Situație critică pentru cel mai mare producător de legume proaspete din țară. Sud Oil Sere Ișalnița: „Să știi că a doua zi esti nevoit să iți arunci marfa este strigător la cer”

Sud Oil Sere Ișalnița este pe piață de 15 ani. Este cel mai mare producător de legume proaspete din țară. Cultivă castraveți cornișon pe o suprafață de 42 de ha și în acest moment se află în plin proces de recoltare.

Suo Oil exportă cantități importante în Europa în țări precum Germania, Elveția, Polonia, Cehia, Ungaria și mai puțin în România. Nu de puține ori însă a întâmpinat probleme în livrarea mărfii din cauza lipsei muncitorilor.

„Este o problemă foarte mare. Deși s-a modificat legea pentru cei cu ajutoare sociale și pot să muncească ca zilieri fără să piardă acel venit, nu vor să vină să muncească. Legea ne ajută, de la 90 acum pot sa practice 180 de zile pe an ca zilieri. Au transportul asigurat, aduc foarte mult din alte județe, car cu autobuzele oameni și de la 70 km depărtare. Nu vor să vină, mai bine se duc și muncesc pe aceiași bani, în afară.” a declarat directorul Sud Oil Sere Ișalnița, Florin Purcea.

Porducătorul mai spune că dadă ar avea oameni să lucreze la capacitate maximă i-ar trebui în jur de de 2000 de persoane. La 42 de ha pe care le deține, necesarul pentru recoltare este de 400 de zilieri. El muncește cu 100, mai mulți nu sunt.

„Eu cred că 2000 de oameni rulez intr-un ciclu întreg de recolare. Este foarte greu, mă gândesc ca de anul viitor dacă nu se schimbă nimic să restrâng activitatea. Din 42 de ha să rămân doar cu 30. In acest moment am 20 % din suprafață nerecoltată. Cultura arată foarte bine. Să te duci în fermă și să vezi că seara iți rămâne marfă pe care știi că o vei arunca a doua zi, este strigător la cer.”, a mai spus producătorul oltean.

Un zilier primeste 83 de lei pe ziua de muncă. Din 25 de zile căt ar trebui să vină la muncă la sere, media este de 15-17 zile.

Florin Purcea speră ca totuși anul viitor să se liberalizeze piața muncii și să poată aduce muncitori din afară Filipine sau Indonezia, pentru a nu fi nevoit să restrângă activitatea.

 

Adauga comentariu