Șoc! “Nărodul” de la Interne se întoarce!

Nu de mult, într o calduroasă seară de vară a anului trecut, fostul președinte Traian Băsescu declara la Digi24 că îl cunoaște de la Constanța pe cel ce fusese proaspat numit ministru de interne, Nicolae Moga, pe care l-a numit „nărodul de la Interne”, sugerând că nu este un profesionist.

Dupa cum bine stim "narodul" s-a repezit sa confirme cele spuse de fostul presedinte si, dupa numai sase zile, si-a prezentat demisia din fruntea internelor. De altfel, cu cateva zile inainte, declara cu nonsalanta in presa ca, desi nu este un copil fara minte, cu greu a acceptat rugamintile natiei romane de a conduce acest minister.

"Vă spun cu toată răspunderea că nu am vrut să ocup această funcţie, după cum bine ştiţi. Dar dacă tot a fost să fie, atunci ne apucăm de treabă serioasă. Dacă nu mă impun, înseamnă că nu am ce să caut în fruntea acestui minister. Ştiţi că am acceptat cu greu lucrul acesta. Ştiam din activitatea mea parlamentară că nu e de joacă aici, ştiam că lucrurile sunt complicate, ştiam toate lucrurile acestea. Să nu credeţi că sunt copil fără minte, care mi-am asumat o răspundere atât de mare fără să ştiu despre ce e vorba".

Iata insa ca, dupa o perioda "istovitoare "in fruntea internelor, urmata de odihna binemeritata, "narodul" Nicolae Moga, beneficiarul unui certificat de revoluționar, având calitatea de "luptător cu merite deosebite", reintra in arena jocurilor politice, de aceasta data dorind sefia Senatului Romaniei!!! Dupa ce in 2017 s-a făcut remarcat cu amenintari la adresa șefului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa să nu mai iasă în presă cu “nenorociri" ca să nu sfârșească precum comisarul Cattani, din filmul "La piovra", acum isi ameninta propriii colegi de partid, daca nu-l vor sustine la sefia Senatului!

Nimic nou pana acum, mai ales daca ne aducem aminte ca pentru a intra în Parlament, în 2008, Moga nu s-a dat la o parte de la nicio acțiune electorală, folosind copii, persoane cu dizabilități sau deținuți. În prima sa campanie electorală a dansat pe manele cu copii, la o petrecere organizată în căminul cultural dintr-o localitate, apoi Moga a mers într-un centru de persoane cu dizabilități, iar echipa sa de campanie îl filma în timp ce intra din cameră în cameră ca să îi intrebe pe pacienți: ”Ce faci?”. Nu doar senatorul a fost filmat, ci și persoanele cu dizabilități.

Moga a donat televizioare deținuților de la Poarta Albă spunând că ulterior le va dona și copiilor din centrele de plasament, iar imaginile au fost făcute publice în campania electorală, pe canalul de Youtube al viitorului senator.

Daca drumul spre interne a fost netezit de "calauza" Ica Voinea, sfatuitorul din umbra al Vioricai Dancila, iata ca acum, din sursele noastre, "narodul" dezerteaza ideologic din PSD si incearca sa convinga un mare lider PNL, prin intermediul unui cunoscut om de afaceri de la malul marii, ca ar fi capabil de ocuparea noii functii, chiar si pentru o perioada mai lunga decat cele 6 zile de la interne! In stilul caracteristic, prin acest demers, Moga ignora pur si simplu votul din grupul PSD care stabilise candidatura senatorului Serban Nicolae pentru sefia Senatului!

Probabil ca acest vis inconstient a prins contur atunci cand Moga l-a inlocuit pe Claudiu Manda (în funcția de vicepreședinte al Senatului) după ce acesta a plecat la Bruxelles ca europarlamentar. In cele trei sau patru şedinţe de plen prezidate de "narod" in Senat a domnit haosul. Deşi a fost preşedintele Comisiei de Regulament din Senat, Moga nu stăpâneşte deloc acest regulament. Au fost multe momente jenante în plenul Senatului deoarece Moga avea dificultati in citirea corecta a ordinii de zi, termenii juridici sau nu ştia ce să supună la vot, când şi cui să dea cuvântul. In contextul luptelor interne din PNL si PSD, ramane totusi interesant de urmarit daca "narodul" Moga, sprijinit de noii aliati din PNL, va reusi sa devanseze in aceasta cursa a sefiei Senatului nume precum Corlatean, Nicolae, Gorghiu sau Cazanciuc!

