Șeful PNL Craiova critică bugetul Olguței Vasilescu, dar îi dă și vreo două idei (năstrușnice): cabinete medicale deasupra punctelor termice și școli supraetajate

Din poziția de opoziție, liderul liberalilor craioveni, Marian Vasile, a criticat, astăzi, forma proiectului de buget al Craiovei, care urmează să fie aprobat în ședința de joi a Consiliului Local. Vasile a catalogat bugetul ca fiind unul ”al cârpelilor” și a susținut că primarul Olguța Vasilescu continuă aceeași politică a netransparenței și a investițiilor minore, aplicată de 10 ani de când social-democrații au fotoliul de primar în Bănie. Pe de altă parte, șeful PNL Craiova a vorbit despre câteva dintre amendamentele pe care aleșii locali de dreapta le vor înainta în plenului CLM de joi, precum suprastructuri pentru școli și cabinete de medicină de familie. 

”Ne exprimăm îngrijorarea față de viitorul orașului nostru, față de viitorul copiilor noștri, după ce am răsfoit cu mare atenție acest buget al cârpelilor. După un deceniu de conducere PSD a orașului, nu se întâmplă nimic major. Uitându-ne peste buget nu vedem decât reparații și cârpeli, nu vedem investiții majore și nu ne poate spune nimeni că un deceniu nu a fost de ajuns ca astăzi să vedem că orașul nostru se mișcă în direcția bună, în direcția pe care ne-o dorim pentru copiii noștri, ca să repopulăm orașul care se depopulează constant”, a afirmat Marian Vasile, președintele PNL Craiova, într-o conferință de presă susținută azi.

Liberalul a mai spus că municipalitatea vorbește an de an despre aceleași proiecte, precum Planul Urbanistic General (PUG), despre străpungerea Străzii Traian Lalescu, despre Registrul Spațiilor Verzi, însă nimic nu se concretizează.

Potrivit penalistului, prioritară ar fi achiziția de terenuri, pentru că, susține acesta, ”sunt foarte mulți cetățeni care dețin terenuri prin retrocedări de spații verzi, care vor să le vândă primăriei și nu au nicio reacție din partea ei, sunt cetățeni care sunt puși în posesie și dețin parcări, străzi și și-au exprimat intenția de a le vinde primăriei și primăria nu intenționează să rezolve această problemă a parcărilor și a străzilor”.

Panseluțe și liane versus creșe, școli și cabinete medicale

Vasile a vorbit și despre intenția autorității locale de a realiza un părculeț pe un teren de circa 2.000 mp, care urmează si fie luat de la Școala nr. 14 ”Ion Țuculescu” din Bariera Vâlcii. ”În acest cartier, majoritatea cetățenilor stă la curte și beneficiează de spațiu, cartier care, însă e în plină dezvoltare și nu beneficiează de un număr necesar de creșe, grădinițe, de școli, iar doamna primar vrea să ia din școli 2000 mp pentru a pune panseluțe. (...) Bariera Vâlcii este în continuă expansiune, conform PUG se vor face și locuințe multifamiliale și, în loc să mai construim o creșă sau o grădiniță cu program prelungit, noi diminuăm terenurile instituțiilor de învățământ, pe care le numeri pe degete, din Bariera Vâlcii, ca să punem panseluțe. Nu e un lucru rău, dar puteam să lăsăm terenul în administrarea școlii și să facem locuri de joacă până atunci când avem sursele necesare de finanțare ca să construim creșe și grădinițe, fiindcă părinții de aici sunt nevoiți să-și ducă copiii în alte cartiere”.

Pe lângă ciritică, Vasile a vorbit și despre soluțiile liberalilor la câteva dintre problemele din oraș, pe care susține că le va transforma în amendamente în proxima ședință de CL. Este vorba despre cabinetele medicilor de familie și extinderea școlilor. ”Noi am identificat spații între blocuri pentru medicii de familie. O soluție e supraetajarea punctelor termice din oraș, care însumează un total de peste 20.000 mp și sunt poziționate exact acolo unde trebuie să fie medicul de familie. Vom face ca amendament și alocarea de sume pentru studii de fezabilitate pentru supraetajarea școlilor generale, în contextul pandemiei și a faptului că nu se respectă numărul de 25, și sunt poate și 36 de elevi într-o clasă. Supraetajările pe structură metalică se practică în orașe din toată Europa, care au înțeles că, din păcate, suprafața nu mai e suficientă și atunci trebuie să ne dezvoltăm pe verticală”, a declarat Marian Vasile.

”Amendamentele noastre privesc și digitalizarea acestor școli, achiziția de echipamente pentru spitale. Tot de dezvoltarea pe verticală, nu există nici măcar un SF pe o parcare supraetajată în oraș. Sunt foarte multe cârpeli și asfaltări, dar nici acestea dacă nu sunt gândite pe termen mediu și lung nu au nicio valoare. Toată infrastructura de fire, conform directivelor UE, trebuie trecută în subteran. Noi mergem prin oraș și dacă ridicăm privirea vedem numai colaci, sârme, liane și ne așteptăm să-l vedem și pe Tarzan. Nu e normal ca atunci când vrei să asfaltezi o stradă să nu îi pui o tubulatură subterană, să gândești pe viitor”, a mai spus Vasile.

Tot la capitolul idei, liderul PNL Craiova mai spune că va propune ca în zona Cornițoiu, unde ”a renunțat domna primar la marele proiect al dânsei, Dracula Park”, pe care vrea să îl transforme într-un mic părculeț, pe 10% din suprafața de 3,5 ha să fie, pe lângă spațiile verzi, și o zonă dedicată sportului în aer liber, cu miniterenuri de tenis, fotbal și baschet.

 

Adauga comentariu