Sporul de periculozitate de 500 de euro a băgat zâzania între șefa DSP Dolj și jurista instituției. S-a ajuns la judecată

Jurista Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj a fost acționată în instanță de conducerea Direcției, fiindcă a refuzat să dea viza de legalitate în privința acordării stimulentului de 500 de euro (2.500 lei), un spor de periculozitate acordat de Guvern pe perioada pandemiei, pentru cei care lucrează în context de infecţie COVID. Angajata nu a vrut să semneze în luna mai 2020 documentele pentru luna aprilie, motivând că nu avea baza legală. În consecință, directorul DSP Dolj, Valeria Andreescu, a decis să-și dea jurista în judecată.

Instanța i-a dat dreptate acesteia din urmă, însă povestea nu e încheiată. Prefectul de Dolj spune că va solicita o anchetă și va anunța și Curtea de Conturi. 

„Totul a pornit de la faptul că jurista instituției a refuzat să pună o viză de legalitate pe aceste documente privind acordarea stimulentelor, acel spor de 2.500 de lei care se acorda. Șefii de compartiment făceau liste cu cei care se încadrau și era nevoie, evident, de viza juristei. Aceasta a refuzat, dar nici nu a motivat de ce, legal vorbind. Spunea dumneaei, la vremea respectivă, că i se pare legislația ambiguă, dar nimic concret. DSP Dolj a dat jurista în judecată, iar instanța a respins demersul acesteia. Acum, considerând că trebuie să stabilim exact cum au stat lucrurile, voi sesiza Curtea de Conturi și voi solicita o anchetă”, a declarat prefectul Nicușor Roșca.

Șefa DSP Dolj nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Trebuie reamintit și că salariații Prefecturii Dolj, cu excepția prefectului și subprefectului (așa prevede expres legea), primesc 30% în plus, la salariul lunar, datorită unei Ordonanțe de Urgență din 10 august 2020. Sporul s-a acordat de la intrarea în vigoare a OUG nr. 131/2020 și va rămâne pe fluturașul de salariu al tuturor celor 40 de angajați atâa vreme cât se menține starea de alertă. Deși în ordonanțat cu pricina se precizează că trebuie să fie acordat acelora care au avut activitate și implicare în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei; au fost expuși unui risc suplimentar la boală sau au prestat un volum mai mare de muncă din cauza Covid-19. 

Adauga comentariu