Surse din PSD susțin că Felix Stroe, actualul șef al social-democraților din Constanța, nu este în relații tocmai calde cu Nicolae Moga și că nu o singură dată senatorul și-a dorit să preia conducerea filialei de la Constanța, pe vremea când Liviu Dragnea încă detinea puterea absoluta. Deasemenea bunul sau prieten Eugen Teodorovici, secondat de actualul presedinte al Consiliului Judetean, Marius Horia Tutuianu, l-au sprijinit pe Moga in incercarea eșuata a debarcarii lui Felix Stroe, la Conferinta judeteana din august 2019.

Nicolae Moga este un afacerist prosper la malul mării și deține un complex turistic de lux la granița dintre Năvodari și Mamaia. Investiția în valoare de 35 de milioane de euro a fost inaugurată cu fast în 2011, iar la eveniment au participat fostul președinte al CJC Nicușor Constantinescu, Bogdan Huțucă, șeful Finanțelor la acea vreme și actual șef PNL Constanța, precum si Elena Udrea.

Moga a fost susținut de Liviu Dragnea pentru un loc eligibil pe listele PSD la alegerile parlamentare din 2016, atunci când a câștigat al treilea mandat de senator. El a fost ales și vicepreședinte al Senatului pentru o perioada de o luna in 2019.

Pe de altă parte, Nicolae Moga este unul dintre stâlpii „Republicii Mazăre”, rămas încă în picioare după plecarea fostei conduceri de la Constanța. Moga a intrat în PSD la braț cu Radu Mazăre, în anul 2003, iar înainte de acest moment a fost președintele televiziunii fondate de Mazăre și Constantinescu care, deseori, a fost folosită ca instrument de propagandă pentru PSD și fosta conducere a Constanței.

Senatorul Moga a ținut mereu la imagine, chit că niciodată nu a finalizat nimic din ce a promis.

Deși a stat departe de opinia publică, mai ales în perioada când Tripleta Mazare- Constantinescu- Strutinsky a intrat în vizorul DNA, senatorul Moga a prosperat binișor din afacerile locale. Una din firmele controlate de acesta, Tracon SRL îi aduce bani frumoși în fiecare an, plus alte venituri din afaceri hoteliere în stațiunea Mamaia Nord. Societatea Tracon SRL are sediul social în Brăila, pe strada Vapoarelor. Firma a fost înfiinţată în anul 1991 şi are ca obiect de activitate „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Asociaţii societăţii erau Mihai Manea şi Nicolae Moga, senator PSD de Constanţa. Afacerile familiei au mers și mai bine în anii trecuți, dar Curtea de Conturi Constanța a intrat pe fir și a mai tăiat din încasările lui Moga. Afacerile hoteliere erau completate de o altă combinație bănoasă, de această dată pe banul public.

Curtea de Conturi Constanța a emis, în urmă cu doi ani, o decizie privind constatarea unor deficiențe la Regia Autonomă de Transport în Comun Constanța (RATC). SC Clean Control SRL ITC, firma responsabilă cu controlul călătorilor, a fost acuzată de multiple nereguli în exercitarea serviciului. Și ghici cine o controla? Dl senator Moga.

La acea dată Curtea de Conturi a stabilit că, a fost încălcată legea 215/2001 a administrației publice locale. S-a stabilit că Regia nu a emis facturi, potrivit Codului Fiscal, având în vedere faptul că RATC este persoană impozabilă, ce are obligația de a emite facturi și, totodată, a solicitat subvenția de la Primăria Constanța fără transmiterea de documente justificative și fără încheierea unui contract ce trebuia să cuprindă, printre altele, categoriile de persoane care beneficiază de serviciul public subvenționat de transport. În cele din urmă afacerea s-a mușamalizat iar firma de control a RATC și-a declarat falimentul.

Adauga comentariu