Și Garda de Mediu Dolj l-a ”ars” maxim pe proprietarul depozitului de deșeuri, unde ieri a avut loc un incendiu

Operatorul de colectare de deșeuri, al cărui depozit situat în zona Elpreco a luat, ieri, foc, a fost amendat, astăzi, din cauza neregulilor descoperite de inspectorii de mediu. Șeful Comisariatului Județean al Gărzii de Mediu (CJGM) Dolj spune că a văzut chiar el fumul negru și s-a autosesizat în acest caz. În timp ce pompierii stingeau incendiul, inspectorii constatau încălcări ale dispozițiilor autorizației de mediu și ale Legii 211/2011 privind regimul deșeurilor. Azi au făcut ”nota de plată” și au aplicat o sancțiune de 400.000 de lei proprietarului, maximul care poate fi dat conform legii mai-sus menționată. ”A fost vorba de nereguli, dar și de neglijență”, spune Gheorghe Călinoiu, comisar-șef al CJGM Dolj.

În incendiu izbucnit ieri au ars circa șase tone de materiale plastice și aproximativ 30 de anvelope auto. Potrivit pompierilor, cauza care ar fi dus la izbucnirea flăcărilor este ”un foc deschis în spații deschise”. Șeful Gărzii de Mediu Dolj susține că dacă operatorul ar fi respectat condițiile de depozitare, incendiul ar fi putut fi stins cu lejeritate cu un stingător.

Pe amplasamentul acela se desfășoară o activitate de colectare deșeuri, printre care materiale plastice, materiale feroase și neferoase, sticlă și ambalaje. Numai că modul de gestionare a acestora era neconform cu legislația de mediu în vigoare, care prevede exact cum trebuie depozitat fiecare tip de deșeu, cum trebuie amenajat spațiul, etichetat, cu platformă betonată, indiferent ce fel de deșu colectezi. Lucrurile acestea nu le-am găsit la operator. În plus, avea o autorizație de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Dolj, dar foarte multe condiții din autorizație nu erau îndeplinite. Deci, nu respecta nici autorizația de mediu, nici Legea 211 privind gestionarea deșeurilor. Incendiul s-a întâmplat și din cauza acestor neconformități. A fost neglijență din punct de vedere al modului în care trebuie să se desfășoare această activitate de depozitare și stocare temporară a deșeurilor pe un amplasament autorizat”, a declarat, pentru Ziarul de Craiova, Gheorghe Călinoiu.

Acesta spune că gravele abateri constatate la fața locului nu aveau cum altfel să fie sancționate decât cu cuantumul maxim prevăzut de Legea 221/2011: 400.000 de lei.

 

Adauga comentariu