Sute de angajați din penitenciarele craiovene au demarat mișcări ample de protest, iar situația este valabilă pentru toată țara. În mai puțin de o săptămână, activitatea din sistem ar putea fi blocată. Care sunt revendicările acestora

Nemulțumirile angajaților din penitenciare amenință să dea peste cap funcționarea sistemului în foarte scurt timp. De câteva zile, de pe data de 11 aprilie, câteva sute de salariați ai Penitenciarelor Craiova, Pelendava și cei ai Centrului de Detenție pentru Minori refuză să mai facă ore suplimentare, după ce plata acestor ore a fost sistată la începutul acestei luni.

În plus, nu se mai decontează cheltuielile turistice, echivalente voucherelor de vacanță, nu s-au majorat sumele pentru misiuni speciale și nici plata sentințelor judecătorești. De asemenea, nu au fost acordate majorările legale privind normele de hrană și echipament.

"La protestul Publisind participă peste 500 de sindicaliști afiliați din penitenciarele din Craiova: Pelendava, PMS și CD Craiova. Refuzul de ore suplimentare va afecta negativ obținerea de venituri proprii din activități de prestări servicii la punctele de lucru cu beneficiari externi, în condițiile în care bugetele unităților, în 2019, se bazează foarte mult pe aceste venituri. La o analiză simplă, pierderile financiare ale unităților vor fi mult mai mari decât cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor suspendate datorită lipsei finanțării prin bugetele alocate. În prezent se analizează și combinarea refuzului de ore suplimentare cu refuzul de a efectua serviciul pe alte posturi pentru a bloca angajatorii să permuteze personalul între compartimentele din unitate", a declarat Alin Popescu, Vicepresedinte al Sindicatului Phoenix-Pelendava, afiliat Federației Publisind.

Reprezentanții lucrătorilor din penitenciare susțin că refuzul muncii suplimentare exprimat de salariați, sub protecție și coordonare sindicală, dublat de refuzul exprimat de sindicate în privința depășirii plafonului de 180 de ore suplimentare anual, va genera automat blocaje în activitate începând cu 22-23 aprilie 2019. Ei îi avertizează pe angajatorii care, din lipsa resurselor umane disponibile, vor săvârși abuzuri prin încălcarea legislației și regulamentelor, expunând personalul la riscuri nejustificate, vor răspunde legal, disciplinar, dar și în relația cu mass-media și opinia publică.

Calendarul protestelor este unul amplu, astfel că angajații vor organiza mitinguri succesive în unități din toată țara, iar 3000 dintre aceștia vor merge să protesteze în fața Guvernului.

"Se analizează oportunitatea declanșării unei "greve prin exces de zel", caz în care activitățile specifice vor fi mult întârziate: accesul în unități, prezentarea deținuților la instanțe, accesul în secțiile de deținere sau începerea diverselor activități specifice", explică liderul Sindicatului Phoenix.

Singura rezolvare ar veni doar dacă Guvernul va îndeplini principalele revendicări ale celor care lucrează în penitenciarele din întreaga țară. Acestea se referă la: adoptarea statutului politistului de penitenciare și eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale, publicarea de urgență a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019- 2021, similar celorlalte instituții din structura de apărare națională, plata muncii suplimentare, plata cheltuielilor turistice conform legii, actualizarea normelor de hrană și echipament și stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare.

Adauga comentariu