Șeful PSD Dolj, Claudiu Manda, suspect într-un dosar deschis de DNA

Numele europarlamentarului PSD Claudiu Manda, șef al social-democraților doljeni, apare într-un dosar deschis de DNA într-o speță apărută în comuna Bratovoești, unde fostul primar a intervenit în favoarea a zeci de asistaţi social care au încasat ajutor social necuvenit, conform Adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între fostul primar al comunei Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ion Marin, şi DNA scoate la iveală modul în care zeci de decizii de recuperare a unor ajutoare sociale în valoare de peste 315.000 de lei, plătite ilegal, au fost anulate în urma intervenţiei făcute de preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, directorul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj.

Adevărul notează că, potrivit acordului de recunoaştere a vinovăţiei, validat în octombrie 2020 de Tribunalul Dolj, faptele datează din anul 2015, când Claudiu Manda era deputat şi preşedinte al PSD Dolj, funcţie pe care o deţine şi în prezent. Totul a început în mai 2015, când Serviciul de Inspecţie Socială din cadrul AJPIS Dolj a efectuat un control privind legalitatea acordării venitului minim garantat (VMG) pentru locuitorii comunei Bratovoeşti. În urma controlului s-a descoperit că peste 60 din cei 113 beneficiari de ajutor social au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat. Practic, inspectorii AJPIS au constatat că zeci de beneficiari de ajutoare sociale din Bratovoeşti nu îndeplineau condiţiile legale pentru a primi banii. Pentru că „era interesat să păstreze în continuare pentru sine şi PSD, partidul pe care îl reprezenta, spijinul electoral al acestor persoane”, primarul din Bratovoeşti a decis să intervină la directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, pentru anularea deciziilor de restituire a banilor. Potrivit DNA, primarul ştia că directorul AJPIS este militant PSD, cunoscându-l de la întâlnirile de partid. Cu toate acestea, primarul din Bratovoeşti „a considerat că această relaţie bazată doar pe relaţia de apropiere faţă de acelaşi partid, PSD, nu este suficientă pentru a-l determina pe director în sensul dorit, fiind conştient că s-ar fi lovit de refuzul acestuia întrucât rezolvarea problemei presupunea o încălcare a legii”. Pentru a-l convinge pe directorul AJPIS să anuleze deciziile de impunere emise pe numele a zeci de asistaţi social din Bratovoeşti, primarul a apelat la preşedintele PSD Dolj, Claudiu Manda, care la vremea respectivă era deputat PSD.

Conform DNA, în data de 05.06.2015, primarul Marin Ion s-a întâlnit cu Claudiu Manda la sediul PSD Dolj, i-a spus preşedintelui PSD Dolj despre ce este vorba, iar Manda l-a sunat, în prezenţa primarului, pe directorul AJPIS Dolj căruia i-a cerut „să se întâlnească cu primarul şi să stabilească împreună ce e de făcut”. Directorul AJPIS l-a asigurat pe Manda că a înţeles şi că o să rezolve problema, lucru care s-a şi întâmplat. Potrivit DNA, Claudiu Manda „a încercat să minimizeze implicarea sa în chestiunea respectivă”. Cu toate acestea, se mai arată în acordul încheiat de fostul primar din Bratovoeşti şi DNA, Manda „nu s-a rezumat în a-l îndrepta pe primar către director, ci a decis să îl contacteze el însuşi, fiind conştient că numai astfel directorul va înţelege îndeajuns de limpede că de respectiva chestiune sunt interesaţi atât el cât şi partidul pe care îl reprezintă”.

Fostul director al AJPIS Dolj, Marius Simcelescu, a recunoscut şi el, la DNA, că a fost contactat de către Claudiu Manda, care i-a cerut să se întâlnească cu primarul din Bratovoeşti spunându-i că „are o problemă care este de competenţa sa”.

Din acordul de recunoaştere a vinovăţiei validat de Tribunalul Dolj reiese că Claudiu Manda ar avea în dosar calitate de suspect.

Procurorii DNA au mai arătat că intervenţia „suspectului” pe lângă directorul AJPIS „nu avea nici o legitimare conferită de calitatea acestuia de deputat în Parlamentul României, ci a vizat exclusiv rezolvarea unor interese individuale şi de partid, în scopul de a obţine în mod necuvenit pentru sine, PSD şi Ion Marin (n.r. primarul din Bratovoeşti), sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social şi de a le procura acestora tot în mod necuvenit un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui sumele datorate către AJPIS Dolj”.

