TOȚI angajații Prefecturii Dolj primesc spor ”de Covid” de 30%, ”pentru existența unui risc suplimentar suportat”

Salariații Prefecturii Dolj, cu excepția prefectului și subprefectului, primesc 30% în plus, la salariul lunar, datorită unei Ordonanțe de urgență din 10 august 2020. Sporul s-a acordat de la intrarea în vigoare a OUG nr. 131/2020 și va rămâne pe fluturașul de salariu al tuturor celor 40 de angajați (din cei 43, trei fiind suspendați din activitate), fie că este vorba de femeile de serviciu sau de șoferi, fie de oameni cu funcții de conducere, până la ieșirea din starea de alertă. După cum precizam încă de la început, ordonanța prevede că prefectul și subprefecții nu au dreptul la acest spor. Nu toate prefecturile din țară au achiesat la această OUG, instituția din Dolj fiind printre puținele care acordă ”sporul de Covid” tuturor salariaților. 

Conform aceleiași OUG, și angajații din DSP-uri beneficiază de bani în plus, dacă „execută, conduc sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19”, adică dacă sunt direct implicat în activități care au legătură cu contextul epidemiologic. Sporul este în cuantum de 40% pentru directorul executiv și pentru directorii executivi adjuncți și de 30% pentru funcționarii publici încadrați în serviciul de control în sănătate publică.

Personalul instituțiilor prefectului, care este implicat în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei, primește 30% din salariul de bază. Acordarea sporului a fost lăsată la aprecierea   prefecților, aceștia trebuind să fundamenteze motivele pentru care birocrații din subordine merită să îl primească: activitatea și modul de implicare al angajaților în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei; și existența unui risc suplimentar suportat de acești angajați, în acest context și/sau prestarea unui volum mai mare de muncă, de către angajați, în cadrul precizat mai sus, conform OUG nr.131/2020.

La nivelul Prefecturii Dolj, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Nicușor Roșca, a decis ca toată lumea să primească, indiferent de implicarea sau riscurile la care au fost expuși salariații. Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dolj, Anca Ochianu, a confirmat că sporul se acordă tuturor angajaților și că opiniei publice ii va fi pusă la dispoziție nota de fundamentare care a stat la baza emiterii acestui ordin de prefect. Cum se explică acordarea acestui spor pentru TOȚI angajații, e greu de înțeles, având în vedere că cei mai mulți nu fac absolut nimic în plus față de înainte de pandemie sau față de toți ceilalți funcționari care nu au parte de acest spor, dar al căror volum de muncă s-a mărit. Spre exemplu, cadrele medicale din spitalele NON-Covid nu primesc un asemenea spor, deși e lesne de înțeles că au șanse infinit mai mari să se infecteze cu Covid. Ori medicii de familie din cabinete, care, din cauza unor "scăpări" nu pot primi spor de risc, deși asistenții și chiar femeile de serviciu îl primesc.

Revenind la Ordonanța cu pricina, aceasta mai prevede că atât angajații DSP, cât și personalul instituțiilor prefectului, beneficiează de spor fără ca acesta să fie luat în considerare la limita stabilită de Legea nr. 153/2017, care le interzice instituțiilor publice să acorde sporuri ce ar depăși 30% din suma salariilor de bază.

 ”Acordarea sporului, în contextul celor menționate, va crește nivelul de responsabilitate și gradul de implicare ale instituțiilor prefectului pentru diminuarea cazurile de îmbolnăviri/infectări cu COVID-19. De asemenea, va crește gradul de respectare și de asigurare a regulilor de protecţie și de sănătate a oamenilor, implicarea în activitățile de control a instituțiilor în cauză, precum și monitorizarea suplimentară a zonelor de risc identificate”, a susținut Guvernul în expunerea de motive pentru acordarea acestui spor de risc. 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a prelungit, în ședința de ieri, starea de alertă pe teritoriul României și a măsurilor pentru prevenirea răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV-2 aplicate până în prezent, începând cu 13 ianuarie, pentru încă 30 de zile. 

 

Adauga comentariu