Tribunalul București OBLIGĂ opt primării din DOLJ să comunice public câți bani au plătit drept cotizație Asociației ”Salubris”

Primăriile Breasta, Bucovăț, Coșoveni, Malu Mare, Mischii, Șimnicu de Sus, Țuglui și Vârvoru de Jos au fost acționate în instanță de craioveanul Petru Becheru, președintele Asociației de Proprietari Bloc ”Romarta” din Craiova, pentru că nu i-au furnizat informații publice privind sumele achitate către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Salubris” Dolj în care sunt membre. ”Salubris”, care a fost înființată în 2013 la inițiativa municipiului Craiova, iar Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, a fost aleasă președintele al asociației, avea să se ocupe de colectarea și transportului gunoiului, prin delegarea activității către operatorul SC Salubritate Craiova SRL, prin contractul nr. 1/29.03.2013, în 13 localități membre. Regulamentul de funcționare prevede că membrii trebuie să achite asociației ”Salubris” o cotizație de 0,3 eurocenți/an/ pe cap de locuitor, bani de la bugetul local, independent de facturile emise de salubritate pentru gunoiul cetățenilor.

Președintele Asociației de Proprietari ”Romarta”, Petru Becheru, a trimis, pe 4 august 2020, tuturor primăriilor membre în Asociația ”Salubris” câte un e-mail prin care solicita să îi fie comunicate informații de interes public cu privire la banii plătiți pentru fiecare an din perioada 2013–2020, totalul în lei plătit către ADI Salubris Dolj de unitatea administrativ teritorială și totalul în euro plătit către ADI Salubris Dolj de unitatea administrativ-teritorială. Pe de altă parte, Becheru a întrebat și care a fost sursa sumelor achitate către ADI Salubris Dolj de unitatea administrativ-teritorială. Totodată, petentul a cerut să i se spună ”care sunt locurile din localitățile de pe raza administrativă a unității administrativ teritoriale în cere pot fi lipite afișe cu sumele comunicate ”ca să știe toți locuitorii pe ce cheltuiți banii lor”. Acesta a solicitat și ca primăriile să-i confirme primirea cererii, cu număr de înregistrare. 

”Dintre membrii ADI Salubris Dolj au răspuns doar Municipiul Craiova (1.514.587,73 lei!), orașul Bechet și comunele Almăj, Ișalnița și Ghercești, dar nu în termenul legal de 10 zile, prevăzut de art. 7 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, iar cu excepția comunelor Breasta și Țuglui nu au binevoit să confirme primirea cererii”, spune Petru Becheru.

Cum restul de opt comune nu au răspuns deloc, acesta le-a făcut plângere în contencios administrativ și a cerut Tribunalului București să le oblige să facă comunicarea, în termenul de 10 zile, să plătească fiecare daune morale de în cuantum de 1 leu pentru refuzul de a comunica numărul de înregistrare al cererii și refuzul de a o soluționa în termenul legal, precum și plata cheltuielilor de judecată.

Plângerea a fost înregistrată pe 28 august și, după trei termene, instanța s-a pronunțat, miercuri, 9 decembrie, în favoare petentului, obligând primăriile ca în termen de 10 zile să îi comunice lui Petru Becheru informațiile cerute. Judecătorii nu au fost însă de acord cu dauna morală și plata cheltuielilor de judecată. Primăriile pot face recurs în termen de 15 zile. 

”Admite în parte acţiunea. Obligă pârâţii să furnizeze reclamantului prin e-mail, în termen de 10 zile informaţiile de interes public solicitate prin cererea 04.08.2020, cu respectarea dispoziţiilor art. 22 alin. 2 ind. 1 din Normele metodologice de punere în aplicare a Legii nr. 544/2001. Respinge în rest pretenţiile ca neîntemeiate. Cu recurs în 15 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Bucureşti - Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 09.12.2020”, se arată în soluția dată de Tribunalul București.

Reamintim că același Petru Pecheru a acţionat în instanţă, tot la Tribunalul Bucureşti, municipalitatea craioveană și pe primarul Mihail Genoiu după ce Primăria Craiova a refuzat comunicarea dispoziţiilor de primar către Petru Becheru chiar și după ce judecătorii au hotărât că trebuie să-i fie puse la dispoziție. Instanța a decis amendarea edilului Craiovei, Mihail Genoiu, pentru nepunerea în practică a unei decizii a aceleiaşi instanţe, prin care era obligat să pună la dispoziţia unei persoane fizice dispoziţiile de primar care nu erau publicate pe site-ul instituţiei. 

Deputata de Dolj Eliza Peța vrea modificarea Legii 544 ca să ”stârprească” solicitările ”cu rea-credință”

Interesant (și ce coincidență!) este că, în octombrie anul acesta, deputata de Dolj Eliza Peța, care pe 6 decembrie a obținut al doilea mandat pe listele PSD Dolj, fost director la SC Salubritate Craiova, a propus o inițiativă legislativă, semnată de alți trei parlamentari social-democrați, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, care viza modificarea legii nr. 544, în sensul îngrădirii accesului la informații de interes public prin impunerea unor taxe discreționare. Totodată, modificările ar prevede și posibilitatea ca autoritățile să refuze să ofere informații de interes public dacă sunt solicitate ”cu rea credință”. Potrivit inițiativei, solicitanții de informații de interes public vor fi obligați să plătească toate costurile aferente procesării respectivelor informații: de copiere, de scanare, de anonimizare a datelor cu caracter personal, de căutare și identificare a documentelor în arhivă precum și orice alte operațiuni necesare, iar costurile să difere de la o autoritate publică la alta sau de la o primărie la alta. În prezent, potrivit legii în vigoare, solicitantul de informații de interes public trebuie să achite doar costul serviciilor de copiere a documentelor, dacă este cazul, iar tarifele sunt unice la nivel de țară, stabilite prin hotărâre de guvern. De asemenea, inițiativa PSD-PNL de modificare a legii 544/2001 mai prevede că, ”dacă volumul informațiilor solicitate depășește 50 de pagini, autoritatea poate refuza transmiterea acestora”. Întrebată de ziariștii  craioveni ce părere are despre demersul deputatei Peța, șefa PSD Craiova, Olguța Vasilescu, a apreciat că a fost ”o prostie”.

De subliniat, dacă mai este cazul, și că Petru Becheru este cel care i-a contestat mandatul de primar Olguței Vasilescu, fără câștig de cauză, apoi a intervenit în acțiunea în instanță a consilierului local USR-PLUS, av. Lucian Săuleanu, privind depunerea jurământului de primar al lui Vasilescu.

Adauga comentariu