Tribunalul Dolj a înlocuit AMENDA cu AVERTISMENTUL, în cazul Aldezin, DSP Dolj vs. SC Salubritate Craiova

Instanța s-a pronunțat cu privire la apelul făcut de SC Salubritate Craiova împotriva sentinței magistraților Judecătoriei Craiova, care au decis că societatea trebuie să plătească o amendă aplicată de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj pentru că a utilizat produsul ALDEZIN în scările de bloc, fără a respecta domeniul de utilizare și aria de aplicare. SC Salubritate Craiova a înaintat o plângere contravenţională împotriva procesului verbal de contravenţie Seria DSP DJ nr. 00175 din data de 03.04.2020, prin care i s-a aplicat o amendă de 10.000 de lei, însă instanța a respins-o ca neîntemeiată, prin sentința pronunțată pe 8 octombrie 2020.

Salubritatea a făcut apel, iar judecătorii l-au admis, astăzi, și au schimbat sentința: au admis în parte plângerea contravențională și au modificat procesul verbal de contravenție Seria DSP DJ nr. 00175/03.04.2020”: 

Admite apelul. Schimbă sentinţa apelată în sensul că admite în parte plângerea contravenţională şi modifică procesul verbal de contravenţie seria DSP DJ nr. 00175/03.04.2020. Înlocuieşte sancţiunea amenzii cu sancţiunea AVERTISMENT. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei, azi 29.03.2021”.

Reamintim că, la termenul anterior, din 15 februarie 2021, magistrații au cerut ca atât producătorul biocidului Aldezin, SC Pasteur Filiala Fipești SRL, cât și Institutul Național de Cercetare ”Cantacuzino” să comunice, ”dacă într-o perioadă anterioară produsul Aldezin a fost autorizat și pentru alte destinații decât cele menționate în avizul 1790BIO/04.05.14 din data de 29.11.2010 și dacă în cursul anului 2020 a fost autorizat și pentru alte utilizări”. Argumentul magistraților pentru această cerere a fost că ”apreciează ca fiind util soluționării cauzei”.

”La procesul de astăzi, nici măcar judecătorul olguțian Cristian Iliescu nu a putut nega nelegalitatea aplicării nocivului Aldezin, constatând că gunoierii coordonați de Butari (Mihai Butari, directorul SC Salubritate Craiova n.r.) trebuiau sancționați contravențional pentru folosirea ilegală a Aldezinului”, a declarat Petru Becheru, președintele Asociației de Proprietari Bloc ”Romarta” din Craiova, cel care a sesizat autoritățile în legătură cu legalitatea folosirii Aldezinului în scara de bloc.

***

În urmă cu un an dezinfectarea scărilor de bloc din Craiova a fost oprită de DSP Dolj, după ce deja fuseseră dezinfectate 500 de scări de bloc din Craiova cu Aldezin. DSP a amendat firma care făcea dezinfecția, adică Salubritatea, arătând că deși soluția fusese autorizată pentru folosință chiar de DSP, SC Salubritate nu a respectat aria și domeniul de aplicare. La trei săptămâni de la izbucnirea scandalului, Aldezin a fost avizat de Institutul „Cantacuzino” pentru categoria TP2 – dezinfectare în spații publice, private și industriale (21 aprilie 2020).

La momentul respectiv, Olguța Vasilescu comenta pe Facebook acțiunea lui Petru Becheru, pe care îl cataloga drept ”reclamagiu”. De altfel, înscăunarea ca primar a Olguței Vasilescu a fost întârziată, în toamna anului trecut, de Petru Becheru, care i-a contestat mandatul de primar câștigat la alegerile din 27 septembrie 2020. 

Ca o ultimă observație, din completul de judecată care a dat, astăzi, soluția definitivă, a făcut parte Cristian Iliescu, vicepreședintele Tribunalului Dolj, cel care a judecat și contestația privind validarea mandatului de primar obținut de Lia Olguța Vasilescu de către Petru Becheru.

Adauga comentariu