Senatorul Cosmin Poteraș (USR Dolj) vrea să modifice legea ANI, ca ”incompatibilii” să nu mai poată ocupa nici alte funcții de conducere și control în nicio instituție de stat

USR intenționează să aducă modificări legislative cu privire la persoanele care au fost eliberate din funcție din cauza incompatibilității. O inițiativă legislativă care vizează Agenția Națională de Integritate (ANI) ar urma să fie depusă, în viitorul apropiat, de senatorul Cosmin Poteraș, de la USR Dolj. Acesta a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă susținută azi, la Craiova, că în România se face ”schimb de scaune” și că un primar poate ajunge director de spital, spre exemplu, după ce și-a pierdut mandatul din cauza incompatibilității.

”Am observat că se face un schimb de scaune, în general. Acesta schimburi de scaune se practică în mod regretabil în politica românească și avem astfel de exemple chiar și la noi în Dolj. (...) Integritatea celor care trebuie să aplice legi este foarte importantă și trebuie să dublăm inițiativele noastre cu modalități de a proteja instituțiile și de a le profesionaliza, de a le depolitiza”, a afirmat parlamentarul doljean.

Conform sursei menționate, inițiativa ar urma să prevadă faptul că persoanele declarate incompatibile ”nu vor mai putea ocupa funcții de conducere și control la stat”, iar propunerea este girată de partid. 

În săptămânile următoare eu o să depun o inițiativă legislativă de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate prin care persoanele declarate incompatibile nu vor mai putea ocupa funcții de conducere și control niciunde la stat. Am sprijinul colegilor pentru această inițiativă și va veni momentul adevărului, în care vom vedea cine își dorește cu adevărat să reformeze instituțiile în România și cine nu”, a declarat Cosmin Poteraș.

Concret, Poteraș spune că perioada de trei ani în care o persoana eliberată sau destituită din funcție nu mai poate ocupa aceeași funcție trebuie extinsă și aplicată pentru oricare altă funcție de conducere și control. ”De exemplu, dacă nu mai e primar, se duce director de spital. Și am avut cazuri în țară, în Neamț, unde primarul care și-a pierdut mandatul a ajuns director, deci tot pe un post de conducere și control”. Este vorba despre orașul Roman, din Neamț, unde Lucian Micu, fost primar, a fost numit de către peşedintele Consiliului Judeţean în postul de manager al Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Micu nu a mai putut candida la alegerile locale întrucât fusese declarat incompatibil de către Agenţia Naţională de Integritate.

Foto: Remus Badea

Adauga comentariu