștii lui Barna i-au învins pe cei ai lui Cioloș: Cătălin Drulă devine președinte interimar după demisia titularului

Dacian Cioloș și-a anunțat luni demisia de la șefia USR în ședința Biroului Național al partidului. Cioloș a luat decizia după ce Biroul Permanent i-a respins prin vot proiectul de președinte. Cătălin Drulă, vicepreședintele cu cel mai mare număr de voturi, va deveni președintele interimar al USR.

Dacian Cioloș a fost președinte USR timp de patru luni, după congresul din octombrie 2021. Acesta rămâne membru al USR și i-a urat succes lui Cătălin Drulă la șefia partidului. Cioloș ar fi declarat în ședința BN că ”simte că se erodează”.

Drulă va asigura interimatul la șefia USR din poziția de vicepreședinte USR care a luat cele mai multe voturi la Congres. În octombrie anul trecut, la nivel individual, cel mai votat candidat a fost Cătălin Drulă, el primind 701 voturi.

Ce a dus la conflictul din USR?

Cu un Birou Național (BN) dominat de tabăra Barna, Dacian Cioloș a venit joi seară în fața conducerii partidului propunând un program pentru 2022-2024 ce prevede o serie de măsuri prin care practic schimbă raporturile de putere în partid.

Consultă aici programul integral propus de Dacian Cioloș

În programul de 15 pagini pe care l-a prezentat joi seară în sedința conducerii USR, Dacian Cioloș își asumă, dincolo de măsuri care ar trebui să aducă mai multă vizibilitate partidului, și o serie de mutări care practic externalizează decizia care se lua până acum în forurile interne.

Și asta, începând chiar cu alegerile care ar trebui organizate de un organism independent. „Nu putem susține politic o reformă electorală profundă, procese electorale curate și bine organizate, dacă nu dăm în primul rând un bun exemplu în felul de organizare, transparență și auditare a proceselor elective interne. Și, așa cum organizarea și buna desfășurare a alegerilor sunt în sarcina unor instituții independente de partidele politice concurente (AEP si BEC), și în alegerile interne avem nevoie de o structură independentă de competitorii politici interni”, se arată în program.

Nici Guvernul din umbră al USR nu va mai fi unul „intern”. Cioloș propune înființarea unei comisii „compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri” care până în aprilie să propună candidaturi alternative pentru ministere, dar „printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic”.

O altă modificare ar fi cea la nivelul secretariatului general al partidului. Dacă acum, potrivit statutulu, secretarul general este votat de Biroul Național la propunerea președintelui, care este obligat la o nouă nominalizare în caz de eșec, acum Cioloș vrea scoaterea funcției la concurs.

Potrivit unei înregistrări din timpul discuțiilor, consultate de HotNews.ro, liderul USR spunea clar că își va da demisia dacă propunerea sa de program nu trece de Biroul Național și nici nu se declara dispus să negocieze „substanța” documentului în vreun fel.

Liderul USR a precizat foarte clar că, dacă programul său nu trece de votul Biroului Permanent, își va da demisia de la șefia USR pentru că „înseamnă că agendele noastre nu sunt compatibile aproape deloc”.

În ședința de luni, Biroul Național a respins programul propus de Cioloș cu 14 voturi împotrivă și 11 pentru.

Adauga comentariu