Sub teroarea hoților de locuințe. O familie din comuna Bistreț a fost jefuită de 13 ori, dar vinovații nu au fost prinși niciodată

O localitate întreagă tremură de frica hoților care dau spargeri după spargeri de mai bine de trei ani. Oamenii locului povestesc că are loc câte un furt o dată la două zile, uneori îi și cunosc pe hoți, dar poliția nu are suficiente dovezi să îi prindă, astfel că infractorii își continuă nestingheriți șirul prăduirilor.

O familie a fost călcată de tâlhari de nu mai puțin de 13 ori și au ajuns să se baricadeze în casă cu toate obiectele pe care hoții le-ar putea lua cu ușurință din curte. “Suntem o comunitate care trăiește cu frica în sân seară de seară pentru că nu știm dacă nu cumva e din nou rândul nostru să fim călcați de hoți. Numai nouă ne-au luat de toate, de la cazanul de țuică până la cuie și ciocane. Am rămas fără un aparat de sudură, mese, scaune sau scări. De trei ani sper că o să îmi bată poliția în poartă și o să îmi spună că au prins responsabilii de aceste furturi, dar nimic nu se întămplă”, povestește revoltată Magda Chirilă, localnică din satul Plosca. 

În urmă cu numai câteva zile, au fost păgubiți și vecinii femeii. Hoții au pătruns noaptea în curte și le-au furat păsări de rasă. O bătrână susține că nu este casă în tot satul care să nu fi fost spartă măcar o data. “La mine au venit hotii de trei ori, ultima dată acum două luni. Mi-au luat tot ce au găsit prin curte, de la obiecte de fier, la găinile cele mai mari. Odată i-am auzit când furau de la vecini, am ieșit, am strigat “Hotii!”, dar nici nu s-au speriat. Luau păsările de picioare și le aruncau în sac.”, își amintește Aurica Popa, una dintre victime.

Cele mai sigure victime sunt bătrânii și femeile singure. O femeie de 68 de ani cu soțul grav bolnav a fost și ea călcată de hoți până ce nu au mai avut ce să îi mai ia. “Niște cazane mari de aramă le-au luat pe toate într-o noapte. Altă dată mi-au furat aproape toate păsările. Am depus plângere și degeaba. M-am trezit cu polițistul la poartă că mă ruga să îmi retrag plângerea. Am greșit că l-am ascultat pentru că nici până astăzi nu i-au prins pe hoți”, spune cu vocea tremurândă tanti Lila Ciovică.

Oamenii au mers să ceară ajutorul autorităților locale, dar toți par să aibă mâinile legate. “Am mers peste tot să le spun prin ce trecem, am făcut propriile investigații. Întotdeauna în preajma sărbătorilor se înmulțesc aceste furturi, poate pentru că hoții au nevoie și ei de bani. Polițiștii nu le dau de urmă, iar noi rămânem cu paguba ”, continuă Magda Chirilă.

Administrația locală a încercat să ceară explicații polițiștilor din zonă. “Am cerut în ședința de Consiliu Local să chemăm polițiștii, să ne spună și nouă care este evidența acestor spargeri, câte dosare au cu autor cunoscut și câte cu autor necunoscut. Primărița noastră le-a făcut adresă oficială, dar nu s-a prezentat niciun polițist și nici nu ne-au trimis vreo informare. Eu îi înțeleg că este o comună foarte mare, iar ei sunt doar patru lucrători, dar trebuie intervenit cumva pentru a opri șirul spargerilor. Știu că acum o lună au reușit să prindă o bandă de spărgători, sperăm să nu mai apară și alții”, explică Ovidiu Răduică, un consilier local din Bistreț.

Oficial însă, la Bistreț, nu au fost înregistrate decât puține dosare penale. “În această localitate, pe tot parcursul anului 2017 și începutul anului 2018, s-au înregistrat în total un număr de 13 dosare pentru furturi din locuință, atât dosare cu autor cunoscut, cât și dosare cu autor necunoscut”, a declarant insp. princ. Cosmin Grădinaru, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Dolj. 

Adauga comentariu