TOPUL localităților din DOLJ cu cele mai mari facturi la gunoiul produs de populație. Cum se va stabili taxa pentru 2022

Un subiect la fel de fierbinte precum facturile la gaze, apă și electricitate, taxa pe gunoi aplicată populației produce nemulțumiri majore atât în rândul cetățenilor, cât și al administrațiilor. În lipsa unor date certe și actuale privitoare la numărul populației, plata gunoiului este un cartof fierbinte cu care primarii s-au trezit în brațe și pe care trebuie să-l manevreze cu mare grijă. Cantitățile de gunoi, din care foarte puțin sortat pentru reciclare, trebuiesc plătite de cei care îl produc. La prima vedere, pare simplu. În Dolj, pentru stabilirea taxei pentru gunoi, care se aplică fiecărei persoane dintr-o gospodărie/apartament, suma totală de pe factura lunară transmisă unității administrativ-teritoariale (UAT) ar trebui să se împartă la numărul populației. Numai că nimeni nu pare să mai știe câți doljeni mai suntem. Așa încât, nu e de mirare că tariful a crescut, iar în mediul rural taxa se ridică la circa 13 lei, lunar, de persoană. Asta și coroborat cu faptul că suntem încă foarte în urmă cu colectarea selectivă. Adică separearea deșeurilor de carton, hârtie, plastic, sticlă și metal de cele menajere (hârtie uzată, resturi vegetale etc.). 

Craiova, ultima intrată pe contractul cu firma Iridex, este, potrivit conducerii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) EcoDolj, singura care și-a asumat o cifră pe care o utilizează la calculul taxei speciale pentru gunoi: 298.643 persoane, taxa fiind stabilită la 11 lei lunar de persoană.

ADI Ecodolj gestionează serviciul de salubrizare din județ, primește facturile de la cei doi operatori implicați în proces - Iridex și Ecosud -, le verifică, le calculează și le refacturează către fiecare primărie în parte. Facturarea se face în functie de cantitatea aferentă fiecărei localități în parte, pe tip de deșeu, respectiv rezidual și reciclabil. Asocierea IRIDEX se ocupă de activitatea de colectare a deșeurilor reziduale menajere și cele reciclabile menajere, activitatea de transfer și activitatea de sortare. ECO SUD SA are activitatea de depozitare a deșeurilor reziduale menajere. Tot pe factura emisă de aceasta din urmă este inclus și cuantumul contribuției pentru economia circulară. 

Cum se va stabili taxa de gunoi pentru 2022

Am stat de vorbă cu Adela Plăcintescu, directorul executiv al ADI EcoDolj, care a explicat cum va fi stabilită taxa pentru 2022 și din ce motive.

Pentru determinarea taxei de salubritate per persoană, pentru tonele de deșeuri reziduale și tonele de deșeuri reciclabile generate în fiecare localitate, cu costurile aferente pentru colectarea, transportul, transferul, sortarea și depozitarea acestora, raportat și la indicatorii anuali din legislație, rezultă o sumă care trebuie împărțită la numărul populației.

Pentru că noi nu avem cifrele actualizate, fiindcă la INS există unele date - fie de la ultimul Recensământ, cel din 2011, fie alte date statistice recente, care, însă, nu sunt identice cu cele din 2011 și nu au neaparat o valoare oficială, iar, la rândul lor, primăriile ne comunică alte cifre, am stabilit ca, pentru calcularea taxei pe fiecare localitate în parte, noi să facem calculul până la aflarea cuantumului serviciului pe un an calendaristic. Apoi, fiecare UAT își împarte suma respectivă la numărul pe care consideră că îl are populația sa. Excepție face UAT Craiova, căreia i-am calculat noi taxa, fiindcă ni s-a dat numărul populației”, explică Adela Plăcintescu, director executiv ADI Ecodolj.

Potrivit acesteia, decizia a survenit după ce, în 2019 și în 2020, calculul taxei pe gunoi pentru fiecare persoană a fost făcut de Asociație, raportat la numărul populației conform recensământului din anul 2011 sau la populația comunicată de o parte dintre primării, care ulterior nu au mai recunoscut cifrele comunicate.

 ”Au fost diferențe foarte mari între datele oficiale de la Statistă și cele comunicate de primării, fiindcă nici ele nu știau cifra reală a populației rezidente. Mai mult, de la o lună la alta, numărul se schimba, în sensul că, spre exemplu, dacă într-o lună ni se transmiteau că sunt 1.200 de persoane, în următoarea ni se comunicau că sunt 1.100 de persoane.

Ca să evităm aceste neconcordanțe, s-a mers pe principiul că, până la urmă, singurele date certe sunt tonele pe care le produce fiecare UAT în parte. Astfel, am revenit la facturarea pentru acțiunea de colectare, nu în funcție de numărul de locuitori, deși costul operatorului este constant același, în funcție de câte ori oprește în fața fiecărei gospodării. Am considerat că cea mai echilibrată variantă a fost aceea de a ne raporta la tonele pe care le produce fiecare UAT. Pentru că, ce știm noi sigur sunt cantitațile, tarifele și costul pe un an al serviciului. Mai departe, la câte persoane se impart aceste costuri cu prestarea serviciului, depinde de datele din evidența fiecărei primării”, afirmă conducerea Asociației ADI EcoDolj.

Plăcintescu spune că dacă Asociația ar avea la îndemână un document oficial, asumat, cu populația fiecărei localități, calculul s-ar face pentru fiecare în parte. Ca atare, în lipsa lui, pentru anul viitor, pe baza istoricului din 2021, fiecare UAT va trebui să își calculeze taxa raportat la populație”, explică conducerea ADI ECODOLJ.

”Repet, datele sunt foarte contradictorii, așa că dorim să evităm situația din 2019, când am calculat pe datele din recensământul general al populației din 2011 și ni s-a reproșat că s-a denaturat valoarea taxei pe persoană. Ca atare, pentru anul viitor, pe baza istoricului din 2021, în vederea stabilirii taxei, noi facem calculul până la punctul în care determinăm valoarea serviciului pe un an și fiecare UAT va trebui să își împartă suma la numărul pe care consideră că îl are populația sa. Excepție face UAT Craiova, cărora i-am calculat noi taxa, fiindcă ni s-a dat confirmat numărul populației”, adaugă șefa ADI EcoDolj.

Concluzia este că valoarea taxei la gunoi pentru anul 2022 va fi o... surpriză, scoasă din ”joben” de primării. 

Am rugat conducerea ADI EcoDolj să ne furnizeze și date care să ne arate TOPUL celor mai scumpe facturi emise pentru serviciul de salubrizare din Județul Dolj pentru serviciile prestate către POPULATIE. Lunile  sunt iulie, august și septembrie 2021.

Înainte de a vă prezenta TOPUL celor mai scumpe facturi din Dolj, trebuie să facem următoarele precizări: nu sunt cuprinse date despre Filiași, serviciul fiind gestionat de Primăria Filiași în baza unui contract separat. Orașul Bechet nu este în top, deși primele patru poziții sunt ocupate de orașele din județ. Factura din acest UAT este cu mult mai mică decât în multe alte comune din județ.

Iată și cantitatea de gunoi colectată pe luna septembrie:

Adauga comentariu