Termo Urban merge ”pe burtă” până la toamnă cu număr minim de angajați. Șomerii vor fi rechemați la ”arme”

Termo Urban Craiova, noua societate care distribuie agentul termic în sistem centralizat craiovenilor, are în prezent 130 de angajați. ”Este minimul de salariați cu care societatea poate funcționa în momentul de față”, susține Aurelia Filip, viceprimarul Craiovei care are în subordine societatea. ”Din toamnă, toți oamenii care erau angajați în momentul falimentului SC Termo Craiova vor fi angajați pe noua societate, în afară de cei care s-au pensionat, caz în care posturile nu mai sunt scoase la concurs”, susține vicele.

Dacă în 2012 Termo Craiova avea circa 700 de salariați, în momentul declarării falimentului, în martie 2020, mai erau 410. Odată cu închiderea societății, angajații au primit trei salarii compensatorii (7.500 de lei indiferent de veniturile salariale anterioare) și au fost trimiși în șomaj. Noua societate care a preluat activitatea de distribuție a agentului termic, Termo Urban, funcționează în prezent cu 130 de oameni. 24 dintre ei sunt personal TESA, iar restul de 106 din producție. Sunt 110 bărbați și 20 de femei. 

Reprezentanții municipalității dau asigurări că cei care au rămas pe dinafară vor fi reangajați permanent, cu contract pe perioadă nedeterminată, însă din toamnă.

Numărul de angajați de acum e minimul cu care Termo poate funcționa, având în vedere că pe perioada verii fochiștii nu au activitate și în prezent niciunul nu este angajat. Ei sunt cei mai mulți ca număr, pentru că merg în ture de 12 cu 24 când începe furnizarea căldurii. Am considerat că dacă au avut acele salarii compensatorii și șomajul îi putem lua din toamnă - din septembrie sau ocombrie, asta în funcție de cum va fi vremea -, pentru că dacă am face-o de acum am încărca cheltuielile societății degeaba, în condițiile în care firma a pornit de la zero și nu au din ce să genereze venituri. Pe partea de producție am luat meseriile care sunt strict necesare pentru 12/24 pe intervenții, acolo unde se sparg conducte și sunt avarii. Pe parte de TESA, înainte erau 15 posturi de conducere, în noua organigramă sunt 8 posturi, dar deocamdată nu e niciunul ocupat. Am comasat mai multe servicii, ca să rămână cât mai puțini șefi. În acest moment nu este niciun șef pe post, decât directorul. Au activitate de coordonare, ca să meargă activitatea. Ca să nu avem salarii multe de plătit, deci ca să nu umflăm facturile craiovenilor, cei care au acceptat să vină din prima - spre exemplu la Facturare - au tras tare din clipa în care a venit prima factură de la CEO. Au lucrat 24 de ore ca să o împartă pe asociații, pe puncte termice, ca să termine în timp util având în vedere că trebuie să facă și munca celor care nu mai sunt. Cei mai mulți oameni s--au luat la Contractare, că au trebuit să se facă contracte cu toate asociațiile de proprietari și la Facturare și, bineînțeles, oamenii cu care trebuie să funcționeze și celelalte birouri obligatorii. S-a dat cumul de funcții ca să luăm oameni mai puțini. Dar nu o să mergem tot așa”, susține viceprimarul Rela Filip. 

Potrivit acesteia, spre sfârșitul verii foștii angajați ai Termo Craiova vor fi chemați la interviuri și vor fi reangajați pe noua societate. În afară de cei care s-au pensionat. În total ar urma să fie 398 de angajați.

Îi vom lua cu trei săptămâni înainte, ca să începem și probele la căldură. Vor fi angajați pe perioadă nedeterminată, fie că vorbim de sudori, instalatori și fochiști. În prezent, numărul maiștrilor s-a înjumătățit. Din toți maiștrii s-au luat jumătate. Din toți cei care s-au pensionat reducem numărul de posturi și le vom da un sector mai mare celor care rămân. Concomitent, în funcție de debranțări, vom elimina anumite puncte termice. Spre exemplu, în 1 Mai este un punct termic cu 97% debranșări. Am notificat acei oameni că punctul va fi desființat”, explică responsabilia din primărie.

