Senatul a aprobat proiectul prin care Calafatul primește titlul de Oraș al Independenței

Municipiul Calafat va primi, oficial, titlul de Oraș al Independenței, ca urmare a unui proiect legislativ susținut de parlamentarii liberali din Dolj. Potrivit inițiatorilor, titlul conferit va fi nu doar o recunoaştere de importanţă naţională, privind rolul jucat în câştigarea Independenţei de stat, ci este o oportunitate pentru revitalizarea așezării urbane.

”Senatul a aprobat cu 104 voturi pentru, 2 contra și 26 de abțineri proiectul de lege inițiat de mine prin care Calafatul va primi titlul de Oraș al Independenței. Legea va recunoaște orașului Calafat rolul pe care l-a avut în timpul Războiului de Independență. Dincolo de acest titlu, proiectul de lege este un pas important în revitalizarea întregii zone, care are un potențial economic prea puțin exploatat. Sunt convins că orașul Calafat poate reprezenta un pol de dezvoltare beneficiind de investiții în infrastructură, inclusiv în cea portuară”, a anunțat pe pagina sa de Facebook deputatul Nicolae Giugea.

Printre proiectele avute în vedere de Dorel Mituleţu, primarul din Calafat, se numără realizarea unui Muzeu al Independenţei, refacerea tuturor monumentelor din localitatea dunăreană, oferirea de burse elevilor cu performanţe la concursurile pe teme de istorie, rezidenţe pentru studenţi şi cercetători, introducerea unor edificii şi monumente din Calafat într-un circuit turistic.

Proiectul a fost susținut și de secretarii de stat Liviu Brătescu și Mihai Firică. Primul a avansat ideea ca evenimente de anvergură naţională pentru marcarea evenimentelor istorice să se deruleze în locurile pline de semnificaţie, iar Firică a susţinut necesitatea aplicării unui program amplu de investiţii în cultură prin depunerea de proiecte pentru atragerea de fonduri europene, ca de exemplu pentru Palatul Marincu, edificiu emblematic al Calafatului, care va putea intra într-un amplu proces de consolidare şi refacere, integrându-se întreg ansamblul monumental într-un proiect de revitalizare urbană.

Dacă acest proiect a primit girul, un altul similar, inițiat, însă, de parlamentarii PSD de Dolj, care avea în vizor Portulul Cetate, pentru trecerea de la autoritățile centrale la autoritatea locală, prin care obiectivul se dorea modernizat, reabilitat și îngrijit ”astfel încât să poată ajuta la dezvoltarea zonei” a picat în plenul Camerei Deputaților în luna aprilie.

 ”Alături de colegii mei de la PSD am votat, astăzi, un proiect extrem de important pentru județul nostru, și anume trecerea Portului Cultural Cetate din administrarea Ministerului Transporturilor în cea a autorităților locale, pentru a fi reabilitat și integrat turistic. Inițiativa ne aparține nouă, deputaților PSD Dolj, și ținem extrem de mult la aceasta. Din păcate, colegii ceilalți nu au considerat acest proiect important, astfel că el a picat la vot și nu va mai fi pus în practică. Păcat că importanța unei zone de interes turistic maxim este ignorată de actuala putere! Rușine!”, scria în ziua votului, pe 13 aprilie, Eliza Peța-Ștefănescu, unul dintre inițiatorii proiectului. Potrivit acesteia, autoritatea locală din comuna Cetate ”avea ocazia să acceseze fonduri europene pentru modernizarea terenurilor și construcțiilor din rada portuară, aceste acțiuni urmând să aducă, la rândul lor, mai multe beneficii”. 

Sursa foto: municipiulcalafat.ro

Adauga comentariu