Sute de elevi vor primi o masă caldă și susținere pentru a-și continua studiile în comuna cu cel mai mare abandon școlar din județ. Aproape trei milioane de lei investiți în educație printr-un proiect al unui ONG. Printre elevi sunt și adulți de 40 de ani

Comuna Rast a înregistrat cel mai mare abandon școlar din Dolj. La școala cu clasele I-VIII din localitate renunță să mai vină la cursuri câteva zeci de elevi pe an, iar sărăcia cruntă este principala cauză. Un sfert dintre localnici trăiesc doar din ajutor social, iar 10 la sută dintre ei nu își permit să își trimită copiii la școală. Cei mai mulți îngroașă rândurile analfabeților și nu au nicio șansă să învețe să citească măcar.

O organizație non-guvernamentală din Craiova a demarat însă un proiect cu fonduri europene menit să îi sprijine pe cei din Rast să nu renunțe la școală. Timp de trei ani, aproape 300 de elevi vor beneficia de o masă caldă, dar și de consiliere, meditații, sprijin material și chiar bani. 

“În urma implementării acestui proiect, comunitatea marginalizată din localitatea Rast va deveni o comunitate în curs de dezvoltare. Preșcolarii vor beneficia de condiții îmbunătățite de desfășurare a procesului educational, prin igienizarea clădirii Grădiniței și realizarea unui sistem de încalzire adecvat. 65 de prescolari vor beneficia de măsuri de prevenție personalizată și adecvată vîrstei. De cealaltă parte, la școală o să fie reparat acoperișul. 120 de elevi de la clasele 0-IV vor beneficia de serviciul Școală după Școală, 60 de elevi cu risc crescut de părăsire timpurie a școlii și 40 dintre părinții acestora vor beneficia de consiliere educațională, iar 60 de elevi din ciclul gimnazial vor fi sprijiniți prin pachete de hrană, îmbrăcăminte și rechizite.”, a declarat Cora Sanda, reprezentanta Asociației Pro-Civica Oltenia și managerul proiectului.

În plus, 60 persoanevor fi identificate, recrutate și înscrise la programe de tip “a doua sansa”, iar 30 dintre ele vor fi beneficia de stimulente financiare pentru participarea la aceste programe. Majoritatea sunt adulți care au renunțat la școală, unii dintre ei abandonând cursurile în urmă cu mai bine de 30 de ani. 

Astăzi, reprezentanții ONG-ului au mers să își prezinte programul de sprijin comunității din Rast.

“Au venit părinții în mod special, iar noi le-am prezentat avantajele susținerii copiilor lor la școală. Îi vom sprijini și consilia pe tot parcursul proiectului, important este ca ei să înțeleagă că trebuie să își trimită copiii la cursuri. Dacă vom avea posibilitatea să găsim sprijin, ne dorim să extindem proiectul și după 2021.”, speră Cora Sanda, managerul proiectului.

 

Adauga comentariu