Suntem și noi campioni europeni la ceva: La gripă

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor susține că România este campioană europeană la îmbolnăviri de gripă. Statistica prezentată la sfârșitul săptămânii trecute ne arată drept țara cu cele mai multe cazuri de îmbolnăviri.

Păi, poporului îi cam lipsesc banii, politicienilor aniii de acasă - cele două minusuri ducând la un gol imens de educație sanitară și la finanțarea aiurea numai a inutilităților din sistemul de Sănătate (acelea din care șpaga e mai mare decât investiția). Să-i adăugăm la această mizerie și pe cei care profită financiar din negarea medicinii moderne și să nu ne mirăm că se naște și se aplică mai des o medicină pentru proști, decât una care să ne facă sănătoși.

Proști sunt și cei care au impresia că alinierea “ciacrelor” e ca alinierea planetelor și scoate mercurul din om din om, face și desface cununii și dă întâlniri la drum de seară. Sunt proști și cei care iau, fără să consulte un medic, pastile de detoxifiere de la farmacie cu care își obosesc și încarcă mai tare ficatul. Proști sunt și cei cărora le prescrie Baba Vanga infuzie de extract de paie pișate de bou pentru tratarea cancerului, dar și cei care înlocuiesc medicul cu farmacitul.

Suntem țara cu cele mai multe reclame la medicamente și alcool. Suntem țara cu cele mai multe vânzări de dispozitive medicale minune – la prețuri extrasuperfantastice. “Dar, stai, dacă suni între primii 10 nu numai că vei primi aparatul, dar vine și Mama Omida să te țină de mână de de prost ce ești”! - așa ar suna corect reclama.

Suntem țara în care bătrânii, cea mai vulnerabilă categorie în acest sens, sunt trecuți în baze ample de date și ținta unor atacuri agresive de publicitate, la limita celei mai groase escrocherii, bătrâni care, în loc să mai meargă la medic, așteaptă plicul care le promite că “s-ar putea să câștige zeci de mii de sute de milioane de euro, o cratiță și un Opel Astra”.

E plină România de astfel de scrisori trimise amărâților săraci și creduli prin care li se dă de înțeles că ar putea câștiga averi consitente, dar, mai înainte să facă bine să comande câte ceva din catalogul de produse, ca să nu-și piardă șansa la ipoteticul câștig. Este plină țara de escro-caritasuri și scheme Ponzi sanitare, dar nimeni nu ia nici o măsură. Suntem țara în care farmaciile concurează crâșmele. Și viceversa.

Dar România este un adevărat Triunghi al Bermudelor în ceea ce privește banii publici. Aceștia dispar fără urmă chiar și când procurorii îi descoperă. Ei erau doar pe când se furau sau se dădeau ca mită. Azi mituitul recunoaște, dar banii nu sunt. Iar hoțiile sunt atât de multe că ne și rătăcim printre ele. Totul s-a furat – asta este impresia generală. Și cu toate acestea, tot mai aflăm de câte o șmecherie, tot mai apare câte cineva cu câte o schemă de hoție în cârcă să ne demonstreze că se mai poate fura. Ne-au furat țara în timp ce ne îndemnau să urlăm pe străzi că nu ne-o vindem. S-au împroprietărit cu ea. Au vândut-o la fier vechi, i-au tras terenurile de sub picioare și și-au făcut afaceri imobiliare. Acum aflăm că ne-au furat și sănătatea: a noastră, a părinților, a copiilor – asta după ce ne-au amanetat trecutul, prezentul și viitorul. Copilul care se naște azi, se naște cu o datorie de câteva mii de euro în dreptul numelui său.

Vă mai amintiți de Cazul Hexy Pharma? Dar de cazul Colectiv? De toți cei care mor prin spitale din cauza infecțiilor nozocomiale, echivalentul unui avion cu 150 de pasageri prăbușit, zilnic, pe câte un aeroport al Patriei?

Mai bine dădeau cu clorofilă prin spitale, la ce panseluțe sunt în sistemul sanitar și ce ghiocei printre cei care-i controlează și, mai ales, printe cei care beneficiază și se lasă omorâți pe banii lor. Că și clorofila conține mai mult clor în denumire decât "hexa-cyclamenul" ăla (sau cum i-o fi zicând) cu care chipurile se dezinfecta. Te duci la spital cu amigdalită și te-ntorci cu “bacteria care-ți halește intestinul”. Mai stai nițel în viață cât să mai cumperi niște paleative de la vraci și de la lanțul de farmacii din viața ta, apoi mori, să nu încarci sistemul de pensii.

În ce privește sistemul nostru de sănătate, putem organiza un reality-show de genul “Supraviețuitorul”. Nu ne trebuie locații exotice și probe inventate: internăm și premiem cu pensie de boală supraviețuitorul.

Adauga comentariu