„Trebuie arătat că punctul de pornire a întregii construcţii infracţionale l-a constituit temerea sau mai bine spus certidudinea faptului că PSD va pierde sprijinul electoral al beneficiarilor de ajutor social de pe raza comunei Bratovoeşti, nemulţumiţi de faptul că fuseseră obligaţi să restituie unele sume încasate în mod necuvenit cu titlu de ajutor social. Din materialul probator a rezultat că aceste persoane deveniseră chiar virulente la adresa primarului Ion Marin, căruia îi imputau situaţia creată”, se mai arată în document.

Astfel, potrivit DNA, Claudiu Manda „şi-a folosit influenţa şi autoritatea faţă de inculpatul Simcelescu Marius, inclusiv cu scopul de a obţine pentru PSD şi implicit pentru sine şi primar sprijin electoral din partea unor persoane”.

„Evident că scopul de a obţine sprijin electoral din partea unor persoane nu este în sine unul ilicit, însă modalitatea în care s-a urmărit atingerea lui de către Manda Iulian Claudiu este ilicită, prin întreprinderea de demersuri ce contravin legii, atât din perspectiva faptului că şi-a folosit influenţa şi autoritatea faţă de inculpatul Simccelescu, cât şi din aceea a faptului că demersul său avea ca finalitate urmărită procurarea unor avantaje patrimoniale determinate pentru unele persoane în schimbul obţinerii sprijinului electoral”, se mai arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat între DNA şi fostul primar din Bratovoeşti.

Anchetatorii au mai arătat că intervenţia lui Manda a cântărit decisiv, inspectorii sociali declarând că directorul AJPIS Dolj le-a cerut să anuleze deciziile de recuperare a banilor spunând că „nu este dorinţa lui personal, însă i s-a solicitat de la partid să rezolve problema de la Bratovoeşti”. Greutatea intervenţiei lui Manda este confirmată şi de actualul primar al comunei Bratovoieşti, Ioan Oancea, fost viceprimar, care are calitate de martor în dosar. Potrivit edilului, la sfârşitul lunii mai 2015, imediat după ce a aflat că mai mulţi locuitori ai comunei Bratovoeşti, beneficiari de ajutor social, trebuie să restituie sumele încasate necuvenit s-a deplasat la sediul AJPIS Dolj pentru a se documenta în legătură cu situaţia creată.

Martorul a declarat că s-a întâlnit cu directorul AJPIS, Marius Simcelescu, care i-a spus că „la nivelul instituţiei pe care o conduce nu se mai poate face nimic, iar deciziile de recuperare a sumelor încasate necuvenit de persoanele respective au fost emise în urma unor controale ale inspectorilor sociali şi pot fi atacate doar la instanţa de judecată”.

Se observă astfel că până la intervenţia lui Manda Claudiu Iulian, directorul se poziţionase de o manieră neechivocă în raport de situaţia debitelor stabilite în sarcina unor beneficiari de VMG, locuitori ai comunei Bratovoeşti, de altfel justificată şi firească, în sensul că, instituţia pe care conduce şi cu atât mai puţin el personal, nu pot întreprinde nici un demers legal prin care acestea să fie anulate sau diminuate. Faţă de aceste realităţi, se constată că Manda Claudiu Iulian nu numai că avea influenţă şi autoritate faţă de directorul Simcelescu Marius, lucru care de altfel este incontestabil, ci şi că nivelul acestora era unul enorm, condiţii în care, orice semnal din partea sa, sub orice formă, apt să releve cel mai mic interes în chestiunea respectivă, a reprezentat în realitate pentru cei doi, o comandă dată de Manda Claudiu Iulian şi corelativ o obligaţie a directorului, cel puţin de diligenţă, de se implica în rezolvarea favorabilă a acelei probleme”, mai arată DNA.

Contactat de „Adevărul”, fostul primar din Bratovoeşti a declarat că îi pare rău pentru ce s-a întâmplat. „Eu am vrut să ajut oamenii”, a declarat Ion Marin, care a explicat şi motivul pentru care a intervenit prin Claudiu Manda şi nu s-a dus direct la directorul AJPIS Dolj pentru a apăra cauza asistaţilor sociali. „Manda fiind preşedinte din partid, trebuia să o iau şi eu în ordine, nu?”, a declarat fostul primar din Bratovoeşti.

Claudiu Manda şi fostul director al AJPIS Dolj Marius Simcelescu au refuzat să comenteze dezvăluirile din Adevărul privind acest dosar.

Adauga comentariu