Momentan, pe partea de producție sunt angajați numai bărbați. Nu ar fi vorba de discriminare, ci pur și simplu toate lucrătoarele erau angajate pe posturi de fochist, tocmai acele posturi care nu au activitate pe perioada verii. ”Nu am luat femei, pentru că nu am luat fochisti, pentru că toți fochiștii sunt femei. Toți, absolut toți oamenii vor fi luați înapoi din septembrie-octombrie, când încep să dea căldură, pentru că pe apă caldă nu se încasează. Deși Termo are, practic, o activitate temporară, nu poți să angajezi acești oameni doar iarna, fiindcă nu se găsesc fochiști pe toate drumurile și nu îi putem pierde.  După ce îi vom reangaja, în perioada când nu este activitate specifică vom face cu ei activități la punctele termice, dar care să nu încarce factura populației. 

Cine și de ce a scumpit gigacaloria?

Imediat ce SC Termo Urban a emis prima factură consumatorilor, asociațiile de proprietari au constatat că prețul gigacaloriei a crescut cu aproape 65 de lei față de ultima factură emisă de Termoc Craiova. În luna aprilie fiecare dintre cele două societăți a avut de tăiat facturi: până la data 8 aprilie SC Termo Craiova, cu un tarif de 282,74 lei /gigacalorie, iar începând cu 9 aprilie 2021, SC Termo Urban Craiova, cu un tarif majorat cu64,52 lei, respectiv 345,26 lei pe gigacalorie.

De unde această creștere substanțială? Ei bine, potrivit viceprimarului Rela Filip este vorba despre o hotărâre a ADI Termis în care s-a luat act de mai multe majorări venite de la CEO care abia acum au fost corelate cu facturile. ”CEO a avut mai multe majorări care abia din aprilie s-au văzut în factură. Aceste creșteri Termo le-a plătiti de mult, dar acum au venit, pentru că acum s-a făcut această corelare și Termis a aprobat majorarea, care este legală și normală”, a declarat viceprimarul Craiovei.

De ce a fost mazilit Nedelescu și cine e noul administrator cu contract pe 2 luni

Proiectul de hotărâre prin care Lorena Nicolăiță (foto alături de Gheorghe Nedelescu) a fost numită administrator și director general al SC Termo Urban SRL a trecut de votul consilierilor locali în ședința din 27 mai a.c. fără niciun fel de reacții în plen. Aceasta a condus și vechea societate înainte de numirea lui Gheorghe Nedelescu ca administrator special. Ulterior a devenit administrator la societatea Termo Urban, unde, de asemenea, Nedelescu ar fi trebuit să-i ia locul. Însă aleșii locali ai PER au votat împotrivă, iar proiectul a picat. Conform surselor noastre, chiar primarul Olguța Vasilescu nu l-a mai vrut pe Nedelescu la conducere și, la un semn, plutonierii lui Aurică Solomon l-au "executat". Asta pentru că angajații de la TESA se plângeau de Nedelescu fiindcă i-ar pus la muncă și pe cei ”piloși”, angajați pe linie de partid sau grade de rudenie, obișnuiți să nu frece nici măcar menta. 

Revenind la Lorena Nicolăiță, actualul administrator lucra la Termo încă de la finalizarea studiilor superioare, din anul 2000. Din 2018 până în 2019 a fost administratorul societății. Este și membru PSD, așadar avea toate atuurile să fie promovată. De ce propunerea de a fi la conducere timp de 2 luni? Aurelia Filip susține că Nicolăiță ”are vechime și expertiză”, însă trebuie să arate și că face față postului, de aceea cele două luni sunt un fel de perioadă de probă.

Până acum s-a descurcat excelent la noua societate, suntem foarte mulțumiți. În funcție de cum va gestiona în continuare societatea îi vom prelungi contractul”, afirmă viceprimarul Filip.

Obiectivele si criteriile de performanta pentru anul 2021 la contractul de administrare al Lorenei Nicolăiță, stabilite prin negociere intre parti si prin raportarea la indicatorii de referinta prevazuti, conform strategiei prezentate de aceasta sunt: 1. Cifra de afaceri 44.391.000 lei; 2. Profit brut : 22.000 lei; 3. Cheltuiala la 1.000 lei venituri 999 lei. 

Sursa foto cover originală: www.oltenasul.ro

 

 

Adauga comentariu