ȘIMNIC. Licitația pentru canalizarea din primele șase sate, aproape de final. Lucrările la apă și canal din celelalte sate, aproape gata

Zece firme s-au înscris la a doua licitația organizată de Compania de Apă Oltenia (CAO), la începutul acestui an, pentru execuția proiectului de extindere a rețelei de apă și realizarea celei de canal în primele șase sate din comuna Șimnicu de Sus (Albești-Românești). Contractul cuprinde trei UAT-uri, în afara Șimniculuii fiind prinse și Coțefenii din Dos și Ișalnița. Prima licitație, organizată la începutul anului 2020, a fost anulată, potrivit directorului CAO, Alin Șuiu, pentru că ofertele nu au fost conforme. 

”Licitația s-a reluat, e în evaluare în prezent. Acum sunt zece ofertanți și suntem la al doilea rând de clarificări, fiindcă s-au cerut clarificări după prima etapă și s-au dat. Sper să se finalizeze cât mai repede și să dăm drumul la contract. În Șimnic vorbim de canalizare, fiindcă aici există deja apă”, a explicat conducerea CAO pentru Ziarul de Craiova. 

Pe de altă parte, lucrările înaintează în restul celorlalte sate componente, aflate către Goiești, potrivit primarului din Șimnicu de Sus, Cosmin Dumitru.  

”Stadiul lucrărilor la apă și canal este destul de bun. Lucrările sunt gata în procent de 95%. Termenul de finalizare este decembrie 2021”, a declarat Dumitru. Acesta spunea, în noiembrie 2020, că lucrarea era finalizată în proporție de 90% și că în maximum trei luni urma să fie recepționată lucrarea. Ce e drept, a venit iarna, apoi vremea ploioasă, însă dacă ritmul lucrărilor este constant, sunt șanse reale ca termenul de finalizare prevăzut în proiect să fie respectat.

Potrivit șefului CAO, după ce Primăria Șimnicu de Sus va recepționa lucrarea, aceasta va fi predată către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Oltenia, care o va da în administrarea CAO.

Revenind la licitația CAO pentru extinderi rețele apă și canalizare în comunele Șimnicu de Sus (în primele șase sate Albești-Românești), Ișalnița, Coțofenii din Dos, lucrările includ: 1. Cotofenii din Dos: - Extinderea retelei de distributie a apei in Cotofeni, Mihaita, Potmeltu (L=5918m), incluzand 371 buc. bransamente, 27 buc. camine de golire, 7 buc. camine de vana si golire, 13 buc. camine de aerisire, 8 buc. camine de vana, 9 buc. vane ingropate, 21 buc. hidranti de incendiu supraterani; - Realizarea conductei de aductiune Mihaita – Potmeltu (L=1698 m); - Realizarea conductei de aductiune Potmeltu – Cotofeni (L = 4058m); 2. Simnicu de Sus: - Extinderea retelei de distributie a apei (L=7500m), incluzand 276 buc. bransamente, 11 buc. camine de golire, 13 buc. camine de vana si golire, 13 buc. camine de vana, 9 buc. vane ingropate, 30 buc. hidranti de incendiu supraterani; - Realizarea sistemului de canalizare (L=23.242m); - Transportul apei uzate colectate catre reteaua de canalizare a orasului Craiova (8 statii de pompare apa uzata si conductele de refulare aferente L=2785m) 3. Isalnita: - Extinderea retelei de distributie a apei (L= 1110m), incluzand 36 buc. bransamente, 3 buc. camine de vana, 5 buc. hidranti de incendiu supraterani; - Extinderea sistemului de canalizare in nordul aglomerarii Isalnita (L=1079m) - Transportul apei uzate colectate catre reteaua de canalizare a orasului Craiova (3 statii de pompare apa uzata si conductele de refulare aferente L=4789m) Contractul include: a) Lucrari de constructie; b) Furnizare si montaj utilaje si echipamente tehnologice; c) Testare si punere in functiune; d) Remedierea eventualelor defecte aparute in Perioada de Garantie.

Conform datelor pubicate pe SEAP durata de executie a lucrarilor si punere in functiune a instalatiilor este de 30 luni, iar perioada de garantie este de 36 luni.

Rețeaua de gaze naturale bate pasul pe loc

În ceea ce privește racordarea localității la rețeaua de gaze naturale, primarul comunei Șimnic spune că deocamdată nu sunt prea multe noutăți. Ieri a avut loc un nou termen în procesul dintre Distrigaz și Premier Energy în care își dispută proiectul de înființare a rețelei de gaze naturale în Șimnicu de Sus, după ce una dintre cele două a contestat-o pe cealaltă. Distrigaz Sud Rețele și Premier Energy au disputat licitația de atribuire a concesiunii, care a avut loc în februarie 2020. Primăria Șimnic a declarat-o câștigătoare pe Premier Energy, iar Distrigaz a făcut contestație. Însă lucrurile au luat altă întorsătură, între timp, fiindcă finanțarea nu mai există, întrucât Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI), prin care Primăria Șimnic obținuse banii, a fost desființat în 2019. Așa că Primăria Șimnic a luat calea altui proiect și a făcut demersuri pentru o cerere de finanțare prin POIM, potrivit primarului Cosmin Dumitru. Nici asta cu succes. 

”S-a dat un alt termen în procesul Distrigaz și Premier, așteptăm citația, să vedem când este termenul”, a precizat Dumitru. Întrebat și despre proiectul depus pe POIM, acesta spune că este în așteptare. ”Așteptăm. Am luat hotărâre de consiliu pentru un împrumut, să putem să îi dăm drumul, să începem lucrarea pe gaze. Cum știți prea bine, în PNRR (Programului Național de Relansare și Reziliență n.r.) nu au fost prinse gazele, ci pe Fondul pentru o tranziție justă, care vine prin Consiliul Județean. Acolo ar mai fi ceva, dar, deocamdată, nu s-a alocat niciun ban de mai-marii Guvernului”, a declarat Cosmin Dumitru. 

De ce au dispărut echipamentele de joacă din spațiile amenajate de primărie

Mai multe echipamente de joacă amplasate în satele din Șimnic au fost ridicate de angajații primăriei. Motivul este simplu: ”Erau neconforme”, susține primarul. Într-adevăr, locurile de joacă fie s-au uzat, fie au fost distruse voit, la fel și coșurile de gunoi cu care au fost dotate, devenind periculoase pentru siguranța copiilor. 

”La următoarea rectificare de buget se vor aproba sume de bani pentru alte locuri de joacă”, a dat asigurări primarul Dumitru. 

Adauga comentariu