Surpriza Olguței: Bătaie de joc în Parcul Romanescu! Rădăcini de copaci, vopsite în roz, bleu, galben și portocaliu

UPDATE: Punct de vedere al Primăriei Municipiului Craiova, la finalul articolului

Rădăcinile copacilor din Parcul ”Nicolae Romanescu” din Craiova au fost vopsite precum sorcovele, cu roz, galben, bleu și portocaliu. Din depărtare, par o adunătură de gunoaie aruncate pe marginea apei. Sub pretextul artei, operațiunea care se vrea una de înfrumusețare a parcului, girată de conducerea Primăriei Craiova, e un kitsch ordinar. Nu e singura intervenție a administrației Olguța Vasilescu în monumentul istoric din ultima vreme. Primarul a postat aseară o serie de fotografii cu sculpturi realizate de Gabriel Rizea, foarte apreciat de edilul din Bănie. Operele sale, făcute cu drujba, au împânzit orașul, însă mulți dintre craioveni le contestă calitatea. 

Nimfele de apă dulce sau naiadele, cum mai sunt cunoscute în folclorul popular, străjuiesc de astăzi firul de apă din parcul Nicolae Romanescu. Cele patru statui de lemn au fost create de artistul Gabi Rizea și montate pe cursul Pârâului Fetii, începând de la cascada de la Debarcader. În folclorul european, naiadele sunt ființe feminine fantastice care stăpânesc toate fântânile, cursurile de apă și izvoarele și se credea, în trecut, că posedă forțe vindecătoare”, a anunțat Olguța Vasilescu pe pagina sa de socializare. ”Urmează și alte surprize pentru cei care vizitează Parcul Nicolae Romanescu”, a mai precizat aceasta.

Prin vopsirea rădăcinilor copacilor din parc, pare că Primăria Craiova continuă acțiunile de distrugere si urâțire a vegetației din oraș. Și ne amintim cu această ocazie de mutilarea, fără acordul Ministerului Culturii, a rădăcinilor arborilor, acum câțiva ani, cu ocazia lucrărilor de reabilitare a acestei bijuterii a Craiovei. Recent, un nuc de câteva zeci de ani, perfect sănătos, a fost tăiat de pe Calea București pentru ca în locul său să fie amenajată o fântână arteziană.

Am solicitat puncte de vedere Primăriei Craiova și RAADPFL Craiova, urmând ca același demers să fie făcut și către Ministerul Culturii. Pe măsură ce le vom primi, le vom face publice.

***

Conform reprezentanților Primăriei Craiova, intervenția asupra rădăcinilor copacilor nu a fost neapărat în scop artistic, ci pentru a proteja rădăcinile copacilor. ”Este vorba despre o intervenție asupra rădăcinilor Chiparoșilor de Baltă, care nu afectează arborii și nici peisagistica monumentului istoric. Din acest motiv, nu a fost și nu e nevoie de un aviz al Ministerului Culturii. Rădăcinile au fost date cu var natural, așa cum s-a făcut și în Parcul Pușkin, pentru că le protejează atât împotriva dăunătorilor, cât și de persoanele care frecvent le lovesc cu picioarele, pentru că, probabil, consideră că sunt doar niște cioturi de copaci”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.  

FOTO: Remus Badea

 

 

Adauga comentariu