Tragicomedie românescă, la Podari. Sfințirea unei troițe s-a lăsat cu amenzi, cu revolta vecinilor și o inevitabilă demolare, anunțată de primar

Nemulțumire la Braniște, la sfințirea unei troițe, plătită de interpretul de muzică populară Marius Măgureanu, amplasată de preotul paroh pe domenul public, pe o stradă din satul Braniște, în fața locuinței ctitorului, fără nicio autorizație. Vecinii vor să dispară, primăria anunță că o demolează, iar poliția a aflat între timp de slujba de sfințire și i-a amendat pe preot și țârcovnic pentru că nu au purtat masca.   

În timp ce la Prefectura Dolj reprezentantul Guvernului în teritoriu și cel al Direcției de Sănătate Publică Dolj făceau apel la doljeni să păstreze regulile de distanțare fizică, să poarte măștile și să evite aglomerațiile, la Braniște, sat al comunei Podari, trei preoți oficiau o slujbă de sfințire. Unul dintre ei este cel care a decis unde să fie ridicată crucea, părintele de la Parohia Făcăi - Balta Verde, însoțit de cântărețul bisericii. La ceremonie au participat circa 20 de persoane, unele cu mască, altele fără, drept pentru care s-au dat și amenzi, după cum aveau să anunțe ulterior reprezentanții IPJ Dolj. Însă asta ar fi bomboana de pe colivă, păstrând registrul subiectului, după o serie de decizii proaste, care s-au luat pe Strada Rovine.

Povestea troiței - făurită din dorința interpretului de muzică populară Marius Măgureanu de a cinsti memoria tatălui său și adusă la îndeplinire de preotul Laurențiu Rada - este simplă, dar redă perfect o bucată autohtonă din realitatea românească. Fiecare face ce crede de cuviință, în propriul interes sau al altuia, fără a pune preț pe corectitudinea morală și legală a deciziei sale. Cu sau fără voie, credința se amestecă cu politicul, oamenii se împart în pro și contra, iar rezultatul final este și trist și comic în același timp.  

După ce a încercat să găsească un spațiu în care să amplaseze o troiță, preotul Laurențiu Rada spune cu o inocență pe care i-ai atribui-o unui copil care încă nu trebuie dus la spovedanie că, doar verbal, o persoană din primărie, al cărui nume nu îl cunoaște, a scos o hartă și au hotărât împreună și ad-hoc unde să pună crucea. ”Mi s-a indicat un loc, am vorbit la Societatea de Drumuri și Poduri și mi-au spus că nu pot să dea acceptul pentru locul unde voiam anterior, la o răscruce, întrucât pe acolo va trece Centura de Sud a Craiovei. M-am dus din nou la primărie, să-mi dea un alt loc unde să fac. Acolo am discutat cu un domn, al cărui nume nu pot să vi-l spun, pentru că nu-l știu, și mi-a spus că 3,5 m de la axul drumului către șanț nu este voie. De acolo, să mai las încă jumătate de metru și, după aceea, pot să o ridic. Și așa am și făcut. Și asta e tot ce aș putea să vă spun. A fost prima dată când am făcut o astfel de troiță și nu am știut cum se procedează. Domnul de la primărie a scos o hartă să îmi arate, să localizăm exact unde să punem, troița, și mi-a zis: Pune-o aici! Și gata, asta a fost tot”, ne-a explicat preotul Laurențiu Rada

Iar ”aici” s-a dovedit a fi - ca un hazard! - chiar în fața proprietății interpretului Marius Măgureanu, cel care, de altfel, a plătit ridicarea troiței, cum spuneam, în memoria tatălui său. ”Eu doar am sponzorizat acea troiță, ei (preotul n.r.) au toate aprobările, eu nu am niciun fel de legătură cu amplasamentul. Decizia le-a aparținut celor de la parohie”, s-a scuzat Marius Măgureanu, întrebat despre povestea troiței.

Am întrebat și la Primăria Podari dacă a existat vreo cerere pentru amplasarea respectivei cruci. Aurel Gheorghiță, intrat în noul mandat de primar al localității, nu era străin de povestea troiței, despre care spune că a fost ”plimbată” de mai multe ori prin sat, însă nu și-a găsit un loc pentru că ”pe domeniul public nu avem unde să o amplasăm, pentru că nu avem loc”. Tot ca un hazard, loc nu se mai găsește pentru această troiță poate pentru că cel care o ctitorește, Marius Măgureanu, este consilier local PNL, după cum însuși primarul a precizat. ”Am aflat și noi astăzi (ieri n.r.) despre ea. Nu există absolut nimic înregistrat la primărie. Doar au venit locatari din zonă și au sesizat apariția ei, s-a făcut și o reclamație scrisă, și o să luăm măsurile legale, indiferent dacă este troiță, pentru că e pe domeniul public. Înțeleg că este și o conductă de gaze acolo. Domnul Măgureanu a zis că o pune la dumnealui în curte și acum văd că domnul consilier PNL a pus-o la poartă. Ei s-au tot plimbat cu ea și știu că a venit și părintele de la Balta Verde cu ea și i-am spus foarte clar că pe domeniul public nu avem posibilitate să o amplasăm, pentru că nu avem unde. Și nu poți să o pui la cineva la poartă. Nici zona nu este potrivită. Sunt într-o postură destul de delicată, să ajung să dau dispoziție de demolare a unei troițe. Dar nu-și are nici rostul, nici locul”, ne-a declarat primarul comunei Podari, Aurel Gheorghiță. 

Nu în ultimul rând, o parte a vecinilor lui Marius Măgureanu s-a scandalizat la apariția crucii pe strada lor și vor cu tot dinadinsul să dispară. ”Nu vreau să văd o cruce în fața porții mele. Nu e normal să fie aici, nu are acordul nostru să o așeze aici, nu vrem să fie aici, nici eu, nici ceilalți vecini”, spune tranșant unul dintre cei care au proprietatea lângă Marius Măgureanu. 

Ca să fie treaba treabă, la câteva ore după slujba de sfințire a crucii, poliția a aflat că în satul Braniște a avut loc o ceremonie religioasă la care nu s-a păstrat distanța fizică și nu toți participanții au purtat măști. Oamenii legii i-au identificat pe preot și țârcovnic fără mască și le-au aplicat câte o amendă de 500 de lei fiecăruia. Alți doi participanți au primit avertisment. 

În cele din urmă, tragecomedia nu a avut final fericit pentru nimeni. Or, poate, ăsta nu este finalul sau asta nu e tragicomedie... 

 

 

 

Adauga comentariu