Spitalul din Craiova nu a cheltuit niciodată bani pentru hrana medicilor și rezidenților. Firma care asigura hrana cadrelor medicale vine acum și le ia masa "cadou", însă doar rezidenților. Medic rezident: "Suferim umilință dublă"

Firma de catering contractată de spitalul județean din Craiova pentru masa zilnică gratuită se joacă de-a mâncarea cu cadrele medicale de aici. 

Zile de tensiune pentru medicii rezidenți din Craiova, după ce firma care asigură hrana cadrelor medicale din cadrul Spitalului Județean de mai bine de 8 ani, au luat hotărârea de a-i scoate de la hrana zilnică pe motiv că sunt prea mulți și costurile sunt mari.


 „Vă rugăm să îi informați pe medicii rezidenți care efectuează gărzi în secția dumneavoastră că spitalul va asigura masa doar pentru medicii specialiști sau primari. Medicii rezidenți care doresc să mânânce la bucătăria spitalului o pot face contracost.”, este înștiințarea care a creat tensiuni.

Rezidenții concep măsura luată de firma de catering ca pe un act de discriminare și umilință la adresa lor. 


"Suferim o umilință dublă cauzată în primul rând de calitatea inferioară a mâncării ce ne era servită și care în mod infust ne-a fost refuzată pe perioada gărzilor care sunt destul de solicitante pentru întreg colectivul medical. Nu mai mananc de mult la cantina spitalului. Am o gardă obligatorie stipulată în contractul de muncă și mai fac alte 3 gărzi pentru a mă parfecționa. Gărzile sunt foarte solicitante, sunt gărzi în care nu mănânci mai bine de 12 ore pentru că nu poți să ieși din spital către o sursă de hrană." , a declarat Obadă Alexandru, medic rezident Chirurgie Pediatrică.


În susținerea ideii vine și liderul sindicatului Promedica. De asemena, acesta a ales să nu mai mănânce la cantină, cumpărând sau comandând în birou din banii reprezentând indemnizația lunară de hrană cuprinsă în salariu. Însă servirea mesei in aceste condiții crează neplăceri printre pacienți și alți colegi.


"Umilința este pentru toți medicii. Eu nu am mai mâncat la cantina spitalului de foarte mulți ani. Suma de bani alocată pentru hrana pe 24 de ore, adică trei mese zilnice este de 10 lei. Vă dați seama că de 10 lei și cel mai sicusit bucătar n-ar putea să facă o mîncare care să te ajute să stai în picioare să muncești timp de 24 de ore. Această masă gratuită de fapt nu există. Foarte puțini dintre colegii mei mănâncă doar la cantina spitalului." , a declarat Eleodor Cârstoiu, președinte sindicat Promedica.


De cealaltă parte, reprezentanții spitalului spun că legislația nu îi obligă să le acorde mese gratuite medicilor titulari și rezidenților, cu atât mai mult cu cât cadrele medicale beneficiază de indemnizație de hrană, inclusă în salariul lunar, indemnizație ce ar trebui să le acopere necesarul zilnic de hrană.


"Spitalul nostru nu a asigurat niciodată de când au fost externalizate aceste servicii, masa medicilor pe timpul gărzii. Spitalul nu și-a schimbat nicio regulă, este decizia frunizorului de servicii de masă. El a luat decizia ca medicii rezidenți să nu mai beneficieze de masă gratuită. Aceștia pot servi masa la cantină contracost, 10 lei per zi.", a declarat Cristiana Geormăneanu, purtător de cuvânt SCJU Craiova.


Inclusiv ministrul Sănătății îndeamnă rezidenții să folosească bani sin salarii pentru achiziționarea hranei, pentru că au de unde.


“Medicii rezidenţi nu beneficiază de norma de hrană, de aceea mâncare în gardă. Firma de catering - care asigura gratuit pentru că aşa dorea - la un moment dat a spus: Sunt mai mulţi medici rezidenţi nu mai dorim să le asigurăm norma. Şi atunci spitalul a spus: Dacă doriţi să luaţi masa, o puteţi face contra sumei de zece lei. A fost doar o chestiune de Craiova. Un medic rezident are începând de la 2.500 de lei în primul an, până la 6.000 în ultimul an. Deci, zece lei de două ori pe lună nu cred că ar fi foarte mult”, a spus ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la RealitateaTV.


Firma care acum pune spitalul județean din Craiova în situația renunțării la mesele rezidenților are constract cu unitatea medicală de mai bine de 8 ani. Întârzierile pentru noile licitații și faptul că mai nimeni nu se prezintă la ele, au adus spitalul în situația în care au mai prelungit cu șase luni contractul care ajunsese la final cu actuala firmă. 


Medicii specialiști cît și medicii rezidenți beneficiază lunar de o indemnizație de hrană de 316 lei și este inclusă în salariu. Contravaloarea mesei este de 10 lei per zi de persoană.

 

 

 

Adauga comentariu